ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ 3,8R ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ –ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΘΟΡΥΒΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
Υπό παρακολούθηση παραμένει η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που έφερε την ισχυρή δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες το πρωί με επίκεντρο περιοχή έξω από Αίγιο, κοντά στον οικισμό Μελίσσια. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη σχεδόν την Αχαΐα ενώ το Protionline.gr απευθύνθηκε στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος επισημαίνει ότι και το σημερινό 24ωρο είναι κρίσιμο για να δούμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
«Έχουμε μια σειρά από σεισμούς με μεγαλύτερη αυτή των 3,8R που έγινε στις 7:54’ το πρωί της Πέμπτης. Πριν από αυτόν, την Τετάρτη αλλά και νωρίτερα κατά το ξημέρωμα της Πέμπτης, είχαμε μια συνεχόμενη σεισμική ακολουθία από δονήσεις με μικρότερα μεγέθη. Μετά από αυτό το γεγονός, έως και το απόγευμα της Πέμπτης που υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία, ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί επίσης με μικρότερα μεγέθη. Είναι μια εικόνα εξέλιξης μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας αλλά δεν μπορεί να είμαι ακόμη βέβαιος ότι αυτός ο πρωινός των 3,8R ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Παρασκευή» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Δεν επηρεάζει γνωστά ρήγματα
Παράλληλα εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός σε σχέση με την πιθανή συσχέτιση με ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή όπως σε Ελίκη και Ερατεινή που έδωσαν κατά το παρελθόν ισχυρούς και θανατηφόρους σεισμούς. «Είναι μια σειρά δονήσεων που έχουν επιφανειακό χαρακτήρα και προέρχονται από μια ζώνη 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Αιγίου. Δεν έχουν σχέση με ρήγματα της περιοχής το Αιγίου που έδωσαν πολύ ισχυρούς σεισμούς όπως αυτός του 1995. Αυτό είναι και μια αισιόδοξη εικόνα που έχουμε σε σχέση με αυτή τη σεισμική ακολουθία» συνεχίζει.
Τελευταίο σχόλιο που ζήτησε το Protionline.gr αφορά στην πιθανή συσχέτιση μιας σειράς από έντονους θορύβους που αναστάτωσαν την ευρύτερη περιοχή έως και την Ακράτα. Ο εξαιρετικά δυνατός θόρυβος ακούστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιαλείας, από τον Πλάτανο, το Διακοφτό και την Ακράτα μέχρι τη λίμνη Τσιβλού, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου αλλά και της Πάτρας δέχθηκαν μάλιστα δεκάδες κλήσεις σχετικά με τον θόρυβο χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί κάποιο συμβάν.
«Ο θόρυβος αυτός δεν είναι απαραίτητο να συσχετίζεται με κάποιο γεωφυσικό φαινόμενο. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μικρή η πιθανότητα να προήλθε μέσα από μια γεωδυναμική και πιο ισχυρό το ενδεχόμενο να προήλθε από κάποια υπερηχητική πτήση ή κάποια στρατιωτική άσκηση» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Καθυστερεί ο προσεισμικός
Η τελευταία ερώτηση προς τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας αφορά στον προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα και έχει δοθεί προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα, νοσοκομεία και κτίρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, Αστυνομικά Τμήματα και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και κλιμάκια. Το πλαίσιο αναφοράς των ελέγχων έχει διαμορφώσει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας και η υλοποίηση γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο.
«Από το Μάρτιο του 2023 ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για τα δημόσια κτίρια κατέστη υποχρεωτικός βάση νόμου ενώ εν συνεχεία βρήκαμε και τα απαραίτητα κονδύλια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίησή του. Θα πρέπει όμως μέσα στο 2025 όχι μόνο να ολοκληρωθεί αλλά και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν την τρωτότητα των κτιρίων.
Μετά τον πρωτοβάθμιο θα πρέπει να ακολουθήσει και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε συγκεκριμένα δημόσια κτίρια όπου θα εντοπιστεί πρόβλημα και ο οποίος θα είναι πιο ενδελεχής, με ενόργανα πλέον στοιχεία στα χέρια μας. Τέλος, εφόσον ο δευτεροβάθμιος επιβεβαιώσει τα στοιχεία μας, θα πρέπει να ακολουθήσει και ο τριτοβάθμιος που θα περιλαμβάνει και την στατική ενίσχυση του κτιρίου. Έχουμε δουλειά και πορεία μπροστά μας, διαθέτουμε το νομικό πλαίσιο και τα κονδύλια, πρέπει να επισπεύσουμε» σχολιάζει.