ΤΟ 35ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Α.Ε.
Με τεράστια επιτυχία, τη συμμετοχή αρτοποιών και εκπροσώπων εταιρειών από όλη την Ελλάδα, καθώς και με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για τα θέματα των επαγγελματιών του κλάδου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αχαΐα το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος. Η όλη διοργάνωση ήταν προϊόν άριστης συνεργασίας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με τις Συντεχνίες Αρτοποιών Πάτρας, Αιγιάλειας και Καλαβρύτων. Μάλιστα, η Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, μέσω του νέου της Διοικητικού Συμβουλίου, είχε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε οι εργασίες του Συνεδρίου αλλά και οι παράλληλες δράσεις, να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και να κλείσει η διοργάνωση με τις καλύτερες εντυπώσεις για όλους.
Απέσπασε ιδιαιτέρως θετικά σχόλια η έκθεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε αναλάβει να στήσει και να λειτουργήσει έκθεση αρτοποιίας στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Porto Rio που έλαβε χώρα το Συνέδριο. Εκεί εκτέθηκαν σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν προοδευτικά την ιστορία του ψωμιού, από το χωράφι με το όργωμα μέχρι το πώς άλεθαν το σιτάρι για να βγει το αλεύρι και να παρασκευαστεί το ψωμί. Ανάλογη ήταν και η έκθεση παλιών αντικειμένων που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Πάνου Κουτρόπουλου. ΄΄Στην έκθεση έγινε μία αναπαράσταση μέσω των φωτογραφιών και των παλιών αντικειμένων, για τον τρόπο που γινόταν παλιά η διαδικασία ενώ είχαμε παρασκευάσει και ψωμιά, χριστόψωμα, ψωμιά του γάμου κ.λπ. με ειδική παρουσίαση στη χρησιμότητα του ψωμιού από την παλιά εποχή μέχρι σήμερα΄΄ ανέφερε χαρακτηριστικά στo Protionline.gr ο κ. Κουτρόπουλος, ο οποίος απέσπασε ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για την όλη παρουσίαση, η οποία είχε να κάνει με το πώς ο άρτος διαμορφώθηκε με την πορεία των χρόνων και συνέβαλε στην κοινωνία.
Άψογη διοργάνωση
Σχετικά με τη διοργάνωση του Συνεδρίου, ο κ. Κουτρόπουλος τόνισε: ΄΄Ήταν ιδιαίτερη τιμή που επιλεγήκαμε μαζί με τη Συντεχνία της Πάτρας να φιλοξενήσουμε το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σε μία περιοχή της χώρας.
Για πρώτη φορά επελέγη η Αχαΐα και η συνεργασία μας με τους συναδέλφους της Πάτρας και με την Ομοσπονδία, κατά κοινή ομολογία είχε πολύ θετικά αποτελέσματα κάτι που διαπιστώσαμε κι εμείς καθώς έφυγαν όλοι ικανοποιημένοι΄΄.
Να σημειωθεί ότι στους 200 συνέδρους και τους 50 συνοδούς τους δόθηκαν από μία τσάντα με αναμνηστικά της περιοχής και συγκεκριμένα με τοπικά προϊόντα όπως τεντούρα, μαυροδάφνη και λουκούμια από την Πάτρα και βέβαια ροδοζάχαρη από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών και σταφίδα από την Αιγιάλεια. Επίσης, για τους συνοδούς των συνέδρων, οι διοργανωτές είχαν προβλέψει βόλτα και ξενάγηση στην Πάτρα με επισκέψεις στην Αχάια Κλάους και στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα.
Ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου
Να σημειωθεί ότι στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου έψαλε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Λουκάτος. Στις εργασίες έναρξης χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης. Επίσης, τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής της παράταξης «Ένα Επιμελητήριο» Τάκης Βασιλείου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα θέματα του κλάδου και να ανταλλάξει απόψεις με επαγγελματίες σχετικά με το πώς το Επιμελητήριο θα μπορούσε να εισηγηθεί θέματα που αφορούν την αρτοποιία.
Γενικότερα, στόχος του Συνεδρίου ήταν η δυνατή και πρόσφορη διεκδίκηση λύσεων σε επίκαιρα θέματα του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέθηκαν επί τάπητος σοβαρά θέματα και κυρίως οι επιπτώσεις της ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων στον κλάδο, ενώ έγινε γνωστό ότι εδώ και μια δεκαετία, η Ο.Α.Ε. καταγράφει μείωση της κατανάλωσης σε ψωμί και αρτοσκευάσματα που σε ετήσια βάση κυμαίνεται σε ποσοστό 3-4%, σε συνδυασμό και με την κάλυψη αναγκών των οικογενειών με φθηνά εισαγόμενα και βιομηχανοποιημένα, χαμηλής ποιότητας δηλαδή, αρτοσκευάσματα. ΄΄Ήταν ένα πολύ καλό τριήμερο και όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τις παρεμβάσεις και από την ενημέρωση που είχαμε για τα προβλήματα του κλάδου μας΄΄, σχολίασε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.
Τα επιμέρους θέματα
Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου με την εκλογή της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΟΑΕ. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, οι εργασίες άρχισαν με την εκλογή του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης και χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΟΑΕ, Μιχάλη Μούσιο, και τους προέδρους των τοπικών σωματείων αρτοποιών. Στη συνεδρίαση παρέστη μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς. Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ποικίλα θέματα όπως: Επαναληπτική μελέτη για τον κλάδο της αρτοποιίας (2024) από τον οικονομικό αναλυτή Στέφανο Κομνηνό. Ασφάλιση περιουσίας για τους αρτοποιούς από τον ασφαλιστικό σύμβουλο Λάμπρο Τριάντο. Προτάσεις για μείωση ενεργειακού κόστους από τον σύμβουλο ενέργειας Ιωάννη Αυγουστίδη. Παρουσίαση της «ΑPTOZA 202» από τον Αθανάσιο Γιαλούρη, Διευθυντή Εκδόσεων FORUM Α.Ε. Διοικητικός απολογισμός από τον πρόεδρο της ΟΑΕ, και συζήτηση με τοποθετήσεις συνέδρων.
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έγινε παρουσίαση του προϋπολογισμού και της έκθεσης οικονομικής χρήσης 2021-2024, ενώ η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την έγκριση των οικονομικών απολογισμών και τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Αιγιάλεια ήταν υποψήφιος μόνο ο Χρήστος Παπαϊωάννου για την Ελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.