background img
banner
banner

Οι ανεμοθύελλες επηρέασαν την παραγωγή

ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Η ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αιγιάλεια με τις όποιες δυσκολίες, η τιμή έχει «προσγειωθεί», οι ποσότητες δεν είναι οι προσδοκώμενες και δεν λείπουν οι απώλειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αν ωστόσο υπάρχει κάτι ιδιαιτέρως θετικό για την περιοχή, αυτό είναι η ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, η οποία θεωρείται η κορυφαία της τελευταίας δεκαπενταετίας!

Λείπουν εργατικά χέρια

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της φετινής διαδικασίας είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί που ασχολούνται με τη συγκομιδή της ελιάς έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και οι ντόπιοι δύσκολα «κυνηγούν» αυτό το μεροκάματο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεροκάματου και στα 55 με 60 ευρώ ημερησίως ενώ πέρυσι έφτανε μέχρι 50 ευρώ.

Η πτώση των καρπών από τα δέντρα είναι περίπου στο 50% με 60% στις περιοχές που «χτυπήθηκαν»

΄΄Έχει ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος δειλά – δειλά και τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός η έλλειψη του εργατικού δυναμικού και αφετέρου οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, κι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Η πρόσφατη ανεμοθύελλα που διήρκησε συνολικά δύο ημέρες, δημιούργησε σε αρκετές περιοχές της Αιγιάλειας σοβαρές ζημιές στον καρπό. Η πτώση των καρπών από τα δέντρα είναι περίπου στο 50% με 60% και ελπίζω αυτό το θέμα να εντοπιστεί έγκαιρα από τα συνεργεία του ΕΓΛΑ γιατί ο κόσμος είναι απελπισμένος΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Παναγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Το κέρδος στον παραγωγό και όχι στο σούπερ μάρκετ

Σχετικά με το θέμα της τιμής, επισήμανε: ΄΄Η τιμή του ελαιολάδου, παρ’ όλο που έκανε μία τεράστια «βουτιά», αρχίζει σιγά – σιγά και ανακάμπτει. Θεωρώ ότι σύντομα θα βρει τον δρόμο του το προϊόν.

Αυτή τη στιγμή σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ελαιόλαδο όπως για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία, η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται αρκετά ψηλά και από αυτή την “εικόνα” δεν εξαιρούνται ούτε ορισμένα κράτη της Βόρειας Αφρικής.

Δεν ξέρω τους λόγους που εδώ στην Ελλάδα οι εταιρείες παίρνουν… τσάμπα το λάδι από τους παραγωγούς και έπειτα το πουλούν στην λιανική αγορά σε πολύ υψηλή τιμή, όμως αυτό είναι άδικο.

Είναι κρίμα όχι μόνο για την εγχώρια αγορά και την παραγωγή, αλλά πρωτίστως για τον ίδιο τον καταναλωτή και την επιβίωση του νοικοκυριού, που πασχίζει να ισορροπήσει τα οικονομικά του, στην καθημερινότητά του. Το ερώτημα είναι γιατί να πέφτει η τιμή μόνο στον παραγωγό και όχι στο σούπερ μάρκετ΄΄.

΄΄Η πολιτεία να θωρακίσει τον ελαιοπαραγωγό΄΄

΄΄Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να ενισχυθεί η τιμή πώλησης για τον ντόπιο παραγωγό και όχι την λιανική πώληση του προϊόντος στα σούπερ μάρκετ ή τα κατά τόπους καταστήματα. Η πολιτεία οφείλει να θωρακίσει τους παραγωγούς, να τους ενισχύσει άμεσα και να τους δώσει κίνητρο. Αυτή τη στιγμή η τιμή του κιλού έχει ξεπεράσει τα 5 ευρώ, όμως η προοπτική της αγοράς αναφέρει ότι θα ανέβει περίπου στα 6 ευρώ΄΄, είπε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, ενώ για τη φετινή παραγωγή, σημείωσε: ΄΄Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου σε σύγκριση με άλλες περασμένες χρονιές είναι σαφώς αυξημένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι και αυτή που θα έπρεπε, αυτή που θα θέλαμε, καθώς η ανομβρία και οι έκτακτες καιρικές συνθήκες επηρέασαν χαρακτηριστικά των καρπό ώστε να μην έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά, ποιοτικά ο καρπός στην Αιγιάλεια είναι σε κορυφαίο επίπεδο και θεωρώ ότι το φετινό λάδι θα είναι το πιο καλό λάδι της τελευταίας 15ετίας με μεγάλη διαφορά. Είναι πολύ θρεπτικό, ποιοτικό και νόστιμο και οι ντόπιοι παραγωγοί έχουν κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά΄΄.

Έχει επηρεαστεί η ποσότητα κατά ένα μέρος

Για ομαλοποίηση της κατάστασης με το ελαιόλαδο έκανε λόγο στo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης, επισημαίνοντας: ΄΄Νομίζω ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αφού μετά την εμφανή πτώση της τιμής που υπήρξε πρόσφατα, τώρα το προϊόν εμφανίζει άνοδο και θεωρώ ότι σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού και τις ισχύουσες ευρωπαϊκές τιμές πώλησης, θα υπάρχει μία πίεση προς τα κάτω.

Η εικόνα είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση. Η ευρωπαϊκή αγορά καθορίζει εξάλλου πολλά… Ο παραγωγός στην περιοχή της Αιγιάλειας λαμβάνει από 5 ως 5,10 ευρώ το κιλό για το λάδι του και θεωρώ ότι η συνολική παραγωγή έχει επηρεαστεί μόνο κατά ένα μέρος.

Όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένα στοιχεία για να μπορούμε να δούμε το πού βρίσκεται το προϊόν ποσοτικά.
Από άποψη ποιότητας πάντως, το φετινό ελαιόλαδο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό με πολύ χαμηλές οξύτητες και ιδιαίτερα πολύ καλά χαρακτηριστικά. Είναι νόστιμο και ποιοτικά άριστο.
Η ανομβρία και οι κλιματολογικές συνθήκες σίγουρα επηρεάζουν το προϊόν αλλά όχι ως προς την ποιότητά του΄΄.

Ως προς τη διαδικασία, ο κ. Κούσκουρης παρατήρησε: ΄΄Η παραγωγή εξελίσσεται σχετικά αργά στην περιοχή, καθώς υπάρχει έλλειψη εργατών γης και γενικά, προσωπικού. Επιπλέον, η τρομερή καθυστέρηση των βροχών του φθινοπώρου ήταν ένας ακόμη λόγος που η ολική παραγωγή επηρεάστηκε.

Αυτή τη στιγμή είναι η περίοδος της μεγάλης παραγωγής, όμως κάθε χρόνο υπάρχει καθυστέρηση. Νομίζω ότι στο εξής η περιοχή της Αιγιάλειας πρέπει να ξεκινά νωρίτερα την ελαιοσυλλογή, γιατί αυτό θα λειτουργήσει μελλοντικά κυρίως υπέρ της ποιότητας.

Τα εργατικά χέρια είναι λίγα, αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Όσα υπάρχουν, κοστίζουν ακριβά. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι αφενός κάποιοι εργάτες το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει από την περιοχή αναζητώντας άλλες εργασιακές λύσεις, αφετέρου όσοι έμπειροι εργάτες κάνουν αυτή την δουλειά, θέλουν περισσότερη αμοιβή΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr