ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Β. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ
Την εκτέλεση έργου για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της κατολίσθησης του πρανούς επί της οδού Μιχαλοπούλου (Τεμπελόραχη) υποδεικνύει η γεωτεχνική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του δήμου Αιγιαλείας, η εταιρεία του Αιγιώτη γεωλόγου Δημήτρη Πυργάκη. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, αξιολογώντας τα αποτελέσματα της μελέτης, προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άμεση εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, με στόχο την ασφαλή διέλευση των πολιτών.
Σημειώνεται ότι η μελέτη είχε καταστεί αναγκαία μετά και το έντονο κατολισθητικό φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τον Νοέμβριο του 2021 ενώ στο μεσοδιάστημα και σε κάθε δυνατή νεροποντή, παρατηρείτο πτώση μικρών βράχων και χώματος στο πλακόστρωτο οδόστρωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες και πάλι η οδός, προκειμένου να συμβεί κάποιο ατύχημα. Είναι σαφές ότι σκοπός των παρεμβάσεων είναι η άρση της επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο σημείο για τα διερχόμενα οχήματα και πεζούς που κινούνται στην οδό, η οποία, ως γνωστόν, συνδέει την παραλιακή ζώνη του Αιγίου με το κέντρο της πόλης. Η μελέτη ανατέθηκε από τον δήμο Αιγιαλείας στον γεωλόγο τον περασμένο Ιούνιο και ακολούθησαν μετρήσεις. Η περιοχή που εξετάστηκε είναι στο πρανές μεταξύ των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μιχαλοπούλου, στο ύψος της οδού Βαλαωρίτου, εκεί που παρατηρούνται φαινόμενα αποκόλλησης.
Τα συμπεράσματα των μετρήσεων
Βάσει των συμπερασμάτων της, «σε όλη την έκταση του πρανούς παρατηρούνται αποκολλήσεις χαλίκων και κροκαλοπαγών και συγκολλημένων τεμαχών με κίνδυνο τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα που διέρχονται από την οδό. Οι καταπτώσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην επιφανειακή διάβρωση του κροκαλοπαγούς, έπειτα από τους συνεχείς κύκλους ύγρανσης – ξήρανσης του εδαφικού συνδετικού υλικού. Η επικινδυνότητα αυξάνεται λόγω της μεγάλης κλίσης του πρανούς και της θέσης του σε σχέση με τη κατάντη οδό αφού ο πόδας του πρανούς βρίσκεται στην άκρη της οδού Μιχαλοπούλου χωρίς να υπάρχει χώρος για την παγίδευση των υλικών που κατολισθαίνουν. Μεγαλύτερης κλίμακας καταπτώσεις όπως αυτή που συνέβη τον Νοέμβριο του 2021 γίνονται μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή μετά από σεισμικά γεγονότα».
Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη πως «από την επί τόπου παρατήρηση δεν προέκυψαν ενδείξεις γενικότερης αστάθειας του πρανούς, καθώς δεν παρατηρήθηκαν ίχνη διατμητικών ρωγμών, που να υποδεικνύουν την πιθανότητα εκδήλωσης αστοχιών κυκλικής μορφής. Σημειώνεται ότι λόγω της κάλυψης από κατασκευές στο ανάντη τμήμα του πρανούς (οδός Μιχαλοπούλου) όπως είναι ο δρόμος που έχει πραγματοποιηθεί ανάπλαση τα τελευταία χρόνια καθώς και των κτιρίων η ύπαρξη διατμητικών ρωγμών θα μπορούσαν να υπάρχουν αλλά να καλύπτονται και να μην δύναται να παρατηρηθούν».
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων, προκύπτει ότι ο συντελεστής ασφάλειας έναντι γενικευμένης αστοχίας του πρανούς, είναι ικανοποιητικός και οι παρατηρούμενες καταπτώσεις αφορούν το επιφανειακό στρώμα της ελεύθερης επιφάνειας του πρανούς. Οι καταπτώσεις οφείλονται στις αποκολλήσεις χαλίκων και κροκαλοπαγών και συγκολλημένων τεμαχών, λόγω κυρίως στην επιφανειακή διάβρωση του κροκαλοπαγούς, έπειτα από τους συνεχείς κύκλους ύγρανσης – ξήρανσης του εδαφικού συνδετικού υλικού και της ροής όμβριων υδάτων.
Οι παρεμβάσεις που προτείνονται
Τα προτεινόμενα έργα από τη μελέτη αφορούν αποκλειστικά έργα προστασίας και επένδυσης πρανών περιγραφόμενα ως κάτωθι: 1) Επιμελής καθαρισμός της επιφάνειας του πρανούς από χαλαρωμένα, αποκολλημένα-ασταθή βραχώδη τεμάχη και βλάστηση, σε οποιοδήποτε ύψος και με οποιαδήποτε κλίση πρανών, για τη δημιουργία κατάλληλης επιφάνειας για την αγκύρωση των προτεινόμενων πλεγμάτων επένδυσης και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Τα προϊόντα καθαρισμού θα απομακρυνθούν και θα μεταφερθούν σε κατάλληλη θέση που θα υποδειχθεί από την Υπηρεσία. 2) Πλήρης επένδυση του πρανούς με αγκυρούμενο γαλβανισμένο συρματόπλεγμα από χάλυβα εφελκυστικής αντοχής. Η αγκύρωση του πλέγματος θα γίνει με αγκύρια μετώπου χαλύβδινα ανοξείδωτα (γαλβανισμένα), ολόσωμης πάκτωσης, κάθετα στο μέτωπο του πρανούς και σε κάναβο περίπου 2×2 m, με τη διασπορά των αγκυρίων να αποφασίζεται κατά την τοποθέτηση του πλέγματος. Ακόμα, τοποθετούνται συρματόσχοινα τάνυσης οριζόντια και κάθετα, διερχομένων από τα σημεία της αγκύρωσης, για την ενίσχυση του συρματοπλέγματος, γαλβανισμένα με κράμα ψευδαργύρουαλουμινίου, πλεγμένα στους βρόχους του πλέγματος κατά την παραγωγική του διαδικασία. Επί του μετώπου του πρανούς στις θέσεις των αγκυρίων τοποθετούνται χαλύβδινες γαλβανισμένες πλάκες.
Ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και – όπως τονίζεται – καταρτίστηκε με βάση έρευνα αγοράς και υιοθέτηση των συντελεστών αναθεώρησης.
Μιλώντας στο Protionline.gr για τη μελέτη αλλά και τα προτεινόμενα έργα, ο αντιδήμαρχος κ. Χριστόπουλος επισήμανε: ΄΄Το ζήτημα της Τεμπελόραχης και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, προβλημάτιζαν όλα τα χρόνια τις δημοτικές αρχές. Όμως η σημερινή δημοτική αρχή προχωράει στη λύση του προβλήματος. Αναθέσαμε τη μελέτη στον Αιγιώτη γεωλόγο Δημήτρη Πυργάκη, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται για την αντιμετώπισή τους. Η μελέτη μάς παραδόθηκε με αποτελέσματα που γνωρίζαμε και που δεν παρουσιάζουν ανησυχητικές ενδείξεις, πλην όμως συνιστώνται έργα ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια προβλήματα στο μέλλον΄΄.
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και προϋπολογισμού για τη διάθεση του απαιτούμενου κονδυλίου
Και συνέχισε ο αντιδήμαρχος Έργων: ΄΄Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων βροχοπτώσεων και αξιολογώντας τα αποτελέσματα της μελέτης, αποφασίσαμε άμεσα να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των έργων που προβλέπει. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση και του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου μας και του προϋπολογισμού ούτως ώστε το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Το ποσό, βάσει της μελέτης, ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις προσδιορίζονται για συγκεκριμένα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας τεχνική παρέμβαση ώστε να αποτραπεί η ροή των επιφανειακών όμβριων υδάτων προς τα πρανή ΄΄. Και κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος: ΄΄Ευχαριστώ θερμά την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας και τους πολιτικούς μηχανικούς που «τρέχουν» τις διαδικασίες, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη΄΄.