ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Ολοκληρώθηκε, όπως φαίνεται, η «Προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών για την επέκταση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου», έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”, μέσα από το οποίο αναβαθμίζεται το Μουσείο και δίνεται η δυνατότητα έκθεσης περισσότερων ευρημάτων που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αιγιάλειας. Μάλιστα, για το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Αντικείμενο του έργου ήταν η προμήθεια και τοποθέτηση 26 προθηκών έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτοφωτιζόμενων, αεροστεγών και ανοιγόμενων, κλιματιζόμενων των οκτώ 8 εξ αυτών, σύμφωνα με τη σχετική Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη για την επέκταση της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.
Το κόστος του έργου ανήλθε σε 248.822€ χρήματα που καλύφθηκαν από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) (Τομέας: Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία 2014-2020 – Ελλάδα-Ιταλία) και του Π.Δ.Ε.
Η νέα έκθεση αποτελείται από έξι ενότητες, που αντιστοιχούν στις αρχαιολογικές θέσεις από όπου προέρχονται τα ευρήματα, δηλαδή από Αίγιο, Σελιάνα, Τραπεζά, Ελίκη, Κερύνεια και από τρεις υποενότητες της τελευταίας ενότητας Τράπεζα, Μάρμαρα, Νικολαίικα. Πλούσιο εποπτικό υλικό θα συνοδεύει τα ευρήματα, με λεζάντες και επεξηγήσεις καθώς και δίγλωσσες οπτικοακουστικές εφαρμογές.
Θα αναδείξει και την παλιά έκθεση
Η λειτουργία της νέας πτέρυγας έρχεται να αναδείξει και την υπάρχουσα παλιά έκθεση, που από πολλούς δεν έχει «εξερευνηθεί». Αποτελεί έτσι μία ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος ακόμη περισσότερα ευρήματα της αρχαιότητας, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τη ζωή στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια.
Ο επισκέπτης θα βρει μια ολοκληρωμένη σύνθεση, ενός σπουδαίου συνόλου – κληρονομιά της μακραίωνης ιστορίας του τόπου. Αξιόλογο είναι επίσης πως η διάρθρωση της έκθεσης είναι με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να κινείται στον τόπο και στον χρόνο, όχι απλά σαν θεατής αλλά σαν μάρτυρας της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής!