background img
banner
banner

Η Καθαριότητα του δήμου σε νέο πλαίσιο

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΙ ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναβάθμιση της καθαριότητας σε κάθε τομέα, διακρίσεις, αναγνώριση και προοπτική ενίσχυσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου Αιγιαλείας, προανήγγειλε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, μαζί με τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ.

Ο πλούσιος απολογισμός έργου σε συνδυασμό με όσα ακολουθούν, με βάση τα λεγόμενα του αρμόδιου αντιδημάρχου, δημιουργούν μία ασφάλεια αλλά και τη βεβαιότητα ότι σε ένα με δύο χρόνια, ο δήμος θα σταματήσει να μεταφέρει τα απορρίμματά του με τη μορφή που γίνεται σήμερα.

Αυτό βέβαια πηγάζει από τη λειτουργία της Μονάδας αλλά και την ένταξη του δήμου στο εργοστάσιο απορριμμάτων του νομού Αχαΐας, με τον περιφερειακό σχεδιασμό να ολοκληρώνεται άμεσα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου.

Ο κ. Καραΐσκος έκανε γνωστό ότι ανανεώθηκε στο 100% ο στόλος οχημάτων του δήμου Αιγιαλείας, μέσω χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ενώ πρόσφατα αποκτήθηκαν και δύο νέα απορριμματοφόρα.

Η δημιουργικότητα και η αναγνώριση

Το 2024 ο δήμος κατάφερε να είναι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό συνεπής, ώστε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει σχέση με την ανακύκλωση και τα ξεχωριστά ρεύματα. ΄΄Αυτή τη στιγμή αγγίζουμε τους 20 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού και αυτό το κομμάτι δεν το πληρώνουμε.

Συνεπώς δίνουμε τεράστια σημασία. Είμαι χαρούμενος που το σύνολο των πολιτών του δήμου ακολουθεί αυτήν την πολιτική και συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση. Ως τις 15 Φεβρουαρίου θα ολοκληρώσουμε τις “πράσινες γωνιές ξεχωριστής ροής ρευμάτων ανακύκλωσης” που αφορά λάδια ρούχα και άλλα υλικά και χαιρόμαστε που σιγά – σιγά κάποιες από αυτές είναι ορατές ήδη στον ιστότοπο της πόλης.

Έχουμε ρίξει το βάρος μας σε αυτό το σημείο και οι ενέργειες αφορούν κάθε σημείο του δήμου Αιγιαλείας. Θα υπάρχουν συνολικά 48 “γωνιές ρευμάτων” και μαζί με τις ήδη υπάρχουσες, θα καταφέρουμε να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα, είναι μία σημαντική στιγμή και θέλω να τονίσω ότι η εξασφάλιση των κάδων έγινε χωρίς την επιβάρυνση του δήμου, ήταν μία προσφορά από την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης “Ανάκληση”, μία εταιρεία που ενίσχυσε τους 10 καλύτερους δήμους της χώρας στο κομμάτι της ανακύκλωσης και μέσα σε αυτούς ήμασταν και εμείς!΄΄ ανέφερε ο κ. Καραΐσκος, συμπληρώνοντας ότι στα πρόσφατα “πράσινα βραβεία απόδοσης” η Αιγιάλεια πήρε το πρώτο βραβείο απόδοσης ανακύκλωσης. ΄΄Διαβεβαιώνω τους δημότες ότι στο μέλλον όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά΄΄ σημείωσε.

Να επισημανθεί ότι οι γωνιές ανακύκλωσης ξεχωριστής ροής ρευμάτων αφορούν υλικά όπως αλουμίνιο, μαγειρικό λάδι, μπάζα, χαρτιά, ρούχα, πλαστικό και γυαλί και πως στο πρότζεκτ συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση στρωμάτων και διάφορων οικιακών υλικών.

Επίσης, ο κ. Καραΐσκος, σημείωσε: ΄΄Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι τα πρεσοκοντέινερ, με την πολύ καλή συνεργασία των καταστηματαρχών εστίασης, παρουσιάζοντας επιτέλους μια πολύ καλύτερη εικόνα χωρίς ξεχειλισμένους κάδους.
Προμηθευτήκαμε νέους πράσινους κάδους αλλά και 177 μπλε κάδους ανακύκλωσης μέσω του ΣΥΔΙΣΑ. Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος κάδος συμπίεσης στην δυτική είσοδο της πόλης, κοντά στην αερογέφυρα των Ψηλαλωνίων, που θα είναι αυτοματοποιημένος και θα δίνει ομιλητικά πληροφορίες στους πολίτες που θα τον χρησιμοποιούν.
Λειτουργούν κανονικά οι υπόγειοι κάδοι, που άλλαξαν άρδην την εικόνα των σημείων όπου τοποθετήθηκαν.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κίνηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για προμήθεια 15 «σπιτιών» ανταποδοτικής ανακύκλωσης και η Αιγιάλεια θα πάρει 5 από αυτά, που θα μπουν σε σχολεία για να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα΄΄.

