ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ – ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΝΤΙΝΟΣ
Τα υπό εκτέλεση αλλά και τα έργα που δρομολογούνται ώστε να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στην ύδρευση και άρδευση της Αιγιάλειας, με σκοπό αφενός την εξοικονόμηση ύδατος και αφετέρου του μείωση του κόστους, ανέλυσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο δημάρχου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, θα καταστεί εφικτή η μείωση της τιμής του νερού για όλους τους δημότες.
Αντιμετώπιση της έλλειψης αποθεμάτων νερού
Σχετικά με την έλλειψη νερού λόγω της ανομβρίας, ο κ. Ντίνος είπε: ΄΄Διαχειριστήκαμε το 2024 μια από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς ανομβρίας στη χώρα μας. Ήταν η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήσαμε και δικά μας βυτία αλλά και ιδιωτών για να ενισχύσουμε δεξαμενές ύδρευσης, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού σε κάποιες κοινότητες γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο νερό κατά τους θερινούς κυρίως μήνες. Υπήρξαν πηγές ή γεωτρήσεις όπου η παραγωγή του ύδατος μειώθηκε ακόμη και κατά 3/4, όπως είναι στο Βερίνο, το Γρηγόρι και η γεώτρηση της Αγίας Παρασκευής. Με καλή διαχείριση, με ώρες που περιορίσαμε κυρίως στην άρδευση και καταφέραμε να περιορίσουμε τα προβλήματα΄΄.
Παρατήρησε ωστόσο πως μέχρι στιγμής οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου, όπως λένε οι ειδικοί, ήταν όσες σημειώθηκαν όλη την περασμένη πενταετία. ΄΄Οι ταμιευτήρες νερού ευελπιστούμε να γεμίσουν κυρίως από τα χιόνια που θα λιώσουν. Όμως δεν μπορούμε να επαφιόμαστε μόνο στον… Θεό. Έχουμε εντοπίσει τις περιοχές που έχουμε πρόβλημα και ήδη έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες γεωλογικές μελέτες και θα κάνουμε αρκετές δοκιμαστικές γεωτρήσεις που θα ενισχύσουν το καλοκαίρι κοινότητες ως προς την επάρκεια νερού, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Αιγιάλεια. Θα κάνουμε και συντηρήσεις γιατί πρόβλημα μπορεί να μην προκύψει μόνο από την επάρκεια νερού΄΄, σημείωσε.
Καταγραφή άρδευσης
Για το δίκτυο της άρδευσης, μέσω του Κτηματολογίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, επισήμανε: ΄΄ξέρουμε όλα τα κτήματα που αρδεύονται καθώς είναι αποτυπωμένα στον χάρτη και ξέρουμε τις περιοχές που αρδεύονται. Έχει γίνει πλήρης καταγραφή δικτύου μήκους 360 χιλιομέτρων ανοιχτών δικτύων, ένα τεράστιο δίκτυο΄΄.
Τα δρομολογημένα έργα
Παράλληλα, η ΔΕΥΑ έρχεται «με φόρα» από τη θητεία Καλογερόπουλου, καθώς τα έργα που προγραμματίστηκαν και δρομολογήθηκαν στην περασμένη θητεία δεν υπήρχαν τα περασμένα χρόνια, τόνισε ο κ. Ντίνος για να αναφερθεί σε όλα αυτά, ως εξής:
Διυλιστήριο
Υπογράψαμε τη σύμβαση για το διυλιστήριο Σελινούντα το οποίο μελετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε επί θητείας Καλογερόπουλου και είναι από τα λίγα στη χώρα στο είδος του, πραγματικά εμβληματικό έργο. Εκτός από άφθονο ποιοτικό νερό για μεγάλο μέρος του Δήμου, θα επιφέρει μείωση του κόστους με τη διακοπή λειτουργίας σε 20 γεωτρήσεις και έχουμε απώτερο σκοπό να επιστρέψουμε το κόστος στον καταναλωτή με μείωση τιμολογίου ύδρευσης και άρδευσης.
Λυματολάσπη
Μέχρι Μάιο ολοκληρώνεται το εργοστάσιο λυματολάσπης, το μοναδικό σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις συνεργασίας και με γειτονικούς δήμους, πετυχαίνοντας αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑ.
Εσωτερικά δίκτυα
Η κατασκευή των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό ολοκλήρωσης. Έχουμε λάβει απόφαση Δ.Σ. για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης επιπλέον 1 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωσή τους χωρίς περικοπές. Επίσης προβλέπεται συντήρηση αντλιοστασίων μέσα στο 2025. Το έργο αυτό θα παραδοθεί μέσα στη χρονιά και έτσι θα αλλάξει και η υφή των παραλιακών οικισμών, αφού πλέον θα γίνεται η διαχείριση με ορθολογικό τρόπο.
Καταθλιπτικός αγωγός
Τελείωσε το έργο “Αντικατάσταση εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού Αιγείρας (Ποταμός Κράθης-Δεξαμενή Αιγείρας) και αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Τ.Κ. Διακοπτού Δήμου Αιγιαλείας” δηλαδή της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης της Αιγείρας και του Διακοπτού, ύψους 1,7 εκ. και έτσι σταμάτησαν και οι διακοπές νερού στην Αιγείρα, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα. Σκοπεύουμε να εγκαινιάσουμε το έργο.
Έργα στα ορεινά
Παράλληλα, προχωράμε κάποια έργα σε βουνά για να ενισχύσουμε την υδροδότηση από πηγές τα νερά των οποίων καταλήγουν σε ρέματα και χάνονται, με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους.
Προγραμματισμένα έργα
Ο κ. Ντίνος αναφέρθηκε και στα έργα για τα οποία εκπονούνται τώρα μελέτες και η ΔΕΥΑΑ θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις. Αυτά είναι:
Κατασκευή φράγματος στον Μεγανίτη
Υπάρχει μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών με την πρώην Νομαρχία, για λιμνοδεξαμενές, δηλαδή μικρής κλίμακας φράγματα. Μετά από αυτοψίες, έχει εντοπιστεί ένα κατάλληλο σημείο για κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μεγανίτη που έχει και τις λιγότερες δεσμεύσεις, που επελέγη από ειδικούς γεωλόγους, ένα φιλόδοξο έργο μεγάλης κλίμακας που θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κλειστό δίκτυο άρδευσης
Έχουμε ξεκινήσει και εκπονούμε μία μελέτη για το σύνολο του ανοιχτού αρδευτικού δικτύου. Έχουμε αναθέσει τη μελέτη και τώρα προχωρούμε στην ανάθεση και δεύτερης. Θα συντάξουμε τη μελέτη στο σύνολό της. Στόχος μας να μετατρέψουμε το ανοιχτό δίκτυο άρδευσης σε κλειστό και με το φθηνότερο τιμολόγιο, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση νερού. Θα υποβάλουμε αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλουμε τη μελέτη τμηματικά.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Αναμένεται έως 31 Μαρτίου η υποβολή πρότασης για ενεργειακή αναβάθμιση στις γεωτρήσεις μας. Παράλληλα, τρέχουμε τη μελέτη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες του βιολογικού, ώστε να δουλεύει τουλάχιστον την ημέρα χωρίς να καταναλώνουμε άλλους πόρους.
Για τις αυξήσεις στο τιμολόγιο
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, ο κ. Ντίνος υποστήριξε τα εξής: ΄΄Το μεγάλο έργο του διυλιστηρίου θα φέρει κατάργηση γεωτρήσεων άρα μείωση κόστους του νερού για όλους τους Αιγιαλείς γιατί αυτό το χρωστάμε στους δημότες. Για τις περίφημες αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ, η αλήθεια είναι ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης περίπου 6 ευρώ το χρόνο για μια μέση οικογένεια και είναι ένα από τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους παρόχους άρδευσης. Στο Αίγιο αυξήσαμε μόνο το ποσοστό του τιμολογίου της αποχέτευσης, από 22% στο 30%, που σημαίνει επιβάρυνση ανά οικογένεια περίπου 11 ευρώ το χρόνο. Αυτές είναι οι αυξήσεις για τις οποίες έγινε τόσος λόγος΄΄.