ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ
“Πράσινο φως” στο Δασαρχείο Αιγίου για άμεση προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες έδωσε πριν από λίγα 24ωρα η Επιθεώρηση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου καθώς υπήρξε απεμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αυτές μέρες από το Δασαρχείο Αιγίου καλούνται υλοτόμοι να μπουν στα καμένα στη δασική περιοχή που βρίσκεται πλησίον των οικισμών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τις κοινότητες Μαμουσιά, Ελαιώνα, Ροδιά, Ζαχλωρίτικα, Διακοπτό, Καθολικό και Τράπεζα. Τις σχετικές διαδικασίες χωρίς εμπλοκή σε διαγωνισμό και Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει πρόσφατα και η Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου οι σχετικές παρεμβάσεις που αφορούν την αποκατάσταση των καμένων από τη φωτιά της 23 Ιουλίου του 2023 να υλοποιηθούν νωρίτερα, εκτός από τα γραφειοκρατιά ζητήματα, οι διαδικασίες “έτρεξαν” αργά λόγω της υποστελέχωσης και των δασικών υπηρεσιών αλλά την έμφαση που είχε δοθεί απ όλους στις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου.
Ένας χρόνος προβλήματα…
Η πίεση πλέον προς το Δασαρχείο είναι μεγάλη ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Από το φθινόπωρο του 2023 πλημμύρες και φαινόμενα καταστροφών είναι συνεχή με το πρόβλημα να εστιάζεται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών Κορίνθου στον Ελαιώνα και τα Ζαχλωρίτικα αλλά και την 22α επαρχιακή οδό προς Μαμουσιά.
Το πρώτο συμβάν κατολίσθησης έγινε στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού είχε σημειωθεί κατολίσθηση όταν είχε «χτυπήσει» η κακοκαιρία Daniel αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω της κακοκαιρίας Eliasείχαμε επίσης σοβαρά προβλήματα στο ύψος του Ελαιώνα σε Νέα και παλαιά Εθνική Οδό. Τμήματου αυτοκινητόδρομου Πατρών -Αθηνών, στο ύψος των Ζαχλωριτίκων έκλεισε από λάσπες και χώματα όπως και η παλαιά εθνική οδός, κόβοντας την Αιγιάλεια στη μέση.
Συναγερμός μέσα στο καλοκαίρι
Το “καμπανάκι” του κινδύνου έχει κτυπήσει ήδη κτυπήσει μέσα στο καλοκαίρι καθώς στις 23 Ιουλίου 2024 ένα “επετειακό” μπουρίνι μετέφερεεκ νέου από την ‘πληγωμένη’ πλαγιά των καμένων φερτά υλικά στη παλαιά και Νέα Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 4 ΙΧ, δύο άτομα να εγκλωβιστούν από τις κατολισθήσεις ενώ ΙΧ έπεσαν πάνω σε δένδρα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.
Η μεγαλύτερη κατολίσθηση στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού έγινε στην περιοχή Βιλιβινιώτικα με φερτά υλικά που έκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο.«Το σημείο στο ύψος των διοδίων του Ελαιώνα, όπου παραπλεύρως περνά και η παλιά εθνική οδός υπάρχει μόνιμο πρόβλημα. Έχει περάσει ένας χρόνος από την πυρκαγιά του 2023 και δεν έχει γίνει καμία εργασία για να προστατευθούν οι περιοχές από κατολισθητικά φαινόμενα” προειδοποιεί ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος.
Σύμφωνα με την Δημοτική αρχή η Δασική Υπηρεσία διαθέτει μελέτη και τη χρηματοδότηση του 1,1 εκατ. ευρώ για τα έργα στην ορεινή ζώνη για τη συγκράτηση των φερτών υλικών στην πληγείσα περιοχη που είναι οριστικοποιημένα από τις 8 Μαρτίου 2024.
Το Ελεγκτικό
Για ένα εξάμηνο το Δασαρχείο επιχείρησε να προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες υπήρξε όμως εμπλοκή καθώς παρενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζήτησε προσυμβατικό έλεγχο.
Το Δασαρχείο εξ αρχής σχεδίαζε να προχωρήσει με απευθείας διαπραγμάτευση ενώ έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας ότι τα έργα στη δασική ζώνη δεν θα έχουν απόδοση 100% και θα πρέπει να γίνουν κάποια τεχνικά έργα στην 22η και στην παλιά Εθνική για την εξασφάλιση των δρόμων.
Τα έργα
Τα έργα του Δασαρχείου αφορούν την κατασκευή κατ’ ελάχιστον, 76 χλμ. κορμοδεμάτων ύψους έως 30 εκατ. και 700 κορμοφραγμάτων σε μήκος 1.750 στρεμμάτων στα καμένα τμήμα τον οποίων θα γίνει από κανένα δέντρα αλλά και στύλους της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ να είναι και ο χρηματοδότησης της συνολικής μελέτης για τις αποκαταστάσεις που παρέλαβε το Δασαρχείο Αιγίου. Θα γίνουν επίσης διαμορφώσεις τάφρων 22 χλμ. προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσική ροή του νερού και καθαρισμός περί των 10 τόνων φερτών υλικών που μετέφεραν οι πρόσφατες κακοκαιρίες. Η ενίσχυση της ορεινής περιοχής με κορμοδέματα και κορμοφράγματα αναμένεται να περιορίσει τα κατολισθητικά φαινόμενα για 4-5 χρόνια, έως ότου προχωρήσει η φυσική αναγέννηση του δάσους.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών “Περιβάλλον 2021-2025” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.