ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ «ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ, ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30% ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Σιωπηρή παράταση σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που ψηφίζουν και δι αντιπροσώπου, έως και την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου έδωσε η εκλογή επιτροπή του Επιμελητήριου Αχαΐας καθώς πολλές εταιρίες, ιδιαίτερα Α.Ε. δεν είχαν ορίσει εκπροσώπους στην κάλπη για τη νέα διοίκηση του φορέα ενώ οι κάλπες ανοίγουν αύριο Σάββατο το πρωί σε Πάτρα και Αίγιο και την Κυριακή σε Δυτική Αχαΐα και Καλάβρυτα.
Η προθεσμία για τα πρόσωπα Δ.Σ. και στελέχη που θα εκπροσωπήσουν Α.Ε. και επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στην κάλπη με 2-3 άτομα αλλά και τις επιχειρήσεις που ψηφίζουν δι αντιπρόσωπου (υποκαταστήματα εγχώριων ομίλων και αλλοδαπών επιχειρήσεων) έληξε το περασμένο Σάββατο 30 Οκτωβρίου όμως τα αιτήματα που έγιναν μέσα στην εβδομάδα ήταν πολλά γι αυτό και το εκλογικό μητρώο έμεινε ανοικτό έως και χθες.
Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κων/νο Ραυτόπουλο, οι εκπροσωπήσεις ανά επιχείρηση έχουν δοθεί στους καταλόγους εδώ και ένα μήνα περίπου και, εφόσον οι θέσεις έχουν ήδη «κρατηθεί» για όσους δικαιούνται να ορίσουν εκπρόσωπο στην ψηφοφορία, γι αυτό και τα ονόματα στην κάθε μία από τις θέσεις αυτές μπορούσαν να συμπληρωθούν έως και την τελευταία στιγμή…
Ψηφίζουν όλοι, παντού
Από σήμερα η έδρα της εκλογικής επιτροπής μετακινείται στο χώρο της τριήμερης ψηφοφορίας στην Πάτρα (Συνεδριακό Κέντρο ΟΛΠΑ) ενώ παραρτήματα της εφορευτικής τοποθετούνται στο Αίγιο, στην κάλπη στο παράρτημα του Επιμελητηρίου στην πόλη και σε Καλάβρυτα (γραφεία Χιονοδρομικού Κέντρου) και την Κάτω Αχαΐα.
Πιο αναλυτικά οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα στην Πάτρα στον νέο Λιμένα (για 3 ημέρες από 7-9 Δεκεμβρίου, στο Αίγιο στο γραφείο στην οδό Αχαΐας Ελίκης (από 7 έως 9 Δεκεμβρίου), στην Κάτω Αχαΐα στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου και στα Καλάβρυτα στα γραφεία του Χιονοδρομικού, για τις 8 και 9 του μηνός.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, στις κάλπες στην Πάτρα μπορούν να ψηφίσουν και Αιγιώτες, αλλά και αντίστοιχα στο Αίγιο οι Πατρινοί, καθώς οι κατάλογοι είναι ενιαίοι. Αρκεί κανείς να επιδείξει κάποιο έγγραφο που να ταυτοποιεί τα στοιχεία του (ταυτότητα, δίπλωμα, διαβατήριο) και μπορεί να ψηφίσει όπου βρίσκεται.
Την Τρίτη η σταυροδοσία
Οι εκλογές γίνονται σε τρεις κάλπες, ανά τμήμα (Εμπορικό, Μεταποίησης, Υπηρεσιών) ενώ τα αποτελέσματα για τις παρατάξεις αναμένονται μετά το κλείσιμο της κάλπης, τη Δευτέρα. Για τη σταυροδοσία που αφορά τα 31 νέα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Τρίτη.
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν του 2017 τα εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου ήταν 8.200 και προσήλθαν 3.856. Με βάση το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τόσο από τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές στο μητρώο αλλά και τις εταιρείες που σπεύδουν αυτή την εβδομάδα να βρουν τρόπο ορισμού εκπροσώπου στην ψηφοφορία, υπολογίζεται ότι η συμμετοχή στην κάλπη θα αυξηθεί στα 5.000 μέλη, πάνω από 30% σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν πάντως τα 9,5 χιλ. μέλη του Επιμελητηρίου να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες δίνουν αυτά τα τελευταία 24ωρα και οι 635 υποψήφιοι επιμελητηριακοί σύμβουλοι που συγκροτούν τους 5 συνδυασμούς, διεκδικούν την ψήφο.
Οι υποψηφιότητες
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Εμπορίου εκλέγει 11 συμβούλους, όπως και οι Υπηρεσίες ενώ 9 θα εκλεγούν από το τμήμα Μεταποίησης.
Κατά τη διαδικασία της κατάθεσης των συνδυασμών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Για Όλους» Αντώνης Κουνάβης κατέθεσε 258 υποψηφιότητες, ο Αντώνης Ποταμίτης, επικεφαλής του νεοσύστατου συνδυασμού «Σύγχρονο Επιμελητήριο με Όραμα» 141 υποψηφιότητες, ο Θεόδωρος Λουλούδης, επικεφαλής του νεοσύστατου συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» 103, Τάκης Βασιλείου, επικεφαλής του νεοσύστατου ψηφοδελτίου «Ένα Επιμελητήριο» 78 και ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης (ΠΑΕΚ), 72.