background img
banner
banner

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις…

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ, ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΕΛΓΑ ΚΑΙ Ε.Ε., ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΠ, ΣΕ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εν αναμονή για την οριστική εξάλειψη της πανδημίας των πανώλης των μικρών μηρυκαστικών βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ έντονη είναι πλέον η πίεση για τις αποζημιώσεις για τα 2.500 χιλιάδες αιγοπρόβατα που οδηγήθηκαν σε θανάτωση και αποτέφρωση και την κάλυψη των επιπτώσεων από τις παράπλευρες απώλειες με τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ζώων γύρω από τις πληγείσες περιοχές.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου και μετά έχουν επιβεβαιωθεί δύο νέες εστίες -από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών- μία στη δημοτική κοινότητα Γαστούνης Ηλείας που αποτελείται από 150 πρόβατα και μία στη δημοτική κοινότητα Αγρινίου που αποτελείται από 162 αιγοπρόβατα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιοχές που είχαμε εστίες παραμένουν μεν σε επιδημιολογική επιτήρηση, χαλαρώνουν όμως περιορισμοί και απαγορεύσεις. Ειδικότερα επιτρέπεται η διακίνηση προς σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή σε όλη την Αχαΐα πλην των εκτροφών που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη που έχει οριοθετηθεί σε περιοχή των Καλαβρύτων ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση από θερινούς βοσκοτόπους, με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

Ανδρέας Φίλιας: «Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις»

“Έχει απελευθερωθεί μεγάλο μέρος της κινητικότητας των ζώων προς τα σφαγεία αλλά και προς τους βοσκοτόπους. Με τη λήξη της επιτήρησης μέλημά μας είναι να δοθούν άμεσα και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους” αναφέρει ο κ. Φίλιας.

Το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων της Δυτικής Ελλάδας από την πανώλη θα το θέσει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει αυτή τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Η Περιφέρεια ζητά την ενεργοποίηση του Υπομέτρου 5.2 της νέας ΚΑΠ (Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο, φυτικό, ζωικό, και πάγιο, από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα) οι οποίες θα επιτρέψουν μια επιδότηση 700 χιλ. ευρώ με χρημαδότηση της τάξης έως και 350 το κεφάλι, για αγορά νέων ζώων.

Επίσης αναμένεται η άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις εκτροφές που τα ζώα αποτεφρώθηκαν της τάξης των 320 χιλ. ευρώ ενώ αποζημιώσεις διεκδικούνται και για τα ζώα που ήταν σε ζώνες αποκλεισμού και δεν οδηγήθηκαν στα σφαγεία αλλά και από την ανάλωση τροφή λόγω του αποκλεισμού μετακίνησης σε περιοχές βόσκησης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr