ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο πολιτισμός είναι η δύναμη που φέρνει κοντά ανθρώπους με κοινό όραμα σε έναν τόπο που τιμά την παράδοσή του και αξιοποιεί τις δυνατότητές του. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής με την πολύτιμη δουλειά τους κρατούν ζωντανό το πολιτισμό, ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οι δυνατότητες αυτές αναλύθηκαν στο «2ο Πανελλήνιο Forum Πολιτιστικών Φορέων», που διοργάνωσαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου το απόγευμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αιγιαλείας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας.
Το Forum, που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα.
Με κεντρικό άξονα τον Πολιτισμό, την Τέχνη, το Ευ ζην και την Επιχειρηματικότητα, αναπτύχθηκαν πολύ όμορφες σκέψεις και προτάσεις και ακολούθησε ένας παραγωγικός και εποικοδομητικός διάλογος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σχέση πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, στις συνεργασίες που αποτελούν αρχή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας, Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, ενίσχυση παλαιών και νέων διοργανώσεων.
Η κεντρική θεματολογία του Forum είχε να κάνει με τη συμμαχία αλλά και τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, όπως ανέφερε και στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας, Σταύρος Καραδημητρόπουλος.
Ο πολιτισμός, ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Την έναρξη του Forum πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως θεσμό που φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο διαλόγου συνεργασίας και έμπνευσης ένα θεσμό με στόχο να ανοίξει ένα ουσιαστικό κεφάλαιο διασύνδεσης ανάμεσα στον πολιτισμό την τέχνη το ευ ζην και την επιχειρηματικότητα προωθώντας την ποικιλομορφία ως δύναμη δημιουργίας και ανάπτυξης. ΄΄Η σημερινή μας συνάντηση δεν περιορίζεται σε συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών. Αποτελεί πρόσκληση σε όλους εμάς τους φορείς που εκπροσωπούμε τον πολιτισμό και την κοινωνία να οραματιστούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό δρόμο που οδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει την παράδοση με την καινοτομία το τοπικό με το παγκόσμιο το παρελθόν με το μέλλον.
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία μας τα έργα τέχνης η παραδόσεις μας είναι ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο αλλά και κινητήριος μοχλός ανάπτυξης΄΄, είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια τόνισε τις δυνατότητες που προσφέρει η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό μέσα από συνέργειες με τις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από χρηματοδοτήσεις -χορηγίες – καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Μίλησε για τα προγράμματα του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση, τη χρηματοδότηση δράσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και την ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων πολιτισμού.
Χαιρετισμό απηύθυνε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο πολιτισμός και τουρισμός είναι κινητήριες δυνάμεις που συμπαρασύρουν στην ανάπτυξη και άλλες παραγωγικούς τομείς με πολλαπλά οφέλη.
Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος λέγοντας πως η επιχειρηματικότητα και τουρισμός είναι οι μοχλοί ανάπτυξης που μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον πλούτο με τρόπο που να δημιουργεί ευκαιρίες και να ισχύει την τοπική οικονομία. Μίλησε για ένα ενιαίο τοπίο ανάπτυξης με στρατηγική συνεργασία με επιχειρήσεις, οργανισμούς και κοινωνία. ΄΄Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μέσα από τη συνέργεια μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή βάση που θα διασφαλίσει τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενώ ταυτόχρονα θα δίνει χώρο στην καινοτομία και την ανάπτυξη΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη έννοιες συνυφασμένες
Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στις δυνατότητες του πολιτισμού, παρατηρώντας πως οικονομική ανάπτυξη δίχως πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με τον κ. Φωτήλα για τη δημιουργία ενός περιφερειακού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού που θα δημιουργεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Κατέστησε δε επιτακτική την ανάγκη να δοθούν αναπτυξιακά εργαλεία στους δήμους και τις περιφέρειες, ζητώντας έμφαση στα καρναβάλια που διοργανώνονται σε επίπεδο νομού Αχαΐας, με τον κ. Φωτήλα να ζητά ετοιμότητα από τους δήμους ώστε να είναι σε θέση να λάβουν επιχορηγήσεις, χαρακτηρίζοντας τον δήμο Πατρέων ανέτοιμο.
Η πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, λέγοντας πως ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας είναι αυτό που μας ενώνει αυτό που διατηρεί τις παραδόσεις μας ζωντανές και μας διαφοροποιεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παρατηρώντας πως ένα δυναμικό πολιτιστικό προϊόν μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης. ΄΄Ο πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά μας είναι η γέφυρα που συνδέει το παρελθόν και το εργαλείο που μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Να κουβεντιάσουμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε ρεαλιστικές πάντα προτάσεις΄΄, τόνισε.
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της προέδρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα. Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Πολιτισμός-Τουρισμός-Επιχειρηματικότητα» μίλησαν οι Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αντώνης Ποταμίτης, Κατερίνα Σολωμού, Αντώνης Κουνάβης, Χρήστος Κανελής, Θεόδωρος Λουλούδης, Γιάννης Βασιλόπουλος.
Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Αειφόρος πολιτιστική Ανάπτυξη με έμφαση στις τοπικές κοινωνίες» μίλησαν οι Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Δρ. Κωνσταντίνα Ασκούνη, Μαρίνος Σκανδάμης, Τάκης Βασιλείου. Στην τέταρτη ενότητα υπήρξαν τοποθετήσεις από πολιτιστικούς φορείς, εθελοντές. Μίλησαν οι Τάσος Δημητρίου, Βασίλης Ψυχογιός, Ιωάννης Αλεξόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Σπύρος Χριστόπουλος.
Στα πλαίσια του Fórum, στον ίδιο χώρο, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να θαυμάσουν την Έκθεση ζωγραφικής “Περιπλάνηση στα όνειρα” της Βραβευμένης ζωγράφου Βέρας Νοβοτσίδου, καθώς και επιλεγμένα έργα του Ζωγράφου Γεράσιμου Παρίση. Μετά το πέρας των εργασιών του Forum ακολούθησε μπουφές με τοπικά κρασιά και εδέσματα.