Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Σε μια εποχή κατά την οποία η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων αναδεικνύονται ως τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που τις αφορούν, η έρευνα της υπ. Δρος Ελευθερίας Β. Πετροπούλου, γεροντολόγου και στρατηγικής επιστήμονος, εξελίσσεται σε σημαντικό αρωγό τους και για το λόγο αυτό κατάφερε να αποσπάσει μια σπουδαιότατη πανελλήνια διάκριση. Η ίδια και η ερευνητική ομάδα ReAct του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) ξεκίνησε, με μια φαινομενικά παραδοσιακή προσέγγιση, τη μέτρηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην απόδοσή τους. Όμως, καθοδηγούμενη από ένα βαθιά φιλανθρωπικό σκεπτικό και ενσωματώνοντας την καινοτομία, τις δημιουργικές ευκαιρίες, την επιχειρηματική διορατικότητα και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις της Κοινωνικής Πολιτικής, η «δική μας» Ελευθερία (υπό την καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΟΠΑ, Δρος Ελένη Σαλαβού και σε συνεργασία με τους: Δρ. Ανδρέα Γεωργίου, Δρ. Παναγιώτη Κυριακόπουλο, Δρ. Ξένη Μαμάκου, Δρ. Εμμανουήλ Σοφικίτη και την υπ. Δρ. Ελισάβετ Πρωτονοταρίου) εστίασεσε έναν τομέα που συχνά υποτιμάται από τις παραδοσιακές επιχειρηματικές μελέτες: τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Aπέσπασε το Αργυρό Βραβείο Αριστείας
Έτσι, η έρευνα με τίτλο “Η Αλληλεπίδραση Μεταξύ Βιωσιμότητας, Ανθεκτικότητας και Κοινωνικού Αντικτύπου: Η Περίπτωση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα”, χρηματοδοτούμενη από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) και από το NextGenerationEU μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, απέσπασε το Αργυρό Βραβείο Αριστείας(το αντίστοιχο χρυσό έλαβε η φαρμακευτική εταιρεία NOVARTIS) στα PatientPartnershipAwards του 2024 στην Κατηγορία «ImprovingCareforOlderPeople-Βελτιώνοντας τη Φροντίδα των Ηλικιωμένων». Προφανώς, η νεαρή Αιγιώτισσα και η ομάδα ReActήρθανγια να «ταράξουν» τα νερά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε σε γεγονός που αφορά στον υγειονομικό κλάδο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η Επιχειρηματική Στρατηγική συνδυάζεται άριστα με τις Αρχές της Γηριατρικής αλλά και της ολιστικής, ανθρωποκεντρικής φροντίδας και περίθαλψης.
Οι μονάδες προστασίας ηλικιωμένων στην πρώτη γραμμή
Όπως αναφέρει η Ελευθερία: «Η διάκριση αυτή αναδεικνύει το επιστημονικό πεδίο της Υγειονομικής Στρατηγικής (HealthcareStrategy),εντός του οποίου το επιχειρηματικά και νοτομικό σκεπτικό και το ένστικτο για βιοπορισμό και κερδοφορία συναντούν την κοινωνική και περιβαλλοντική αξία, δημιουργώντας μία μοναδική σύζευξη ανάμεσα στις επιστήμες και τις πρακτικές εφαρμογές τους, με στόχο την κοινωνική ευημερία και την προστασία των ηλικιωμένων. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά που στην έρευνά μας αυτή συμμετείχε η πλειονότητα των δομών του τόπου καταγωγής μου καθώς και το ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε επάξια από άκρη σε άκρη. Οι μονάδες των Πατρών, των Καλαβρύτων, του Αιγίου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Κυλλήνης, της Κάτω Αχαΐας, της Γαστούνης και του Πύργου μας οδήγησαν στην εξαγωγή βάσιμων αποτελεσμάτων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις ευκαιρίες τις οποίες αξιοποιούν με στόχο την αειφόρο ανάπτυξή τους».
Και συνεχίζει: «Με αυτό το βραβείο αναγνωρίζεται, για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, η σημασία του εφοδιασμού των μονάδων μακροχρόνιας περίθαλψης ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων-οποιασδήποτε νομικής υπόστασης, ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ετών λειτουργίας, γεωγραφικής τοποθεσίας(εντός του ελλαδικού χώρου) και μεγέθους-με τα εργαλεία που χρειάζονται ανά περίπτωση, ώστε να προσαρμόζονται ευέλικτα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της τοπικής και της παγκόσμιας κοινωνίας, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας τη ζωή των ηλικιωμένων πολιτών. Μέσα από αυτή την έρευνα, επιβεβαιώνεται η ιδέα ότι η Φιλανθρωπία και η Κοινωνική Ευθύνη μπορούν-και πρακτικά πλέον-να συμβαδίσουν με την Επιχειρηματική Στρατηγική, καταδεικνύοντας τη δυναμική που έχουν οι κοινωνικά υπεύθυνες προσεγγίσεις στο να επιφέρουν μακροπρόθεσμα θετικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα».
Αφιερωμένο εξαιρετικά
Κλείνει δε λέγοντας: «Κατά καιρούς έχω αφιερώσει τις επιτυχίες και τις διακρίσεις μου στους πολυμαθείς γονείς μου, στα επίσης δι-επιστήμονες αδέλφια μου, στους παππούδες και στις γιαγιάδες της οικογένειάς μας. Επιτρέψτε μου όμως το παρόν βραβείο να το αφιερώσω με όλη μου την καρδιά στους παππούδες και στις γιαγιάδες που αποτελούν τους τυπικά “ωφελούμενους” της μη κερδοσκοπικής Μ.Φ.Η.-Μ.Κ. Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος» εν Αιγίω. Και αυτό διότι, σε προηγούμενο διάστημα, η ανάληψη της ευθύνης για τη φροντίδα τους μου επέτρεψε να θαυμάσω την πολυσχιδή εμπειρία τους, τη γνήσια σοφία τους και το ικανότατο-παρά την ηλικία και τις ασθένειές τους-περίσσευμα ζωτικότητας και αγάπης που διέθεταν και το οποίο λαχταρούσαν να μεταδώσουν. Άλλωστε, αυτά αποτελούν και κάποια από τα πλέον κομβικά στοιχεία τα οποία με καθοδήγησαν και με ενέπνευσαν στα πρώτα μου επαγγελματικά και μετέπειτα ακαδημαϊκά βήματα».
Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και η εκπόνηση αυτής της πρωτότυπης διεπιστημονικής και τελεσφόρου έρευνας και συνεργασίας, οι οποίες εφαρμόζονται πρωτίστως με ευαισθησία και σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα επίτευξης ισορροπίας μεταξύ ακαδημαϊκής αριστείας και κοινωνικής ευθύνης, αξίζουν πράγματι των θερμών συγχαρητηρίων μας και είθε να αποτελέσουν εφαλτήριο και για άλλες παρόμοιες προσεγγίσεις. Στη δε πρωτοπόρο Αιγιώτισσα γεροντολόγο και στρατηγική επιστήμονα Ελευθερία Β. Πετροπούλου ευχόμαστε να συνεχίσει να πρωτοπορεί με το ίδιο πάθος και αφοσίωση στις επιστήμες που επάξια εκπροσωπεί.