ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Έναν κόσμο όπου όλοι θα είναι αποδεκτοί με αγάπη και σεβασμό καλλιεργεί το Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού για τους μαθητές του. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, ο διευθυντής Αντώνης Αριστάρχου, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, φιλοξένησαν μία αξιόλογη δράση που αναπτύχθηκε από εκπαιδευτές μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Liberty Guide Dogs και τον Γιώργο Ντότα, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.
Οι σκύλοι- οδηγοί στην καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία
Οι εθελοντές του Liberty Guide Dogs επισκέπτονται σχολεία και έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με τη χρήση, προαγωγή και συμπερίληψη των σκύλων οδηγών στην καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.
Να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας, Λεωνίδας Θεοφανόπουλος.
Μιλώντας στo Protionline.gr για το πώς ξεκίνησε η ιδέα της δράσης, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Βάσω Ντότα, είπε πως η σκέψη ήρθε επειδή ο αδελφός της, Γιώργος Ντότας, έχει τον σκύλο οδηγό, οπότε η ίδια το έθεσε στο Δ.Σ. του συλλόγου και μεταφέρθηκε στον διευθυντή η πρόταση, ο οποίος δέχθηκε μετά χαράς τη διοργάνωση της δράσης.
Μεγάλη απήχηση από τους μαθητές
Έτσι, τα παιδιά βίωσαν και τα ίδια την καθοδήγηση από εκπαιδευμένο σκύλο οδηγό, καθώς τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Όπως ανέφερε στo Protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής του σχολείου κ. Αριστάρχου, ΄΄ήταν μία ιδιαιτέρως εποικοδομητική δράση και τα παιδιά ήταν πολύ δεκτικά στις πληροφορίες που τους μεταφέρθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε η ώρα να σχολάσουν κι αυτά παρέμεναν να εκφράζουν απορίες. Είναι πολύ βασικό ότι μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αφού στα διάφορα στάδια της δράσης, φόρεσαν μάσκες ή στήριζαν συμμαθητές τους που φορούσαν μάσκα ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργεί ένα άτομο με μειωμένη όραση΄΄.
Ο κ. Ντότας είχε πάει στο σχολείο και προσωπικά του αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης και τα έχουν για να διευκολύνονται, όπως ρολόι που λέει την ώρα, το κινητό τηλέφωνο με διάφορες εφαρμογές, σκάκι για τυφλούς κ.ά., ενώ συμμετείχαν και δύο εκπαιδευτές σκύλων από σχολή που εξειδικεύεται πάνω στις εκπαιδεύσεις σκύλων για τυφλούς. Σύμφωνα με τον κ. Αριστάρχου, ΄΄έδειξε τεχνικές συνοδείας ανθρώπου προς άνθρωπο και σκύλου προς άνθρωπο. Στη συνέχεια, στο προαύλιο έγινε πρακτική για το πώς τα παιδιά το ένα φορώντας μάσκα έμπαινε στη θέση του τυφλού και πιάνοντας αγκαζέ το ένα με το άλλο εναλλάσσονταν οι ρόλοι. Ακολούθως, έγινε επίδειξη στους μαθητές πώς φορώντας μάσκα, ο σκύλος μπορεί να τα καθοδηγήσει στην πορεία τους στον δρόμο΄΄.
΄΄Τα παιδιά ήθελαν να μάθουν το πώς ο σκύλος (εν προκειμένω ράτσας λαμπραντόρ) καταφέρνει να βοηθάει ουσιαστικά έναν άνθρωπο, πώς μπορεί να γίνει η προέκτασή του, αντικαθιστώντας τα μάτια του, πώς τον προφυλάσσει από διάφορα εμπόδια και πώς μπορεί να τον εξυπηρετήσει στην καθημερινότητά του΄΄, κατέληξε ο κ. Αριστάρχου.