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο Κανονισμό Καθαριότητας κάνοντας γνωστό πως έρχεται άμεσα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι που βασίζεται σε πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε από το προσωπικό του Τμήματος Καθαριότητας και τη νομική σύμβουλο Γιώτα Παπαδοπούλου και εκτός από ρεαλιστικός, ακουμπά απόλυτα στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Για το περιβαλλοντικό τέλος, είπε πως ΄΄στη διαχείριση των απορριμμάτων, ως δήμος πληρώνουμε το μικρότερο περιβαλλοντικό τέλος. Πλέον το κόστος ετησίως για μεταφορά απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ είναι της τάξης των 170.000 ευρώ, γιατί έχουμε πετύχει πλέον πολύ μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης. Η παλιά φράση «Τα σκουπίδια είναι χρυσός» δεν ισχύει. Έχουν μεγάλο κόστος που όταν το μειώνουμε, ταυτόχρονα βοηθούμε το περιβάλλον και ανακτούμε πόρους για εμάς και τις επόμενες γενιές. Προχωρούμε στην εκπόνηση ολιστικού σχεδίου για την ανακύκλωση μαζί και με όλους τους Δήμους. Αναμένεται η χρηματοδότησή μας για νέο εξοπλισμό.΄΄

Η Μονάδα και ο «νέος» ΣΜΑ

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που είναι υπό κατασκευή, ο αντιδήμαρχος εκτίμησε πως αρχές Νοεμβρίου του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, ώστε να σταματήσει η ταφή του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων που σήμερα μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ. Οι καφέ κάδοι θα είναι μια πραγματικότητα και παράλληλα με τη λειτουργία της μονάδας θα ανοίξουν και 40 νέες θέσεις εργασίας.

Στοίχημα σημαντικό για την αντιδημαρχία Καθαριότητας είναι η μεταφορά του ΣΜΑ σε χώρο σύγχρονων προδιαγραφών, στο πρώην ακίνητο Ορφανίδη που αγόρασε ο δήμος, διαδικασία για την οποία αναζητείται χρηματοδότηση. Τέλος, για το αν θα συμμετάσχει ο δήμος Αιγιαλείας στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα, είπε: ΄΄Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για εργοστάσιο που θα λειτουργεί σε επίπεδο νομού και ο Δήμος Αιγιαλείας θα ενταχθεί. Σε δύο χρόνια περίπου, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων για όλους τους Δήμους, που τόσα χρόνια ταλαιπώρησαν τις τοπικές κοινωνίες, θα περάσει στο παρελθόν και δεν θα το αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά΄΄.

Δημιουργία χώρου πρασίνου στην παραλία και περιαστικού πάρκου στη Χαρτοποιία

Ο αντιδήμαρχος μίλησε και για το Πράσινο, σημειώνοντας: ΄΄Στόχος μας να δημιουργήσουμε κήπους σε διάφορα σημεία του Δήμου, που θα δοθούν για χρήση στους δημότες.
Ένας από αυτούς θα είναι στην παραλία κοντά στην παλιά προβλήτα, ενώ στους στόχους μας είναι η αξιοποίηση μέρους του ακινήτου της πρώην Χαρτοποιίας για να μετατραπεί σε μεγάλο περιαστικό πάρκο΄΄. ΄΄Η υπηρεσία Πρασίνου, το τελευταίο διάστημα εκτός από την συντήρηση των υπαρχόντων κήπων μας έχει αρχίσει και την αναβάθμιση και των νέων κήπων, με το που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του προϋπολογισμού, ξεκινήσαμε και θα φτιάξουμε το πρώτο κήπο μεγάλο στο λιμάνι της πόλης του Αιγίου, ένα σημείο που θα είναι στο παραλιακό μέτωπο πάνω από το περίπτερο που έφτιαξε ο δήμος. Θα φτιαχτεί ένας πάρα πολύ ωραίος κήπος καθώς και πίσω από τους υπόγειους κάδους από πάνω κομμάτι το οποίο θα υπάρξει ένας θα γίνει και σιντριβάνι και θα αλλάξει τελείως η όψη του παραλιακού μετώπου. Προσπαθούμε, προσπαθούμε στο κομμάτι που έχει σχέση με τους κήπους, δημιουργούμε διαδραστικούς κήπους δηλαδή να μην είναι απλές τοποθεσίες, αλλά να είναι χώροι που να μπορούν να τους χρησιμοποιούμε κιόλας με πολλές λειτουργίες τους κήπους αυτούς΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr