ΤΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΓΓΙΞΑΝ ΤΟ 80%
Συνεπείς, ως προς την υποχρέωσή τους να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, εμφανίστηκαν οι Αιγιαλείς, καθώς το ποσοστό των «αχαρακτήριστων» είναι μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των διορθώσεων, ενώ επίκειται εξέταση, κατά περίπτωση, από ειδικές επιτροπές.
Η προθεσμία για δηλώσεις ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην περιοχή έχει λήξει προ πολλού, αν και οι περιουσίες δε χάνονται. Εάν ένα ακίνητο δεν έχει δηλωθεί, μπορεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης, να προσέλθει στο Κτηματολογικό Γραφείο, να προσκομίσει, εφόσον έχει μεταγεγραμμένο τίτλο στο παλιό Υποθηκοφυλακείο, αποδοχή κληρονομιάς, δικαστική απόφαση χρησικτησίας, συμβόλαιο αγοραπωλησίας κ.λπ., ώστε να εγγράψει και να κατοχυρώσει το περιουσιακό του δικαίωμα.
Η ισχύς συμβολαίων και άλλων νομικών εγγράφων που πιστοποιούν την περιουσία, παραμένουν σε ισχύ. Αν και όσο αργεί κανείς να δηλώσει το ακίνητό του, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει, αφού οι διαδικασίες περιπλέκονται.
Ως μεγάλο «αγκάθι» της διαδικασίας κτηματογράφησης ανά την Ελλάδα παραμένει το πλήθος των αδήλωτων ιδιοκτησιών, φαινόμενο που παρατηρείται και στην Αιγιάλεια αλλά σε μικρότερο βαθμό από άλλες περιοχές. Ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος του Γραφείου Κτηματογράφησης Αιγίου, Κωνσταντίνος Ασπράγκαθος, έκανε γνωστό πως ΄΄τα δηλωθέντα στην ευρύτερη περιοχή αγγίζουν σε ποσοστό το 80%. Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Όσα δεν έχουν δηλωθεί καθόλου θα χαρακτηριστούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία΄΄. Σημειώνεται ότι όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε από το βήμα της Βουλής, στα τέλη του 2025 «η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας». Πάντως, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Ασπράγκαθου, μέχρι στιγμής τα αδήλωτα εμφανίζονται ως αχαρακτήριστα.
Τελείωσαν οι ενστάσεις –Θα εξεταστούν οι διορθώσεις
Ως προς τη διαδικασία των ενστάσεων, σε επίπεδο Αιγιάλειας έχει ολοκληρωθεί. ΄΄Για τις διορθώσεις, είμαστε στο στάδιο που έχει γίνει ήδη κοινοποίηση και οι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει γνώση. Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση από τις ειδικές επιτροπές κάτι που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει καθώς δεν έχουμε ακόμη ενημέρωση΄΄, σημείωσε ακόμη ο προϊστάμενος του Γραφείου.
Όσα δεν δηλωθούν θα πάνε στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τα αδήλωτα, εάν δεν εμφανιστούν οι ιδιοκτήτες τους, θα περιέλθουν στο Δημόσιο, σταδιακά, ανάλογα με τον χρόνο που θα περαιώνεται η κτηματογράφηση σε κάθε περιοχή. Στις πρώτες 36 περιοχές που είχαν «κλείσει» το 2017-2018 και σε όσες είχαν λήξει οι παρατάσεις τους, χιλιάδες ιδιοκτησίες θα περνούσαν στην κυριότητα του Δημοσίου, όμως με νέα παράταση που δόθηκε προ ημερών, η προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών πάει 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα που, βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, θα συμβεί στο τέλος του 2025. Άρα, οι αγωγές διόρθωσης και η εξωδικαστική διόρθωση μετατίθενται για το τέλος του 2026. Πράγμα που σημαίνει ότι, τα πρώτα ακίνητα θα περιέλθουν στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, με τη διαδικασία οριστικοποίησης της πρώτης εγγραφής, στο τέλος του 2026.
Το «τοπίο» με τα «ορφανά» ακίνητα αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως την άνοιξη του 2025, τόσο ως προς τον ακριβή αριθμό τους όσο και ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή εάν πρόκειται για αξιοποιήσιμα κτίρια ή οικόπεδα, ώστε να αποφασιστεί η τύχη τους.
Δεν λείπουν πάντως και οι προσπάθειες των επιτήδειων να τα… βάλουν στο χέρι. Κάποιοι επιχειρούν να αποκτήσουν ακίνητα-φιλέτα που δε δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, ιδιώτες ή Δημόσιο. Οι απάτες γίνονται με την επίκληση της χρησικτησίας και με τροποποιημένες δηλώσεις Ε9 στις οποίες τα ακίνητα δηλώθηκαν ως ιδιοκτησία των επιτήδειων…