background img
banner
banner

«Αν ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό, τότε όλα γύρω μας και μέσα μας, θα πανηγυρίζουν»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΚΟΛΑ

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ανέλαβε καθήκοντα πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, διαδεχόμενος έναν άξιο ιεράρχη με ιδιαίτερα παρεμβατικό λόγο και ουσιώδες έργο, τον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο. Πολύ γρήγορα, ο νέος Ιεράρχης, κατάφερε να εμπνεύσει τους πιστούς, «κερδίζοντας» και τους νέους ανθρώπους, δίνοντας καθημερινά έναν αγώνα για να μεταλαμπαδεύσει στον λαό, τον λόγο του Χριστού.

Οργανωτικός, με νέες ιδέες, χαρισματικός, αλλά και απλός, προσφιλής, έχει πάντα ανοιχτά τα αυτιά αλλά και την καρδιά του για το ποίμνιό του, που τον αγαπά, τον σέβεται και τον πιστεύει. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, έκανε την τιμή στo Protionline.gr να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε.

Σεβασμιώτατε, Συμπληρώνονται πέντε έτη από την ενθρόνισή σας, εκείνο το λαμπρό πρωινό της 23ης Νοεμβρίου του 2019. Τι εισπράττετε από τους πιστούς καθημερινά μέσα σε αυτή την πενταετία της ποιμαντορίας σας; Πόσο κοντά έχετε έρθει στην επίτευξη των στόχων σας;

Θα ήθελα αρχικώς να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο, Διευθυντή της Εφημερίδας «Πρώτη της Αιγιάλειας» για την δυνατότητα που μας έδωσε, μέσα από την έγκριτη εφημερίδα του να απευθυνθούμε στον ευλογημένο λαό της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε ετών από της ενθρονίσεώς μας ως Πνευματικός Πατέρας Αυτής, παρουσίa του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου. Στο σημείο αυτό με συγκίνηση θα ήθελα να μνημονεύσω το όνομα του μακαριστού Δημάρχου Αιγιαλείας Δημητρίου Καλογερόπουλου, ο οποίος με υποδέχθηκε την ημέρα αυτή έμπλεως χαράς και πολλής τιμής. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Μέσα στα πέντε αυτά ευλογημένα έτη που ο Τριαδικός Θεός και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μάς κατέστησε Πνευματικό Ποιμένα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθημερινά γενόμεθα αποδέκτες της αγάπης και του σεβασμού των πιστών μας, και προπάντων του ενδιαφέροντός τους να γνωρίσουν την Εκκλησία, να γνωρίσουν και να γευθούν Χριστό στη ζωή τους. Χαιρόμαστε κάθε φορά που περνώντας είτε πεζοί είτε με το αυτοκίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως, από διάφορα σημεία της επαρχίας μας και της πόλεώς μας, αντικρίζουμε χαμογελαστά πρόσωπα, όλων των ηλικιών, που έρχονται να μας χαιρετίσουν, να ανταλλάξουμε δύο λόγια ανθρώπινα μεταξύ μας, να μας εκμυστηρευθούν τον πόνο και τη δυσκολία τους ή ακόμα να μοιραστούν μαζί μας την χαρά τους, να εύρουν πνευματική ανάπαυση, ειρήνη και ηρεμία .Και σ’ αυτήν την συνάντηση, σ’ αυτήν την προσωπική επικοινωνία πραγματικά νιώθει κανείς την παρουσία του Χριστού καθώς σύμφωνα με τα λόγια Του: «Οὗγὰρεἰσὶ δύο ἢτρεῖς συνηγμένοι εἰςτὸἐμὸνὄνομα, ἐκεῖεἰμιἐνμέσῳαὐτῶν» (Ματθ. 18, 10-20).

Ιδιαιτέρως συγκινούμεθα όταν επισκεπτόμαστε στα σχολεία τους μαθητές ή συναντάμε νέους, καθώς διακρίνουμε στα μάτια τους φως, ελπίδα, όρεξη για ζωή και παράλληλα ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον πνευματικό τους πατέρα, να συζητήσουν μαζί μας με απλότητα, αυθεντικότητα και ειλικρίνεια σαν σε πατέρα, φίλο, αδελφό.

Όπως καταλαβαίνετε, ουσιαστικά δεν υπάρχει επίτευξη στόχων, αφού ο ρόλος του Αρχιερέα είναι συνεχώς δυναμικός και εξελισσόμενος. Είναι ένας διαρκής κοπιώδης και αναπτυσσόμενος πνευματικός αγώνας με σκοπό την είσοδο του λαού, που του εμπιστεύθηκε ο Θεός, στην Βασιλεία των Ουρανών. Γι’ αυτό το λόγο καθημερινά προσπαθούμε, μέσα από την λειτουργική και ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας μας, να μεταλαμπαδεύσουμε στον ευσεβή λαό μας τον λόγο του Χριστού, το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού και της νίκης του Θανάτου, να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά στο Θεό, μέσα από την μυστηριακή ζωή και να τον προετοιμάσουμε πνευματικά, ώστε να συναντήσει τον Χριστό και να ενωθεί μαζί Του, να γίνει ουρανοπολίτης της Βασιλείας του Θεού.

Η οικονομική δυσπραγία έχει αγγίξει χιλιάδες ανθρώπους. Πόσοι από αυτούς καταφεύγουν για βοήθεια στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας; Με ποιες δράσεις αντιμετωπίζετε αυτή τη δύσκολη αποστολή;

Όλοι είμαστε μάρτυρες, αρκετά χρόνια τώρα, της οικονομικής κρίσης η οποία δεν άφησε αλώβητη την περιοχή μας. Καθημερινά δεκάδες ενδεείς συνάνθρωποί μας, καθ’ όλα αξιοπρεπείς, δρασκελίζουν το κατώφλι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ή ακόμα κρούουν τις θύρες των ενοριακών μας Ναών για να ζητήσουν μία μερίδα ζεστό φαγητό, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τα ενοίκιά τους, βοήθεια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ή ακόμα, να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ήδη ο προκάτοχός μας Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος είχε ιδρύσει και μας άφησε ως παρακαταθήκη σπουδαίες κοινωνικές δομές, όπως είναι τα δύο Γηροκομεία μας στο Αίγιο και τα Καλάβρυτα, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «τα Αγγελουδάκια», το Εστιατόριο «το Στέκι της Αγάπης», το Κοινωνικό Παντοπωλείο «το Κελάρι της Αγάπης», την Κοινωνική Ιματιοθήκη, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Σκοπός μας είναι να διατηρηθούν ενεργές όλες οι κοινωνικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως, να εξακολουθήσουν να αποτελούν μια ανοιχτή αγκαλιά, προσφέροντας συνεχή φροντίδα προς τον αναγκεμένο και αβοήθητο συνάνθρωπο, χωρίς να μειωθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και αγαθών που μέχρι στιγμής προσφέρονται σ’ αυτές.Παράλληλα ενισχύσαμε το κοινωνικό έργο διά της παροχής υποτροφιών σε απόρους φοιτητές και οργανώσαμε, μετά την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, την ποιμαντική διακονία των ασθενών, των συνοδών τους καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μνημονεύσουμε το κόσμημα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» και να συγχαρούμε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα σας για το Μουσείο. Ας σημειωθεί ότι ο π. Χρήστος μαζί με την συνεργάτιδά μας Δρ. Χρύσα Δημητρίου, Θεολόγο είχαν αναλάβει με ευλογία του προκατόχου μας κ. Αμβροσίου την οργάνωση του Μουσείου, το οποίο σήμερα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής και ώρα 10.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. Υπεύθυνη της λειτουργίας του Μουσείου είναι η συνεργάτιδά μας κ. Ελένη Χρυσόγελου η οποία με ένθερμο ζήλο και αγάπη υποδέχεται και ξεναγεί τους επισκέπτες.

Μιλώντας για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην κοινωνία, σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της Ιεράς Μητροπόλεως; Δύναται να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό αλλά και πλούσιο έργο της;

Τα έσοδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τριμηνιαίες εισφορές των Ιερών Ναών, που με δυσκολία πολλές φορές ανταποκρίνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, από κάποια ενοίκια και δωρεές πιστών. Με την βοήθεια του Θεού και τη μεσιτεία της Παναγίας μας, κατορθώνουμε τελικά να αντεπεξέλθουμε. Εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε την προσφορά των πιστών μας, οι οποίοι σε κάθε κάλεσμα είτε της ενορίας τους είτε της Ιεράς Μητροπόλεως, ανταποκρίνονται ευχαρίστως προσφέροντας, είτε εκ του υστερήματός τους, καθώς γενικότερα είναι δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες, είτε οι ίδιοι προσέρχονται στις δομές της Ι.Μ.Κ.Α. προσφέροντας εθελοντική εργασία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα δώσουν τον οβολό τους ή ένα πιάτο φαγητό και λίγα ρούχα σε άπορους συνανθρώπους μας. Είναι οι άνθρωποι που νοηματοδοτούν την ζωή τους μέσα από την θυσιαστική προσφορά και διακονία τους προς τον συνάνθρωπο.

Πολλοί αναφέρουν ότι η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πνευματική, κρίση αξιών. Ποιος, πιστεύετε, ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος των Ιεραρχών ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, μέσα από τον εκκλησιαστικό λόγο;

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι διερχόμεθα μία σημαντική κρίση αξιών και θεσμών. Το βλέπουμε καθημερινά στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, στην πολιτεία μας. Βία και εγκληματικότητα αποτελούν πλέον χαρακτηριστικά της καθημερινότητας μας. Δεν προβάλλονται πλέον οι ηθικές και πνευματικές διαχρονικές αξίες με τις οποίες έζησαν, ανατράφηκαν και γαλουχήθηκαν γενεές γενεών, δεν προβάλλεται η Ορθοδοξία, οι αρετές, οι ηθικές αξίες, ο χριστιανικός βίος, η παραδοσιακή οικογένεια, οι μορφές-πρότυπα των Αγίων μας, των μεγάλων μορφών της Ιστορίας μας, των ενδόξων προγόνων και των ηρώων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, των κληρικών και λαϊκών που εθυσιάσθησαν στον βωμό της ελευθερίας του Έθνους, του ηρωικού και αγωνιστικού φρονήματος, των εναρέτων επιστημόνων, των καλών, συνετών και πραγματικά αγωνιστών οικογενειαρχών, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά με συνέπεια και εντιμότητα για να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να συντηρήσουν την οικογένειά τους, προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία και την πατρίδα. Δυστυχώς, προβάλλεται έντονα και κατά τρόπο προκλητικό ο άνετος, υλιστικός, υπερπολυτελής, καταναλωτικός τρόπος ζωής. Θεσμοθετούνται και νομιμοποιούνται νομοθετήματα αντίθετα στο θέλημα του Θεού.

Απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις ως Αρχιερείς, ορθοτομώντας τον λόγο της Αληθείας, τον λόγο του Χριστού, διακηρύσσουμε τον προφητικό λόγο της Εκκλησίας που μας καλεί σε μετάνοια. Για πολλούς συγχρόνους, η λέξη “μετάνοια” ηχεί πολύ θρησκευτική, παρoχημένη. Εν τούτοις, παραμένει διαχρονικά επίκαιρη και επαναστατική, από τότε που την ανέδειξε πυρήνα του Ευαγγελίου Του ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός: “Μετανοε;iτε” (Μαρκ. 1:15), αλλάξετε νου, συμπεριφορά, τρόπο με τον οποίο αντικρύζετε τη ζωή, επαναλαμβάνει. Μόνο με αλλαγή νου και καρδιάς μπορούμε να σταματήσουμε συνήθειες και πάθη που αρρωσταίνουν την κοινωνία μας. Και μετάνοια σημαίνει κατανοώ τα πάθη μου, την αρρώστια μου, την αδυναμία μου και στρέφομαι με ελπίδα για να ζητήσω το έλεος και τη χάρη του Χριστού. Αδειάζω από τα “εγώ” μου και τις επιθυμίες μου για να με κατακλύσει το φως του Χριστού. Θέλω να ενωθώ μαζί Του. Αυτό τον λόγο διακηρύσσουμε: την ένωσή μας με τον Θεό διά της μετανοίας για να πραγματωθεί και η μεταξύ μας ενότητα. Και τότε θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες μέσα από την προοπτική της εσωτερικής αναστάσιμης χαράς και ελπίδας που είναι ο Χριστός. Άμεσο χρέος μας ως Ιεράρχες είναι να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή των του λαού μας και με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου να αγωνισθούμε εν Χριστώ για τη δίκαιη υπέρβαση της οποιασδήποτε κρίσεως, για μια ουσιαστική αλληλεγγύη και καθολική ενότητα μέσα στην κοινωνία μας.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η χριστιανική πίστη διώκεται, όπως επανειλημμένως έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» ο Σεβασμιώτατος πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος καθώς και άλλοι ιεράρχες; Πώς πρέπει να λειτουργήσει ο πιστός σε αυτή την περίπτωση;

Σήμερα παρατηρείται έντονα η τάση της αποχριστιανοποιήσεως και αποϊεροποιήσεως της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής, οικογένεια, παιδεία, πολιτεία κ.α. Για το λόγο αυτό ο Απόστολος Πέτρος προτρέπει τους πιστούς «Αντισταθείτε» (Α΄ Πετρ. 5,8). Και ο Αποìστολος Παυìλος, οìπως ο στρατηγοìς τους στρατιωìτες του προ του εχθρουì, προτρεìπει: «Φορέστε την πανοπλìα του Θεού, ώστε να μπορέσετε να προβάλετε αντίσταση οταν έρθει η ωρα της πειρασμικής επìθεσης. Λάβετε κάθε απαραìτητο μέτρο για να μεìνετε σταθεροì στις θέσεις σας, στην πίστη σας. Σταθεìτε λοιπόν σε θέση μάχης» (Εφ. 6, 13). Και τι είδους είναι τα όπλα που πρέπει να αναλέβει ο χριστιανόες; «Ζωστεìτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας» (στιχ. 14). Αν δεν γνωρίζει ο άνθρωπος την αλήθεια του Ευαγγελίου, την αλήθεια της Εκκλησίας και δεν έχει την αληθινή πίστη, πώς θα αποκτήσει και τα άλλα εφόδια; Είναι αδύνατον. Αναγκαία λοιπόν η αλήθεια. Και συνεχίζει: «Ενδυθείτε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη»(στ. 15) . Ο Θεός είναι δίκαιος και αγαπά τη δικαιοσυνη. Και ο πιστός πρέπει να αποφεύγει την αδικία και ποτέ να μην αδικεί κανεìναν μελόγια ή με πράξεις. Να μιλάει δίκαια, να ομολογεί το δίκαιο, να υποστηρίζει το δίκαιο. Κρατάτε πάντα σαν ασπίδα την πίστη». Η ασπίδα που κρατούσε ο πολεμιστης προστάτευε όλο το σώμα του από τα βέλη του εχθρού. Εìτσι και η πίστη προς τον Χριστό μας προστατεύει και απο τα πλέον φλογισμένα βέλη του πονηρού. Γι αυτό και ο Ιησούς συχνά τόνιζε την αναγκαιότητα της σταθερής πίστης. Και πώς εκφράζεται η πίστη; Από τα έργα της αγάπης προς τον ελάχιστο αδελφό αλλά και από την διαρκή συμμετοχή του πιστού στην λειτουργική ζωή και στα μυστήρια της Εκκλησίας, στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως όπου εναποθέτει τα αμαρτήματά του στο επιτραχήλιο του Πνευματικού του Πατέρα και λαμβάνει την χάρη του Θεού και στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέσα από το οποίο λαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, ενώνεται με Εκείνον και χριστοποιείται, γίνεται Χριστός.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, οι τοιχογραφίες του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, οσονούπω ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο, είναι έργα εμβληματικά για την Ιερά Μητρόπολη, τα οποία ολοκληρώνονται επί των ημερών σας. Έχουν προγραμματιστεί κι άλλες παρεμβάσεις σε ναούς και ιερές μονές;

