ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
Την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ του αιολικού πάρκου στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, προσκόμισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου στην Εισαγγελία, συμπληρωματικά στην αναφορά που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Με αυτή ο Δ.Σ.Α. ζητούσε να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί όχι μόνο οι νόμιμες με βάση το εθνικό δίκαιο διαδικασίες αλλά κυρίως με βάση το ενωσιακό δίκαιο ως προς τη δυνατότητα επέμβασης σε περιοχές natura ή αναδασωτέες και αν έχουν συνταχθεί οι ειδικές οικολογικές μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση επέμβασης σε natura περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου αντιτάσσεται στη θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου για τη νομιμότητα στο πλαίσιο της διάνοιξης διόδων για τη διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, δεδομένου ότι, βάσει σχεδιασμού, περνούν μέσα από αναδασωτέες και natura περιοχές, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τοπικών φορέων και κατοίκων. Ο Δ.Σ.Α. βρίσκεται εν αναμονή των κινήσεων της Εισαγγελέα, αναμένοντας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα. Επιπλέον, «στέκεται» στα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η οποία εστάλη στην Εισαγγελία, όπως τόνισε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Γιώργος Μπέσκος, για να συσχετιστεί με την αναφορά.
Τα συνοδά έργα «καίνε»
Κι ενώ στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τονίζεται ότι από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου δεν θίγεται γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, προστατευόμενη περιοχή του Ν. 1650/86 και κατοικημένες περιοχές, τα συνοδά έργα (εξωτερική οδοποιία, εξωτερική γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης και το γήπεδο εγκατάστασης Υ/Σ) διέρχονται σε κάποιο τμήμα τους στα όρια ή βρίσκονται εντός της περιοχής ΖΕΠ GR2350010 «Όρη Μπαρμπάς και Κλώκος, Φαράγγι Σελινούντα» και της περιοχής EΖΔ GR2320005 «Όρη Μπαρμπάς και Κλώκος, Φαράγγι Σελινούντα».
Επίσης, επισημαίνεται πως όλη η έκταση των πολυγώνων, τα τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας και πλατωμάτων χωροθετούνται σε εκτάσεις που διέπονται από διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ενώ η οδοποιία πρόσβασης στον ΑΣΠΗΕ από την επαρχιακή οδό και οι επεμβάσεις στους επαρχιακούς δρόμους και οι παρακάμψεις των οικισμών, χωροθετούνται σε εκτάσεις που διέπονται από διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και σε εκτάσεις που ανήκουν σε άλλης μορφής εκτάσεις.
Τα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης
Επίσης, παρατίθενται οι λόγοι της αρχικής αρνητικής γνωμοδότησης του Δασαρχείου Αιγίου και της αρνητικής γνωμοδότησης του Δασαρχείου Καλαβρύτων που είναι: Οι δρόμοι που θα διανοιχθούν θα είναι μεγαλύτεροι του πλάτους των 5 μέτρων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση της χρήσης διέλευσης. Ο χρόνος διατήρησης των παραπάνω διανοίξεων ενώ θα πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα με βάση την παρούσα μελέτη ζητείται μονιμότητά τους. Θα δημιουργηθεί μεγάλο πλεόνασμα εκσκαφών που θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα διαχείρισης ( π.χ. στη μελέτη δεν περιγράφεται ο χώρος αποθήκευσης αυτών).
Τμήμα της προτεινόμενης διάνοιξης βρίσκεται σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες. Αναφορά γίνεται τέλος στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά τη διαβούλευση, από πλήθος πολιτών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου και στο ότι η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της ΑΔΠΔΕΙ διαβίβασε υπομνήματα απόψεων του φορέα του έργου στις υπηρεσίες που γνωμοδότησαν αρνητικά για την τελική αξιολόγηση των παρατηρήσεων του φορέα του έργου.