ΜΥΘΟΙ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΩΡΟ
Άλλη μια χρονιά περνά και οι ιώσεις, όπως κάνουν αιώνες τώρα, μας επισκέπτονται και φέτος, με τον μέσο Έλληνα πολίτη δυστυχώς να βρίσκεται έναν με δυο αιώνες… “πίσω”, όσον αφορά την κατανόηση αλλά και τα απλά μέτρα μείωσης της μετάδοσης. Τα παραπάνω παρατηρεί μιλώντας στo Protionline.gr ο παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου Κωνσταντίνος Μώρος, ο οποίος όχι μόνο διαφωνεί με το πώς χειρίζονται τις παιδικές ιώσεις οι γονείς, αλλά δηλώνει… «έξαλλος» και νευριασμένος με τον μέσο Αιγαλέα που αδυνατεί να ξεφύγει από μύθους σχετικά με τις ιώσεις.
-Τι είναι αυτή η γαστρεντερίτιδα που ακούμε παντού; Πρέπει να προσέχουμε και να μην καταναλώνουμε «επικίνδυνα» φαγητά;
Το φετινό κύμα γαστρεντερίτιδας οφείλεται το πιθανότερο, σύμφωνα με ενδείξεις από εργαστηριακές καλλιέργειες, στον νοροϊό, έναν ιό πολύ γνωστό που κάθε χρόνο είναι υπεύθυνος για ιώσεις του γαστρεντερικού. Η γαστρεντερίτιδα αυτή δηλαδή, δεν οφείλεται σε χαλασμένο ή μολυσμένο φαγητό, αλλά σε έναν ιό που το πιθανότερο κόλλησε κάποιος από κάποιον άλλο μέσω του βήχα, των κοινών σκευών τροφής και από το νερό. Είναι ένας ιός που επιζεί για αρκετό καιρό σε επιφάνειες οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την τυπική υγιεινή στις επιφάνειες. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, οι «κλασικές» οδηγίες από τη γιαγιά είναι παρωχημένες αλλά και επικίνδυνες. Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και θρεπτικά, σε όσο το δυνατόν μικρό όγκο (παγωτό, κέικ, γιαούρτι με μέλι ή ταχίνι, κρέμες, μπιφτέκι, ομελέτα) και αποφεύγουμε τροφές όξινες (βάλε λεμόνι στο φαγητό να «σκοτώσει» τα μικρόβια, χυμούς ειδικά από πορτοκάλι, όξινα φρούτα, σούπες που γεμίζουν το στομάχι χωρίς αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά). Γενικά, προτιμούμε τα πολύ μικρά γεύματα, πολλές φορές την ημέρα. Εννοείται πως αν έχουμε εμετό περιμένουμε περίπου μια ώρα μετά τον εμετό ή τα κύματα εμετών και εφόσον ο ασθενής νιώθει πείνα.
-Όσον αφορά τις υπόλοιπες ιώσεις; Πώς τις αντιμετωπίζουμε; Μήπως να φοράμε στα παιδιά πιο ζεστά ρούχα το πρωί;
Κάθε χρόνο οι παιδίατροι ιδίως ξελαρυγγιαζόμαστε να εξηγήσουμε πως ο πιο ισχυρός μύθος σχετικά με τις ιώσεις δεν ισχύει. Σταματήσετε να ντύνετε τα παιδιά σας με μπουφάν ενώ έχει 25 βαθμούς έξω, σταματήσετε να κάνετε παρατήρηση στον γυμναστή του σχολείου που τα άφησε ιδρωμένα «στο ρεύμα», σταματήσετε να αναζητάτε κάποιο μαγικό σκεύασμα (εχινάκεια, μουρουνέλαιο, προπόλη, βασιλικό πολτό, βιταμίνες) που θα αποτρέψουν κάποια ίωση ή αρρώστια από το να επιτεθεί στους αγαπημένους σας. Αυτό που λέμε «κρύωμα» είναι μια ίωση και οι ιοί που μπορούν να το κάνουν είναι δυστυχώς πάρα πολλοί. Τις περισσότερες φορές το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταφέρνει να τους αποτρέψει αλλά πολλές φορές αυτοί καταφέρνουν να προκαλέσουν νόσο. Δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον κρύο καιρό, με το παγωτό που φάγατε, με το γεγονός πως πήγατε μια βόλτα και «την αρπάξατε» καθώς δεν προσέξατε και καθίσατε στο ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2024 να ακούγονται αυτά, όταν έχουμε πλήρως ως ανθρωπότητα διασαφηνίσει κάθε μηχανισμό νόσησης στους απλούς αυτούς ιούς. Αν μη τι άλλο αυτές οι θεωρίες μας αποτρέπουν και από το να ακολουθούμε απλά βήματα περιορισμού της μετάδοσης των ιών που είναι: 1) Αποφυγή συνωστισμού. Όταν βρισκόμαστε σε μικρό και μη καλά αεριζόμενο χώρο είναι πιθανότερο όταν κάποιος βήξει αλλά ακόμα και όταν μιλά, να μας μεταδώσει κάποιον ιό. Αντίθετα, σε εξωτερικό χώρο με μεγάλη απόσταση είναι αδύνατον να έρθουμε σε επαφή με ιό. Αφήστε τα παιδιά να παίζουν και να ιδρώσουν όσο θέλουν, δεν πρόκειται να «κρυώσουν». Δεν υπάρχει περίπτωση να πάθετε πνευμονία επειδή έχετε αναπνεύσει κρύο αέρα ή επειδή χαρήκατε λίγο παραπάνω το δροσερό απόγευμα του Νοεμβρίου.
-Και η γρίπη ιός είναι. Ισχύουν τα ίδια; Επίσης πότε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης; Ή να μην το κάνουμε καθόλου γιατί πολλά… ακούγονται;
Εννοείται πως και για τη γρίπη ισχύει το ίδιο ακριβώς όσον αφορά τις οδηγίες. Ο εμβολιασμός της γρίπης ξεκινά από τον Οκτώβριο και λήγει τον Μάρτιο κάθε περιόδου. Βέβαια, στην Ελλάδα η γρίπη μας «επισκέπτεται» σε μεγάλο ποσοστό από Ιανουάριο ως τα τέλη του Μαρτίου. Καλή και πρακτική συμβουλή είναι να γίνεται ο εμβολιασμός ως τα μέσα Νοεμβρίου κάθε έτους. Εννοείται πως όπως και με κάθε εμβόλιο, έτσι και για την γρίπη το αντιεμβολιαστικό αντανακλαστικό του Έλληνα, έχει πλάσει πολλούς… μύθους, που το ακολουθούν (καλύτερα να περάσεις τη γρίπη φυσικά, το εμβόλιο προκαλεί τη γρίπη, το εμβόλιο προκάλεσε παράλυση, εγκεφαλικό θάνατο, πέρασα πιο έντονα τη γρίπη μόλις έκανα το εμβόλιο). Όλοι αυτοί οι ευφάνταστοι μύθοι έχουν βάση τον φόβο αλλά και την προκατάληψη. Η αλήθεια είναι πως ο εμβολιασμός σώζει πολλές ζωές κάθε χρόνο ειδικά σε ομάδες με ευπάθεια (ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, άτομα με βαριές νόσους) και παρατείνει μια ποιότητα ζωής.
-Τι να πάρουμε για να «οχυρώσουμε» τον οργανισμό μας; Βιταμίνη C και εχινάκεια Μεξικού είναι ο καλύτερος συνδυασμός;
Και η προπόλη και ο βασιλικός πολτός και τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα και τα ζελεδάκια και μια κουταλιά λάδι με ξύδι κάθε πρωί και οι βεντούζες και ο βελονισμός και το συνένζυμο q10 έχουν φοβερή δράση. Αυτό σημαίνει ότι θα τα πάρετε όλα μαζί κάθε πρωί ανελλιπώς από τον Αύγουστο έως και τον Απρίλιο; Φυσικά και όχι. Ανά τους αιώνες, η ανάγκη του ανθρώπινου σώματος να ελέγξει τη φύση και να μη νιώθει ευάλωτος και τρωτός ως οργανισμός, έχει οδηγήσει σε… «ματζουνολογία». Η αλήθεια είναι πως ακόμα και με τα μέτρα για αποφυγή ιώσεων, είναι πρακτικά αδύνατον πολλές φορές να αποφύγουμε την ίωση λόγω του τρόπου ζωής μας, που επιβάλλει καθημερινή επαφή. Η καλύτερη οχύρωση που είναι και ιατρικώς τεκμηριωμένη, είναι η αποφυγή κάθε επαφής, κάτι που είναι αδύνατο σχεδόν, αλλά αν δεν μπορεί αυτό να γίνει τότε η διατήρηση του σώματός μας σε καλύτερη δυνατή κατάσταση με απλά βήματα ώστε η ίωση να μη μας καταβάλλει: • Ύπνος όχι μετά τις 10 κάθε βράδυ και για 8 ώρες τουλάχιστον. • Σωστή διατροφή με καλές πηγές πρωτεϊνών (μοσχάρι, αυγά, κοτόπουλο και όσπρια), βιταμινών (φρούτα, λαχανικά) και ιχνοστοιχείων (ξηροί καρποί, ψάρια και μέλι). • Γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα • Κοινωνικοποίηση καθημερινή και μείωση του στρες.