ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.556.075,40 ΕΥΡΩ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αιγιαλείας για το 2025 εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Δημοτική Επιτροπή και βάζει… πλώρη για το μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνοντας 40 έργα, συνεχιζόμενα και νέα, συνολικού προϋπολογισμού 19.556.075,40 ευρώ. Από αυτά, τα 3.382182,45 ευρώ προερχόμενα από δημοτικούς πόρους και τα 13.481.296,34 από χρηματοδοτήσεις.
Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δεν φαίνεται να κάμπτει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής που στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις… δικές της δυνάμεις, με το δημοτικό ταμείο βέβαια να έχει ενισχυθεί και από την αύξηση των δημοτικών τελών, έσοδα που επιθυμεί να ανταποδώσει στους δημότες με έργα.
Έμφαση δίνεται στην εκπόνηση μελετών με προφανή σκοπό την ετοιμότητα για διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.
Τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 ανέρχονται σε 2.889.644,9 ευρώ και με πολυετή δέσμευση (2026) 729.155,1€ ευρώ. Από αυτά το ποσό των 2.197,955,1€ καλύπτεται από δημοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από χρηματοδοτήσεις ΣΑΤΑ.
Ποια ξεχωρίζουν…
Από τα συμπεριλαμβανόμενα έργα ξεχωρίζουν δύο μεγάλοι διαγωνισμού για Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων Δήμου Αιγιαλείας, ύψους 1.000.000 ευρώ και Κατασκευή έργων οδοποιίας Δήμου Αιγιαλείας επίσης από 1.000.000 ευρώ καθώς και η Επισκευή σχολικών κτιρίων Δήμου Αιγιαλείας 533.800ευρώ. Ακόμη, το έργο κατασκευής νέου ΣΜΑ ύψους 500.400 ευρώ.
Έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας
Στα έργα περιλαμβάνεται η επισκευή της πεζογέφυρας Υψηλών Αλωνίων, η κατασκευή παιδικών χαρών στις Δ.Ε. Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, η κατασκευή παιδικών χαρών στις Δ.Ε. Συμπολιτείας και Ερινεού, η κατασκευή παιδικών χαρών στη Δ.Ε. Αιγίου, με 74.400 ευρώ έκαστη, η επισκευή-συντήρηση-βελτίωση Δημοτικών Κοιμητηρίων σε όλες τις δημοτικές ενότητες και η μελέτη χωροθέτησης νέου Κοιμητηρίου Δ.Ε. Αιγείρας αλλά και η Συντήρηση και επισκευή δημοτικών κτιρίων και η Επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων αφού μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και του ΝΠΔΔ το βάρος καλείται να το σηκώσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου.
Έμφαση στις μελέτες
Ακόμη, σημαντική θέση καταλαμβάνουν οι μελέτες, όπως αυτή για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου που έρχεται να συμπληρώσει τις μελέτες που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, όπως η μελέτη ανάπλασης κεντρικής αγοράς Κοινότητας Διακοπτού, η μελέτη ανάπλασης πλατείας Κοινότητας Αιγείρας, η μελέτη Ανάπλασης Εμπορικού Κέντρου Αιγίου – Ενότητα 4: οδός Κλ. Οικονόμου από Βασιλέως Κωνσταντίνου ως Ρήγα Φεραίου και Ενότητα 5: από περιοχή Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα έως περιοχή Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, την μελέτη ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων Δ.Ε. Συμπολιτείας, τη μελέτη ανακατασκευής παραλιακής ζώνης Τ.Κ. Συλιβαινιωτίκων και τη «Μελέτη αλλαγής χρήσης του ημιτελούς κτιρίου στην Κοινότητα Ακράτας ΔΕ Ακράτας» που υλοποιείται με προγραμματική σύμβασης με τη ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ Α.Ε.- Α.Ο.Τ.Α.
Επίσης, η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του έργου: “Κατασκευή γέφυρας στο ρέμα Μηλιαγκού πλησίον ιδιοκτησίας Κορομηλά”, ενισχύθηκε.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη Προγραμματικές συμβάσεις με Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σύνταξη της “Μελέτης οριστικής χωροθέτησης επιχειρηματικού πάρκου Αιγιαλείας” και την Προγραμματική σύμβαση με Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την σύνταξη της “Μελέτης σήμανσης διαδρομής ορεινή ανθεκτικότητα”, μελέτες που υπάρχουν στην ΟΧΕ, αλλά και μελέτες οδοποιίας αφού η δημοτική αρχή έχει επίδειξη ιδιαίτερη προσοχή στην αγροτική οδοποιία έχοντας και ξεχωριστή αντιδημαρχία.
Β. Χριστόπουλος: «Καταθέτουμε ένα προσχέδιο ώστε να αντιμετωπίζονται καθημερινά προβλήματα και χρόνιες παθογένειες»
“Γνωρίζοντας πλέον τις ανάγκες της Αιγιάλειας προσπαθήσαμε να καταθέσουμε ένα προσχέδιο τεχνικού προγράμματος για το 2025 το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τα περισσότερα καθημερινά προβλήματα αλλά και χρόνιες παθογένειες και αν χρειαστεί θα αναθεωρηθεί και θα προστεθούν και νέες ανάγκες που τυχόν προκύψουν΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Να σημειώσουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και με τους κωδικούς στον προϋπολογισμό που αφορά με υπηρεσίες επισκευών και συντηρήσεων΄΄.
Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι δεν βρήκε σύμφωνους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης το σύνολο των συμπεριλαμβανόμενων στο προσχέδιο Τεχνικού Προγράμματος 2025, με το μέλος τη Δ.Ε., Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο να σημειώνει στo Protionline.gr: ΄΄Ψηφίσαμε «όχι», για τις επισκευές των κτιρίων και για το κομμάτι της σύνταξης των φακέλων της μελέτης για τα ακίνητα της Χαρτοποιίας. Ενημερωθήκαμε ότι η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να στεγαστούν εκεί δημοτικές υπηρεσίες, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, γιατί αν συμβεί αυτό θα δεσμευτεί το μεγάλο περιουσιακό ακίνητο του δήμου. Από τη στιγμή που προβλέπεται να κατασκευαστεί μεγάλη μαρίνα σύμφωνα με τον master plan, είναι πιθανό ο επενδυτής που θα εκμεταλλευτεί τη συνολική έκταση, να χρειαστεί ένα χερσαίο χώρο για πάρκινγκ, ή για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με καταστήματα, ή για πεζόδρομους και επιπλέον, θα χρειαστεί να υπάρξει μία μεγάλη έκταση, η οποία θα προορίζεται για την προώθηση του θρησκευτικού μας τουρισμού για την επισκεψιμότητα της Παναγίας της Τρυπητής. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα του master plan και έπειτα να μεταφερθούν ορισμένες ή κάποιες υπηρεσίες εκεί. Η ένστασή μας, έχει να κάνει δηλαδή με τη δέσμευση της χρήσης από πριν, δίχως να ξέρουμε λεπτομέρειες για το σύνολο του έργου της μαρίνας΄΄.
Επιπλέον, έγιναν και προτάσεις. ΄΄Πρότεινα για το ζήτημα της ψηφιακής αποτύπωσης των παραλιακών οικισμών του δήμου, να βρεθούν κάποιοι πόροι ώστε να λυθεί και το θέμα της γραμμής αιγιαλού, δηλαδή πρέπει να έχει χαραχτεί όλη η ακτογραμμή της Αιγιάλειας και να έχει καταγραφεί κομμάτι – κομμάτι, επί συνόλου΄΄, ανέφερε ο κ. Ταξιαρχόπουλος.
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και για το θέμα του ΣΜΑ αλλά και για τη Μονάδα Βιοαποβλήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Ταξιαρχόπουλο, ΄΄και τα δύο, είναι ζητήματα που εκκρεμούν και δεν έχουμε σαφή εικόνα. Ειδικά από τη στιγμή που εκκρεμούν ακόμα στις δικαστικές αίθουσες οι αποφάσεις και πρέπει να ‘μαστε πολύ προσεκτικοί΄΄.