background img
banner
banner

Η ανομβρία «σημάδεψε» και τα δέντρα…

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ – Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που διενεργήθηκαν σε καλλιέργειες της Ανατολικής Αιγιάλειας και παρουσιάζουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα δέντρα, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων μηνών.

Ο δήμος Αιγιαλείας έχει ενεργοποιηθεί, κινούμενος σε δύο στάδια: Αφενός στη γνωστοποίηση του προβλήματος σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυβέρνηση με το αίτημα της ενίσχυσης των πληττόμενων παραγωγών και αφετέρου στη δρομολόγηση λύσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μέσω έργων. Η σχετική ενημέρωση έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, όταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, σχετικά με τις ενέργειες του δήμου, αναφορικά για τις ζημιές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στις τοπικές καλλιέργειες, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι επηρεάζουν τα προϊόντα σε βάθος χρόνου.

Θα εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους παραγωγούς και διεκδικήσεων

Η αντιδήμαρχος που συνδράμει τον δήμαρχο για θέματα Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, έχουσα πλέον και την αρμοδιότητα του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαρία Σταυροπούλου, γνωστοποίησε την πρόθεση έκδοσης ψηφίσματος, το οποίο, με εντολή του δημάρχου, ανέλαβε να συντάξει μαζί με τον αντιδήμαρχο Κώστα Βούλγαρη και τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευά Σπυρόπουλο. Μέσω του ψηφίσματος, που θα σταλεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εκφράζεται η στήριξη του δήμου στους πληγέντες παραγωγούς και θα ζητείται η αποζημίωσή τους.

«Κραυγή αγωνίας» σε σύσκεψη στην Ανατολική Αιγιάλεια

Η κ. Σταυροπούλου γνωστοποίησε στο σώμα την πραγματοποίηση σύσκεψης για το θέμα, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Ανατολική Αιγιαλεία, με τη συμμετοχή της ίδιας, προέδρων κοινοτήτων, παραγωγών, του αντιπροέδρου της Π.Ε.Σ. Νίκου Μιχαλόπουλου, εκεί όπου έγινε μία διεξοδικότατη συζήτηση, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση έτσι όπως διαμορφωθεί και να ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

Όπως τόνισε η αντιδήμαρχος, ΄΄το ψήφισμα αυτό θα αποσταλεί στην Περιφέρεια, έχω ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια και με διαβεβαίωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θα αποσταλεί και στην κυβέρνηση για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα αποζημιώσεων διότι, μέχρι τώρα, οι παραγωγοί που πλήττονται δεν αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σίγουρο είναι ότι την ανομβρία και την κλιματική αλλαγή τώρα ήρθε η στιγμή που τα βιώνουμε, έχουν μπει πλέον «στο πετσί μας», καθώς είτε προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες είτε ζούμε από το εισόδημα των αγροτών. Γι’ αυτό και είναι ώρα να μπούμε σε ριζικές αλλαγές”.

Επισήμανε ακόμη πως ΄΄ως προς τη διαχείριση δεν έχουμε περιθώρια να αναμένουμε… θαύματα Πρέπει να γίνουν λιμνοδεξαμενές προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού και να μην υπάρχει κίνδυνος για τον αγρότη να χάσει και την παραγωγή αλλά και τα δέντρα του΄΄.

Κατά κύριο λόγο σε ελαιόδεντρα αλλά και σε εσπεριδοειδή

Η κ. Σταυροπούλου έκανε ακόμη γνωστό το γεγονός ότι ανατέθηκε σε γεωπόνους να πραγματοποιήσουν επιστημονική έρευνα και καταγραφή των συνεπειών της ανομβρίας στις κοινότητες της Ανατολικής Αιγιάλειας, με τα συμπεράσματα να είναι άκρως αποθαρρυντικά.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, ΄΄πρόκειται για μία επιστημονική τεχνική έκθεση που ανατέθηκε σε γεωπόνους προκειμένου να διερευνήσουν τα αποτελέσματα της ανομβρίας στα δέντρα και στον καρπό.

Διαπιστώθηκε ότι, εκτός από τον καρπό που παρουσιάζει εμφανή σημάδια από την ξηρασία, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και τα δέντρα, φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγαλύτερη έκταση στην κοινότητα των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για ελαιόδεντρα κατά κύριο λόγο αλλά και δέντρα εσπεριδοειδών.

Τις συνέπειες της ανομβρίας επαύξησε και το γεγονός ότι κρίθηκαν ανεπαρκή και τα νερά της άρδευσης που χρησιμοποιήθηκαν, την οποία, ως γνωστόν, διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΑ. Συνδυαστικά, εξαιτίας αυτών, έχουμε φτάσει σε ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα, για το οποίο, δικαίως όλοι εξέφρασαν την αγωνία τους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες΄΄.

΄΄Και η αγωνία είναι διπλή΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας: ΄΄Αφενός έχει να κάνει με το πώς θα χειριστεί το θέμα η κεντρική πολιτική σκηνή, αν θα επιλέξει σαν τρόπο διαχείριση της καταστροφής, μία ενδεχόμενη αποζημίωση και αφετέρου τι θα κάνουμε εμείς ως δήμος για να μειώσουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μία παλιά μελέτη τη Νομαρχίας Αχαΐας για τη δημιουργία φράγματος, ενώ άλλη πρόταση είναι οι λιμνοδεξαμενές εκεί όπου μπορεί να συγκεντρώνεται το νερό τον χειμώνα και να υπάρχει επάρκεια το καλοκαίρι΄΄.

Πράξεις, όχι ευχολόγια…

Τέλος, στο ερώτημα εάν ο δρόμος θα ενεργοποιηθεί μόνο για τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή σε επίπεδο Ανατολικής Αιγιάλειας, η κ. Σταυροπούλου είπε πως στην Ανατολική Αιγιάλεια έλαβε χώρα η έρευνα, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε όλο το μήκος και πλάτος του δήμου, άρα θα συμπεριληφθούν. ΄΄Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα ελαιόδεντρα που ήταν υψηλής παραγωγικότητας δέντρα, μεγάλης ηλικίας που έχουν «χτυπηθεί», σε συνέπεια και της πολιτικής που ασκούμε εμείς για την άρδευση μέσω της ΔΕΥΑΑ και βέβαια των κλιματολογικών συνθηκών΄΄, σημείωσε ακόμη η αντιδήμαρχος, καταλήγοντας: ΄΄Εκφράζουμε την αγωνία μας, συμπαραστεκόμαστε στους αγρότες μας και διεκδικούμε. Το ζήτημα είναι κρίσιμο και για τις οικογένειες των παραγωγών που βιοπορίζονται από τη γη και σε συνολικό επίπεδο για την Αιγιάλεια καθώς επηρεάζεται ευρύτερα η τοπική οικονομία και βέβαια η επιδίωξή μας ως δήμου δεν πρέπει να περιοριστεί σε μία ευχή, στο να βρέξει…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr