ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ…
«Απάντηση» στις ικεσίες για βροχή δίνουν οι πρώτες προγνώσεις για τον καιρό στη χώρα μας που φαίνεται να αλλάζει, καθώς, εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας, αρχίζουν και βροχές. Η Αχαΐα θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρώτων μετά από καιρό βροχοπτώσεων. Επιστήμονες πάντως να προειδοποιούν ότι το έλλειμμα της ανομβρίας, τόσο σε επίπεδο Αχαΐας όσο και για την Αιγιάλεια, είναι πλέον τόσο μεγάλο που θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως το τέλος του έτους για να πάρουμε απάντηση τόσο για την ανάκαμψη της παραγωγής όσο και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζονταν για τις πηγές και τις δεξαμενές.
Νικ. Σερέτης: «Με ερωτηματικό το ύψος της βροχής»
Σύμφωνα με τον Νικόλα Σερέτη, μετεωρολόγο και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, οι προβλέψεις για αλλαγή σκηνικού του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε δεν επιβεβαιώθηκαν με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν κάποιες βροχοπτώσεις από τα μέσα αυτής της εβδομάδας.
«Η διάρκεια και το ύψος της βροχής που αναμένεται είναι ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί τα επόμενα 24ωρα», υποστηρίζει ο κ. Σερέτης, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο πλανήτης φαίνεται να βιώνει πλέον ακραία καιρικά σενάρια τα οποία δεν επιτρέπουν να είμαστε τόσο αισιόδοξοι, ιδιαίτερα για το άμεσο μέλλον.
«Η τελευταία αξιόλογη βροχή που είχαμε είναι πριν το τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Συμπληρώνονται 50 ημέρες ανομβρίας στην Αχαΐα, ένα φαινόμενο σπάνιο αλλά και ανησυχητικό. Τελευταία φορά που έκανε 50 ημέρες να βρέξει ήταν то 2011 στην περιοχή αλλά τα δεδομένα ήταν άλλα καθώς είχε προηγηθεί ένα ιδιαιτέρως βροχερό διάστημα» εξηγεί στο Protionline.gr.
Σωρευτικά σε επίπεδο Αχαΐας,
-ο Οκτώβριος του 2024, αντί για επίπεδα υετού 90-100 χιλ./τ.μ. κατά μέσο όρο, μας έφερε 2-3 χιλ. βροχής,
-από τον Νοέμβριο ήδη «λείπουν» 120 χιλ. βροχής στην περιοχή και
-για το σύνολο του έτους πλέον, από τα 700 χιλ. βροχής κατά μέσο όρο, βρισκόμαστε λίγο πάνω από τα 300 χιλ./τ.μ.
«Έπειτα από την τελευταία καταστροφή στη Βαλένθια η οποία είχε μικρή απόκλιση στα ύψη βροχής 24ωρου από το φαινόμενο του Daniel το 2023 στη χώρα μας, μας υποχρεώνει να κάνουμε τον συμψηφισμό και να δούμε πλέον ότι η εξαίρεση είναι ο κανόνας! Θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα την απάντηση, θα έρθουν οι βροχές με μια σταθερή ροή ή με ακραίο τρόπο;» καταλήγει ο κ. Σερέτης.
Καταστράφηκε το 1/3 της παραγωγής
Στοιχεία για τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή του ελαιόλαδου έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Με περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα και δυνητική παραγωγή 12.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου, για το 2024 αναμένεται παραγωγή περίπου 8.000 τόνους στην Αχαΐα, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
«Αυτή τη φορά η ανομβρία είναι όχι μόνο παρατεταμένη αλλά ακολούθησε μια περίοδο με μέτριες βροχές και ένα ξηρό καλοκαίρι που πρόσβαλε την καρποφορία των δένδρων. Όσο ο καιρός εμφανίζει να τάση ακραίων φαινομένων, είναι αναγκαίο να λάβουμε μέριμνα για τα προβλήματα που αναμένονται στην άρδευση» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας και συνεχίζει: «Για το 2025 θα πρέπει να προβλέπουμε μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή. Χωρίς επαρκείς χιονοπτώσεις είναι αδύνατον να επανέλθει ο υδροφόρος. Η καταπόνηση των βλαστών από την τρέχουσα ανομβρία θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά συνέπεια και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς στο ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα. Βλαστοί που υπέστησαν έντονο στρες ή ξήρανση φέτος, σύμφωνα με τα στελέχη της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε. θα παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή και για το επόμενο έτος».
Η Περιφέρεια υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη των παραγωγών, καθώς και υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών άρδευσης για την πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα για την ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της Αχαΐας, λόγω ξηρασίας, κατέθεσε η Αχαιή βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου.