background img
banner
banner

Mε τέσσερις εκπροσώπους στις Εθνικές κατηγορίες η Αιγιάλεια τη σεζόν 2024-25

Α.Ο. ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ, ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΕΜΕΝΗΣ ΚΑΙ “ΛΥΚΑΙΝΕΣ” ΚΡΑΤΟΥΝ ΨΗΛΑ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο νεανικός φέτος Παναιγιάλειος ξεκίνησε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου την προσπάθειά του στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ΄ Εθνικής και ασφαλώς είναι η ομάδα της πόλης που διαχρονικά στρέφει επάνω της τα “φώτα” της δημοσιότητας άσχετα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.

Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ομάδες από την Αιγιάλεια που συμμετέχουν (και) φέτος στις Εθνικές κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων. Ο Α.Ο. Αιγιαλέων Βόλεϊ που αγωνίζεται στην υψηλότερη κατηγορία από όλες τις ομάδες της περιοχής μας (Pre League Ανδρών), ο Αστέρας Τέμενης στη National League 2 μπάσκετ (Γ΄ Εθνική) και οι Λύκοι Αιγιάλειας (“Λύκαινες”) στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα γυναικών της Γ΄ Εθνικής, έστω και αν ουσιαστικά είναι η τελευταία κατηγορία στο συγκεκριμένο άθλημα.

Προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας η Αιγιάλεια είχε περισσότερες ομάδες στα Εθνικά πρωταθλήματα των τεσσάρων δημοφιλέστερων ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) με αποκορύφωμα τη σεζόν 2016/17 όταν συμμετείχαν έξι συνολικά. Το Σεριφάτο στην Handball Premier (A1 Eθνική), τον Παναιγιάλειο στη Β΄ Εθνική, τον Α.Ο. Αιγιαλέων στην Α2 του Βόλεϊ Ανδρών, Κεραυνό και Ακράτα στη Γ΄ Εθνική μπάσκετ και τις “Λύκαινες” στην πρώτη τους χρονιά στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Γυναικών.

Μόνο δύο ομάδες έφτασαν μέχρι τα “σαλόνια”

Στη μεγάλη Εθνική κατηγορία μόνο δύο ομάδες έχουν φτάσει να αγωνιστούν. Φυσικά ο Παναιγιάλειος που στη δεκαετία του 60 μεσουράνησε στην Α΄ Εθνική με 6 σεζόν από το 1959 μέχρι το 1966 και το Σεριφάτο στην πρώτη και μοναδική χρονιά του στην Α1 του χάντμπολ Ανδρών την περίοδο 2016-17.

Μέχρι τη δεύτερη τη τάξει Εθνική κατηγορία της χώρας έφτασαν να αγωνιστούν, ο Κεραυνός Αιγίου στο μπάσκετ (Α2) για μία σεζόν και αρκετές φορές Πήγασος και Σεριφάτο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στο χάντμπολ.

Στο ποδόσφαιρο ωστόσο άλλες πέντε ομάδες της περιοχής μας έχουν συμμετάσχει σε μικρότερες Εθνικές κατηγορίες στο παρελθόν.

Την αρχή έκαναν στη δεκαετία του ΄50 η ΑΕ Αιγίου, ο Ολυμπιακός Αιγίου και ο Εθνικός Αιγίου, έστω κι αν δεν προχώρησαν μέχρι την τελική φάση. Ήταν πάντως Εθνικό περιφερειακό πρωτάθλημα αφού αγωνιζόντουσαν και με αντιπάλους εκτός Αχαΐας. Ο Εθνικός έπαιξε σε Εθνικό πρωτάθλημα και αργότερα, τη σεζόν 1980-81 στην τότε Εθνική Ερασιτεχνική, ενώ στη Δ’ Εθνική έχουν αγωνιστεί ο Αχιλλέας Καμαρών (4 συμμετοχές) και το Διακοπτό (1 συμμετοχή).

Στο μπάσκετ, εκτός από Κεραυνό Αιγίου και Ακράτα, μία χρονιά αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική και ο Ήφαιστος/Αχιλλέας ο οποίος υποβιβάστηκε την ίδια χρονιά.
Το σίγουρο είναι ότι ο ομαδικός αθλητισμός στην Αιγιάλεια δεν βρίσκεται στα καλύτερά του.

Ούτε τον Παναιγιάλειο αντιπροσωπεύει η Γ΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο, ούτε τον Κεραυνό το τοπικό πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η. Αναφερόμαστε στις δύο ομάδες με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, ενώ όσο αφορά στο χάντμπολ, δεν υπάρχει καν ως άθλημα στην περιοχή μας μετά την διάλυση του Πήγασου και του Σεριφάτου. Ας ελπίσουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και οι ομάδες μας θα “ανθήσουν” ξανά…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr