Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ.
Υπό το βάρος των αλλαγών που θα επιφέρει η μεταρρύθμιση της συγχώνευσης των ΔΕΥΑΑ, αναδεικνύεται την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο νέος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας, μετά την απώλεια του προέδρου της, Δημήτρη Καλογερόπουλου.
Και μπορεί η θητεία του νέου προέδρου να είναι μικρή εφόσον ισχύσει το ένα Δ.Σ. ανά νομό, ωστόσο θα είναι αυτός που θα υπογράψει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας, που αφορά το διυλιστήριο Σελινούντα.
Οι επερχόμενες αλλαγές ωστόσο, που απορρέουν από το νομοσχέδιο του Περιβάλλοντος, μολονότι οι ΔΕΥΑ σαν μέρος των ΟΤΑ ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, έρχονται σαν… οδοστρωτήρας να ανατρέψουν τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και τα όσα με πολύ κόπο «έχτισαν» για τους δημότες της Αιγιάλειας, διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της τοπικής ΔΕΥΑ επί σειρά ετών, μεταμορφώνοντας μία απαξιωμένη (πριν 25 χρόνια) δημοτική επιχείρηση, σε έναν οργανισμό πρότυπο που ξεχωρίζει για την τεχνογνωσία, τη διορατικότητα, την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και την ετοιμότητα από άποψη μελετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση κονδυλίων για την εκτέλεση πρωτοποριακών έργων. Ουσιαστικά, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ρεπορτάζ της «Π» πριν από λίγες εβδομάδες, δημιουργεί ωστόσο μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις των αλλαγών, τόσο στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας όσο και στους δημότες της Αιγιάλειας.
Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας προσανατολίζεται ο δήμος Αιγιαλείας
Η αναγκαστική συνένωση, που αρχικά ήταν να γίνει σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας και πλέον θα είναι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, βρίσκει κάθετα αντίθετο τον δήμο Αιγιαλείας, με το θέμα να έρχεται προς συζήτηση στη μεθαυριανή (Τετάρτη 13 Νοεμβρίου) τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος πρόκειται να εισηγηθεί την έκδοση ψηφίσματος κατά της νομοθετικής μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ της χώρας μέσω αναγκαστικών συνενώσεων, παρουσιάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό, μετά την απόφαση για αλλαγές και τον σημερινό.
Ο δήμος Αιγιαλείας ταυτίζεται με την πρόταση της ΕΔΕΥΑ – ΚΕΔΕ που προβλέπει τη διατήρηση των ΔΕΥΑ (και των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων) και φυσικά και του ισχύοντος θεσμικού τους πλαισίου και την ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας με λειτουργικές δομές. Άποψη των αυτοδιοικητικών είναι ότι «το Υπουργείο σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ δείχνοντας μια εμμονή που καταργεί στην ουσία την Αυτοδιοίκηση, δεν βασίζεται σε αντικειμενικά επιχειρήματα κι έχει θέματα συνταγματικότητας. Μία μεταρρύθμιση, όμως, για να είναι επιτυχής, πρέπει να βασίζεται και να διασφαλίζει πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως επιχειρησιακό σχέδιο, στοιχεία που ως φαίνεται δεν διαθέτει ο σχεδιασμός του Υπουργείου.
Όσον αφορά στις περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, πρόκειται για απορρόφηση προφανώς αντισυνταγματική που παρακάμπτει ευθέως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς την συναίνεση των οποίων καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει».
Ο κ. Ανδριόπουλος πρόκειται να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός έχει ζητήματα συνταγματικής τάξης διότι παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές όπως η αρχή της εγγύτητας στον πολίτη, και οι αρχές της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σε μια εποχή που η λειψυδρία χτυπάει… κόκκινο και η κλιματική κρίση επιταχύνεται, ανάλογες ανατροπές στη διαχείριση των υδάτων κρίνονται κοινωνικά επιζήμιες υπάρχει η εκτίμηση ότι, το λάθος επαναλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε απορρύθμιση.
Στο ψήφισμα που θα προταθεί, θα γίνεται αναφορά στο ότι με αυτό τον τρόπο υποτιμάται το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. και της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν επιλύονται τα βασικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι η υποστελέχωση και το ενεργειακό, καταργείται η Αυτοδιοίκηση, και απειλείται η ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, θα αναφέρει το γεγονός ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, καθώς και η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ σε όμορες περιοχές χωρίς την συναίνεσή τους, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια παράνομες και ατελέσφορες. Τέλος, θα ζητήσει να ξεκινήσει διάλογος των συναρμόδιων για τις Δ.Ε.Υ.Α. Υπουργείων με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και την ΚΕΔΕ, τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ορθότερη και δικαιότερη επίλυση των πραγματικών προβλημάτων και ζητημάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού.
Βεβαίως, εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί τους δημότες είναι το πώς θα γίνεται στο εξής η τιμολόγηση. Όσο για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Αχαΐας, επόμενο είναι τα περισσότερα μέλη να προέρχονται από την Πάτρα.