Με την βοήθεια του Θεού και την φροντίδα και μέριμνα του προκατόχου μας Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου ξεκίνησαν τότε, και ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται επί των ημερών μας, το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της πόλης μας. Το τελευταίο μάλιστα με την οικονομική συνδρομή των Μεγάλων Δωρητών και Ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,του ζεύγους Μαρίνης και Αθανασίου Μαρτίνου. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Περαιτέρω έχουμε ως στόχο την ολοκλήρωση του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού, την ανακαίνιση του ακινήτου του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής στην παραλία της πόλεως (παλαιά Αλεπού), την δημιουργία μίας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, την ανακαίνιση Ιερών Ναών της επαρχίας της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων. Ας σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν οι σχετικές μελέτες, όμως θα πρέπει να εξασφαλισθεί και η αναγκαία χρηματοδότηση.

Μόλις τρεις ημέρες χρειάστηκε να περάσουν από την ιερά λιτανεία των Αχράντων Παθών για την παύση της ανομβρίας και η γη της Αιγιάλειας ξεδίψασε με «ειρηνική βροχή», ακριβώς όπως είχατε πει στην ικεσία, παρουσία πλήθους πιστών. Πιστεύετε ότι είναι κι αυτό μία ένδειξη του ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές μας;

Μετά από αιτήματα δεκάδων πιστών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε η ιερά λιτάνευση των Αχράντων Παθών της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Ξέρετε, τούτο αποτελεί παράδοση μέσα στην πνευματική πορεία της Εκκλησίας μας καθώς και παλαιότερα σε περιόδους ανομβρίας, επιδημιών, επιδρομών οι πρόγονοί μας με πίστη και ευλάβεια λιτάνευαν τα Άχραντα Πάθη και οι εγκάρδιες προσευχές τους προς τον φιλάνθρωπο Θεό είχαν ως αποτέλεσμα την λύση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Αυτό τί σημαίνει ;Ότι όταν ο άνθρωπος προσευχηθεί στον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής του, με καθαρότητα καρδιάς και δυνατή πίστη,πως μόνο η χάρη του Θεού μπορεί να επέμβει σωτήρια στη ζωή μας και να την μεταμορφώσει, τότε να είμεθα βέβαιοι ότι ο Θεός εκπληρώνει τις προσδοκίες μας, τα αιτήματά μας καθώς ο Ίδιος μας διαβεβαιώνει με τον αψευδή λόγο Του: «αἰτεῖτε καὶ δοθήσεται ὑμῖν, κρούετε καὶ ἀνοιγήσεται» (Ματθ. 7,7). Ας μην ξεχνάμε δε ότι στο θέμα αυτό έχουμε την μεγάλη βοήθεια και ανυπέρβλητη μεσιτεία της Πνευματικής μας Μητέρας, της Παναγίας μας, καθώς λέγει ο υμνωδός: «πολλὰ γὰρ ἰσχύει δέησις Μητρὸς πρὸς εὐμένειαν Δεσπότου». Είναι δηλαδή Εκείνη που διαρκώς μεσιτεύει και εγγυάται στον Υιό της και τον παρακαλεί για την εκπλήρωση κάθε αιτήματός μας και ιδιαιτέρως για τη σωτηρία μας.

Προσφάτως κάνατε μία παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της πεζοδρόμησης στο κέντρο της πόλης. Πόσο κοντά είσαστε στους προβληματισμούς των ανθρώπων των παραγωγικών τάξεων; Σε ποιο επίπεδο η Ιερά Μητρόπολη συνεργάζεται με τον δήμο και τοπικούς φορείς;

Κάθε Επίσκοπος οφείλει στο πλαίσιο της ποιμαντικής του δράσεως να αφουγκράζεται τις πνευματικές αλλά ταυτόχρονα και τις υλικές ανάγκες του λαού του Θεού, που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του. Έτσι λοιπόν αυτό που κάναμε ήταν να μεταφέρουμε παρακλητικά στις Δημοτικές Αρχές την αγωνία και την ανησυχία των εργαζομένων και των καταστηματαρχών σχετικά με το θέμα της πεζοδρομήσεως στο κέντρο της πόλης μας. Εξάλλου εμείς δεν ζούμε εκτός αλλά εντός του κόσμου, είμαστε σάρκα από την σάρκα του, οπότε οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες σε οποιοδήποτε θέμα απασχολεί το λαό μας. Αυτή η παρέμβασή μας δεν σημαίνει ότι επεμβαίνουμε στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.
Θα πρέπει δε να υπογραμμίσουμε ότι με τις Δημοτικές Αρχές της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, αλλά και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, διατηρούμε πάντοτε άριστες και αγαστές σχέσεις και πολλές φορές έχουμε συνεργαστεί αρμονικά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς επίσης για την οργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Η ενότητα τοπικής Εκκλησίας και δημοτικών φορέων είναι απαραίτητη προκειμένου να περνάει το μήνυμα της ομόνοιας και της συνεργασίας και στον λαό μας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να μας ανακοινώσετε τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου Νεολαίας που πλέον έχει γίνει θεσμός. Επίκειται κι άλλη παρόμοια διοργάνωση από την Ιερά Μητρόπολη;

Η μέριμνα για τους νέους μας αποτελεί προτεραιότητα του ποιμαντικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε ήδη δύο Συνέδρια Νεολαίας και μέσα από τη συνέντευξή μας αυτή προαναγγέλλουμε την πραγματοποίηση του τρίτου Συνεδρίου, κατόπιν αιτήματος των ίδιων των νέων της επαρχίας μας, που θεματικό τίτλο έχει: «Οι Νέοι και η ζωή τους κοντά στο Χριστό». Παράλληλα με τους εκλεκτούς ομιλητές που έχουμε προσκαλέσει: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, Υπεύθυνο της Νεότητοςτης Ι. Μ. Πατρών, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρακεντέ, τονΑιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Παπανικολάου της Ι.Μ. Καμερούνκαι τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σχοινά της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, με σκοπόνα ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουμε μαζί τους τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους και να μας θέσουν τις προτάσεις τους και τα οράματά τουςγια μια καλύτερη κοινωνία. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 10,11 και 12 Ιανουαρίου 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας «Αλέκος Μέγαρης».
Παράλληλα όπως γνωρίζετε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στις 29 Αυγούστου 2024 ενέκρινε την κατάταξη στις Δέλτους των Αγίων της Εκκλησίας μας του Οσίου Χριστοφόρου του Παπουλάκου, ο οποίος φέρει την καταγωγή του από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων. Πρόκειται διά μία εμβληματική οσιακή προσωπικότητα, που ανάλωσε την ζωή της στην ιεραποστολή και την μεταλαμπάδευση της ορθόδοξης πίστεώς μας σ’ ολόκληρο το ελεύθερο από τον τουρκικό ζυγό,Ελληνικό κράτος.Η μνήμη του θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά φέτος θα τελέσουμε την ημέρα της μνήμης του την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ στις 17 Αυγούστου 2025 θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο στα Καλάβρυτα, προκειμένου να γνωρίσουμε πτυχές του βίου, της δράσεως και της διδασκαλίας του.

Τέλος, σε έναν μήνα οι Αιγιαλείς θα εορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τι έχετε να τους συμβουλέψετε εν όψει της μεγάλης εορτής της Γέννησης του Θεανθρώπου και τι τους ευχόσαστε;

Τα καλύτερα Χριστούγεννα είναι εκείνα τα Χριστούγεννα που τα κάνουμε με τον Χριστό μαζί. Τι θα πει Χριστούγεννα άλλωστε; Να γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά μας. Να ζήσουμε τον Χριστό μέσα μας. Να γίνει δηλαδή η καρδιά μας φάτνη και λίκνο αιώνιας ζωής.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μαζί με τους κτύπους της δικής σου καρδιάς, και της δικής μου βέβαια, να νοιώσεις και να νοιώσω, να αισθανθείς και να αισθανθώ, να βιώσεις και να βιώσω, και τους κτύπους της Θεανθρώπινης καρδιάς του βρέφους Ιησού.
Να νοιώσουμε δηλαδή τους νοερούς παλμούς της αιωνιότητας, τους παλμούς της Βασιλείας των Ουρανών, τους παλμούς της αθανασίας, τους παλμούς της ερωτικής Αγάπης του Θεού για μας. Και έτσι να καταστούμε, όπως μας λέγει ο Απόστολος Πέτρος, «κοινωνο θείας φύσεως».
Θέλουμε να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα; Και ποιος δε θέλει; Όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να πιστέψουμε και ν’ αγαπήσουμε Κύριον τον Θεόν μας, εξ όλης καρδίας και ψυχής και διανοίας και ισχύος, και να εξομολογηθούμε. Πρέπει να μισήσουμε την αμαρτία. Πρέπει να εκκλησιαστούμε, να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Αν ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό, τότε όλα γύρω μας και μέσα μας, θα πανηγυρίζουν, θα λαμπροφορούν, θα γιορτάζουν.

Θερμές ευχαριστίες

Τέλος, πριν κλείσουμε αυτήν την όμορφη συνέντευξη θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στον προκάτοχό μας Σεβασμιώτατο Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο για την προσευχητική και πνευματική στήριξή του στην ποιμαντική πορεία μας.

Σε όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μας που καθημερινά κοπιάζουν μαζί μας, με σκοπό την προαγωγή του ποιμαντικού, λειτουργικού, κοινωνικού και πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως μας με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και πνευματική ωφέλεια του ποιμνίου μας.

Στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στους Αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Χρήστο Τσάκαλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. και π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της επαρχίας των Καλαβρύτων, στους κατά τόπους Αρχιερατικούς μας Επιτρόπους, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Πετρόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ανδρόνικο Τσαχρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Συμπολιτείας, στους ΑιδεσιμολογιωτάτουςΠρωτοπρεβυτέρους π. Γεώργιο Λυμπέρη, Αρχιερατικό Επίτροπο Διακοπτού, π. Χαράλαμπο Καρούζο, Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγείρας, π. Σπυρίδωνα Σιαφλά, Αρχιερατικό Επίτροπο Ακράτας, π. Χρήστο Μπίρμπα, Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων, π. Ιωάννη Μπαμπίλη, Αρχιερατικό Επίτροπο Ψωφίδος, π. Νικόλαο Παπαϊωάννου, Αρχιερατικό Επίτροπο Κλειτορίας.

Επίσης εκφράζουμε τις εκ βάθους καρδίας ευχαριστίες μας στους Ιεροκήρυκές μας, σε όλους τους Ιερείς μας όλων των ενοριών και των Ιερών Προσκυνημάτωνκαι στα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, που εργάζονται με πνεύμα αγάπης και θυσίας στις ενορίες τους, ασκώντας το λειτουργικό και πνευματικό έργο, ενώ παράλληλα γίνονται μέτοχοι των αγωνιών των πιστών μας και θεραπεύουν τις πνευματικές και υλικές τους ανάγκες.

Ιδιαιτέρως μνημονεύουμε και ευχαριστούμε: τις Μοναστικές μας Αδελφότητες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές μας, που νυχθημερόν προσεύχονται και μέσα από το έργο τους προάγουν το μοναστικό πνεύμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τους Ιεροψάλτες μας που στελεχώνουν τα αναλόγια των Ναών μας και με τις φωνές τους, αποδίδουν τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών και μας μυσταγωγούν στο πνευματικό τους νόημα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω την αγαστή συνεργασία μας με τον Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο, Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας, καθώς και τους Ιεροψάλτες μας στην επαρχία των Καλαβρύτων, τους οποίους ευχαριστούμε.

Τον Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο π. Σπυρίδωνα Αλεξόπουλο καθώς και σε όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες που εργάζονται αθόρυβα και εθελοντικά για να μεταδώσουν Χριστό στα παιδιά μας.

Απευθυνόμεθακαι εκφράζουμε ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τους Διευθυντές των Ιδρυμάτων μας, του Αγίου Χαραλάμπουςπ.Στυλιανό Καπράλο και του Καλλιμανοπουλείου π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, στο ιατρικό νοσηλευτικό και πολιτικό προσωπικό αυτών, που με υπομονή, υπευθυνότητα και αγάπη προς τον συνάνθρωπο φροντίζουν και περιθάλπουν τους γέροντες.
Στην Διευθύντρια κ. Αντιόπη Πετροπούλου, τις νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους και το προσωπικό του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού «Τα Αγγελουδάκια», που φροντίζουν πέραν της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως και για την ελληνορθόδοξη διαπαιδαγώγηση των νεαρών βλαστών μας.

Τους εργαζομένους στις φιλανθρωπικές μας δομές, και ειδικότερα τον Αιδεσιμώτατο π. Σταύρο Αναστόπουλο και την κ. Σοφία Σπηλιάδη, που φροντίζουν το Στέκι της Αγάπης, την Πρεσβυτέρα Μαρία Καπράλου που επιμελείται το Κελάρι της Αγάπης, την κ. ΝτίαΠαναγοπούλου στην Κοινωνική Ιματιοθήκη, την κ. Ελένη Χρυσόγελου στο Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης.

Τους εργαζομένους στις εκπαιδευτικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως: στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτη Αχιλλιά, κ. Βασίλειο Μπίκο και κ. Γρηγόριο Κακούρη, στην Σχολή Αγιογραφίας κ. Αθανάσιο Παπαγιαννακόπουλο και κ. Ευάγγελο Γκίνη, στη Σχολή Μουσικών Συνόλων και Παραδοσιακής Μουσικής κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο, στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Μουσικής π. Αναστάσιο Καμπούρη και Πρεσβυτέρα Ευφροσύνη Γιαννακοπούλου Καμπούρη.

Από αυτήν την μνημόνευση δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό και να ευχαριστήσουμε τον Υπεύθυνο κ. Παναγιώτη Σπηλιώπουλο και όλους τους παραγωγούς και συνεργάτες του, οι οποίοι μέσα από τις εκπομπές τους μεταλαμπαδεύουν στις καρδιές των ακροατών τον λόγο του Θεού, τα μηνύματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, το ελληνορθόδοξο ήθος και τον πολιτισμό.

Ιδιαιτέρως απευθυνόμεθα και ευχαριστούμε το προσωπικό των γραφείων μας:τον Επίτιμο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος επί πολλά έτη, τόσο καθ’ όλητην διάρκεια της ποιμαντορίας του προκατόχου μας κ. Αμβροσίου, όσο και στα πρώτα έτη της δικής μας ποιμαντικής ευθύνης εργάσθηκε μετά ενθέρμου ζήλου, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τον Ιδιαίτερό μας κ. Χρήστο Γεωργίου, τον Γραμματέα μας κ. Νικόλαο Τσάτσαρη, τους λογιστές μας κ. Αντώνιο Ρέλλακαι κ. Κωνσταντίνο Βελλή, τον Υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Δημήτρουλα και τον γραμματέα κ. Αθανάσιο Κατσίκα, τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τον Υπεύθυνο της Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας και εκπαιδεύσεως των νέων κληρικών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο Λουκάτο, τους συνεργάτες μας: Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Αντωναρόπουλο, Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Ξυλάρα, Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο π. Βασίλειο Νικολόπουλο, ερίτιμο κα. Αρχοντούλα Ρέλλα, ερίτιμο Δρ Χρύσα Δημητρίου, ερίτιμο κα. Λευκοθέα Πράσινου, ερίτιμο κα. Τζίνα Τσουκαλά, τον κ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και βέβαια τον οδηγό μας κ. Σπυρίδωνα Μούζο.

Επίσης εκφράζουμε τέλος τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας στο προσωπικό που θυσιαστικά διακονεί τον πολιό Σεβασμιώτατο Γέροντά μας κ. Αμβρόσιο στο Χάνι της Βοστίτσας: τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Παπαβραμόπουλο, την Οικονόμο του κ. Νικολίτσα Νικολοπούλου, την Γραμματέα του κ. Χαρά Μαμάκη, τον κ. Δημήτριο Μάντζιο, τον οδηγό του κ. Νικόλαο Πανούτσο, τους αγαπητούς ιερείς που κάθε απόγευμα με αίσθημα ευγνωμοσύνης συντροφεύουν τον Γέροντα και μαζί τους το ζεύγος Παναγιώτη Σπηλιόπουλου και Μαρίας Παπαγεωργίου.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr