ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο αλλά και οι δεσμοί της μαρτυρικής νήσου με την Αιγιάλεια, ξεδιπλώθηκαν με πολλή συγκίνηση και νοσταλγία στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, το βράδυ, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας. Αφορμή της εκδήλωσης με τίτλο «50 χρόνια 1974-2024, Κύπρος: Οι Ρίζες της Παράδοσης, οι Πληγές της Ιστορίας», στάθηκε η συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τα θλιβερά γεγονότα, με την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου να φαντάζει πολύ μικρή για να χωρέσει το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε.
Χαιρετισμός απευθύνθηκε εκ μέρους του Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου, καθώς και καλωσόρισμα και συντονισμός από τη Χρύσα Βαγενά.
Αίσθηση προκάλεσε η ιστορική αναφορά στα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου που έκανε η Κατερίνα Δημουλά εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας.
Αφού χαιρέτησε την συνολική προσπάθεια και επικρότησε την οργάνωση της εκδήλωσης από τους διοργανωτές, έκανε εκτενή αναφορά στην Κύπρο, σχολιάζοντας την γεωπολιτική θέση του νησιού ανά τους αιώνες και τις συνθήκες διαβίωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης στον χάρτη, είχε πάντα… κάποιους που ήθελαν πολύ να είναι δική τους, όπως για παράδειγμα οι Πέρσες, οι Πτολεμαίοι, οι Σταυροφόροι και πολύ αργότερα οι Άγγλοι και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι Οθωμανοί όταν κατέκτησαν το νησί, το θεωρούσαν ότι είναι το πιο στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο”.
Γεγονότα άσχετα μεταξύ τους φέρνουν την τύχη του νησιού να αντιμετωπίζει πολλές ανακατατάξεις…
Επιπλέον, έδωσε πολλά ιστορικά στοιχεία για την πορεία του νησιού ανά τους αιώνες, λέγοντας ότι “τον 19ο αιώνα η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ έγινε η αφορμή η Κύπρος να γίνει ακόμα πιο κομβικό κομμάτι για το εμπόριο, σε όλη την Ευρώπη. Το 1787 στο Συνέδριο του Βερολίνου η Αγγλία και η Τουρκία προχώρησαν σε συμμαχία και πολεμική συνεργασία, όπου μεταξύ άλλων ρυθμίσεων και παραχωρήσεων υπήρξε και η παραχώρηση της Κύπρου από τους Τούρκους στους Άγγλους, κάτι που επικυρώθηκε και επίσημα με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, λίγα χρόνια αργότερα. Τότε μάλιστα η Αγγλία υπέγραψε συμφωνία στήριξης στην Τουρκία σε περίπτωση πολιορκίας ή πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Πολύ αργότερα, το 1914, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των κεντρικών δυνάμεων και αυτό οδήγησε την Αγγλία να κηρύξει την Κύπρο ως προτεκτοράτο της. Η Μεγάλη Βρετανία προσέφερε την Κύπρο στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα την στήριξη της Ελλάδας στο πλευρό της Αγγλίας κατά τον πόλεμο, στις 16/10/15. Η κυβέρνηση Ζαΐμη απέρριψε αυτή την πρόταση της Αγγλίας, όντας στην καρδιά του εθνικού διχασμού. Κατά το έτος 1923 στην Συνθήκη της Λωζάνης έγιναν πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μοιραία έγιναν και στην Κύπρο.
Το ‘23 η Κύπρος ανακηρύχθηκε επίσημα αποικία της Μεγάλης Βρετανίας και διάφορα γεγονότα ανεξάρτητα και άσχετα μεταξύ τους, ανά τις δεκαετίες, έφερναν την τύχη του νησιού να αντιμετωπίζει πολλές ανακατατάξεις και αλλαγές και φυσικά νέα δεδομένα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, πολλές φορές. Οι κάτοικοι της Κύπρου πάντα ανέμεναν και επιθυμούσαν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και πάντα πίστευαν ότι η ιστορία τους ανά τους αιώνες είναι κατά βάση άκρως Ελληνική και φιλελεύθερη”.
Παρουσίαση των… «Χρυσοπράσινων φίλων» της Αναστασίας Ευσταθίου
Ακολούθως, η Ακρατινή συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου παρουσίασε το βιβλίο της «Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδύφωνο. Μάλιστα, παρούσα ήταν και η υπεύθυνη των εκδόσεων, Μαρία Παναγιωτακοπούλου που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες. Μιλώντας για το βιβλίο της, η κ. Ευσταθίου έκανε αναφορά σε Κύπριους που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με την Ακράτα, ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα που αφηγείται η Αναστασία, μια από τις μαθήτριες του σχολείου της Ακράτας, μέσα από τις σελίδες του προσωπικού της ημερολογίου, που το έχει ονομάσει “Καμή” (καλό μου ημερολόγιο, όπως αποκάλυψε) και καλύπτει μια χρονική περίοδο 8 ετών με μεγάλα διαλείμματα και συνταρακτικές αλλαγές σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.
Πρωταγωνιστές του εφηβικού αυτού βιβλίου είναι οι πραγματικές μαρτυρίες Κυπρίων, οι εργασίες μαθητών που συμμετέχουν στο διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο, τα εφηβικά όνειρα και η παντοτινή φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους μαθητές δύο κωμοπόλεων, της Ακράτας Αχαΐας και της Άχνας Αμμοχώστου.
Απέδωσαν άψογα κυπριακούς χορούς και τραγούδια
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια της Κύπρου από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου και την Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι εξής χοροί: Αγάπησά την που Καρκιάς, 1ος Γυναικείος Καρσιλαμάς, 2ος Γυναικείος Καρσιλαμάς, 3ος Γυναικείος Καρσιλαμάς, Μάντρα, Ζεϊμπέκικο Αντρικό, Τηλλυρκώτισσα. Η διδασκαλία των χορών έγινε από τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Κατσίβελο. Ακούστηκαν τα εξής τραγούδια: Τέσσερα και Τέσσερα, Το Γιασεμί, Φωτή Πεγειώτισσα, Τ’ Άη Γιώρκιου, Άγια Μαρίνα η Τσακκάρα Μακκάρα, τα ριάλια. Έπαιξαν οι μουσικοί: λαούτο, μουσική επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου, βιολί: Γιάννης Οικονόμου, σαντούρι: Κωνσταντίνα Μπατάλη, κρουστά: Τάκης Μπατάλης. Τραγούδησαν: Μάρθα Κυριακοπούλου, Μαρία Λαμπροπούλου, Κατερίνα Σταυροπούλου.
Τέλος, αναμενόταν οι Ελληνοκύπριοι Μαρία Ιωαννίδου και Λοΐζος Τσολάκης να καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν οι κυπριακές συνταγές που ετοίμασαν οι σπουδαστές της ΣΑΕΚ Αιγίου του Τμήματος Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης και απόλαυσαν όλοι οι παριστάμενοι.