ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σε ευρεία σύσκεψη για την ελαιοκαλλιέργεια που υφίσταται απανωτά… χτυπήματα, συμμετέχει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ιχθυόσκαλα Πάτρας και διοργανώνεται από τέσσερις συλλόγους που καλούν τους παραγωγούς και τους έχοντες σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια να συμμετάσχουν για τη λήψη αποφάσεων.
΄΄Η ελαιοκαλλιέργεια διαχρονικά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας και την πιο σημαντική στη Δυτική Ελλάδα. Χιλιάδες ελαιώνες εκτείνονται από τα βορειότερα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι τα νοτιότερα της Ηλείας, καλύπτοντας και μεγάλα εδάφη της Αχαΐας. Στις περιοχές μας παράγεται το 40% της ελιάς Καλαμών και το 25% του ελαιόλαδου πανελλαδικά. Κι όμως τα προβλήματα συσσωρεύονται και δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση΄΄, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων, ενώ τονίζεται πως οι ελαιοπαραγωγοί κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι: «-Με το τεράστιο κόστος παραγωγής, με τα λιπάσματα και εφόδια να έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. – Με τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής κυρίως στη βρώσιμη ελιά. -Με ασθένειες όπως ο δάκος, το γλοιοσπόριο, ο πυρηνοτρήτης κ.ά. που απειλούν την παραγωγή μας, απαιτούν νέα μεγαλύτερα έξοδα, μιας και το κράτος δεν μας προστατεύει επαρκώς -Με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. που έφτιαξαν όλες οι Κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπου είτε παίρνουμε ελάχιστα από μια καταστροφή όπως το χαλάζι είτε καθόλου όπως πέρυσι με την ακαρπία. -Με την έλλειψη αρδευτικού δικτύου σε συνδυασμό με την ξηρασία να δημιουργεί υποβάθμιση της παραγωγής».
Μιλούν επίσης και για τον ρόλο των εμποροβιομήχανων, σημειώνοντας: ΄΄Ακόμα και όταν η τιμή των προϊόντων είναι καλύτερη, έστω και προσωρινά, κερδισμένοι πάντα βγαίνουν οι εμποροβιομήχανοι. Από τις εξαγωγές που κάνουν, από την πώληση του λαδιού στα ράφια των σουπερμάρκετ όπου οι εργαζόμενοι τελικά το αγοράζουν σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή. Ακόμα και από την εκμετάλλευση του πυρήνα της ελιάς που μας ανήκει, οι εμποροβιομήχανοι βγάζουν κέρδος΄΄.
Η νέα ΚΑΠ και τα αποτελέσματά της
Και προσθέτουν: ΄΄Μόνο μας όπλο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Η αιτία όσων βιώνουμε καθημερινά έχει ονοματεπώνυμο, είναι η Κ.Α.Π., η στρατηγική της Ε.Ε. Ήδη η νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 που είχε πολυδιαφημιστεί ότι θα μας έλυνε τα προβλήματα φάνηκε από τις περσινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Η δύναμη μας πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουμε χέρι-χέρι με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε Νομό. Γι’ αυτό αναλάβαμε την ευθύνη και την πρωτοβουλία από κοινού με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να οργανώσουμε μια σύσκεψη για τους ελαιοπαραγωγούς από όλη τη Δυτική Ελλάδα για τις αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημά μας αλλά και στην ύπαιθρο, όπου θα συζητήσουμε τη συνολική κατάσταση, θα διαμορφώσουμε πλαίσιο αιτημάτων που θα δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας, θα συντονίσουμε τη δράση και τις διεκδικήσεις μας αφενός ως ελαιοπαραγωγοί, αλλά και με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα που επίσης είναι αντιμέτωποι με αντίστοιχα προβλήματα επιβίωσης΄΄.
Θα αποφασιστούν οι μορφές αγώνα
Και καταλήγουν: ΄΄Καλούμε όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής με ελαιοπαραγωγή και κάθε ελαιοπαραγωγό να συμμετάσχει στην σύσκεψη το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00 στην αίθουσα του πολυχώρου Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας» στην Πάτρα, ώστε να αποφασίσουμε δράσεις και μορφές αγώνας για να δυναμώσει η διεκδίκηση μας για: -Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. -Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, με εξασφαλισμένο πλαφόν. -Κατώτατες εγγυημένες τιμές για κάθε είδος ελιάς και ελαιόλαδου, που θα καθορίζονται ετησίως ανάλογα και με το κόστος παραγωγής και θα επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας. -Να εκσυγχρονιστεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. -Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση. -Σύγχρονο σύστημα δασοπροστασίας, με άμεση ευθύνη του Υπουργείου. Εκπόνηση αντίστοιχου προγράμματος ψεκασμού των ελαιώνων για το γλοιοσπόριο»΄΄.
Τα παραπάνω τα υπογράφουν εκτός από τον Αγροτικό Σύλλογο Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαχάρως και Χειμαδίου-Σωπίου Ηλείας και Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Αχαΐας.