ΣΤΑ 11 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Αποφασισμένοι να μην… χαριστούν σε κανέναν οφειλέτη παρουσιάζονται οι άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου του δήμου Αιγιαλείας, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί είναι μεγάλα και από πολλούς.
Η όποια περίοδος χάριτος έχει λήξει, καθώς εδώ και ενάμιση μήνα ο δήμος έχει δημιουργήσει τους καταλόγους των οφειλετών με τα αντίστοιχα ποσά και σε περίπτωση που έστω και την ύστατη στιγμή δεν προσέλθουν για ρύθμιση, τότε θα μεταβιβάσει τα στοιχεία τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται γι’ αυτούς…
Από 300 ευρώ και πάνω
Οι συγκεντρωτικές οφειλές προς τον δήμο Αιγιαλείας… έρχονται από το μακρινό 2004 και απορρέουν από τους έξι τότε δήμους και συνεχίζονται από το 2010 και μετά με τη δημιουργία του ενιαίου δήμου. Όπως επισήμανε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Βούλγαρης, ΄΄μετά τη συγκέντρωση των οφειλών και τον συμψηφισμό που έγινε και μαζί με τις προσαυξήσεις, διαπιστώσαμε πως το ποσό των οφειλών ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Πολλοί από τους οφειλέτες έχουν προσέλθει ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση των εξήντα δόσεων που είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται παρά τα ειδοποιητήρια που έχουμε στείλει. Αυτή η αδράνεια μας αναγκάζει στο να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα του νόμου, είτε αυτά είναι κατασχέσεις, είτε μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών, μεταφέροντας τα στοιχεία στη ΔΟΥ. Αυτό βεβαίως θα έχει συνέπειες για τους οφειλέτες που θα στερούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ό,τι προβλέπεται. Ήδη, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μέσω αυτής της οδού και θα το είχαμε κάνει από αρχές Δεκεμβρίου, αλλά πλέον με νόμο του κράτους οι τράπεζες δέχονται μόνο ηλεκτρονικά αιτήσεις εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά το πληροφοριακό σύστημα του κράτους δεν είναι έτοιμο για να προβούμε σε αυτό. Όταν μας δοθεί η δυνατότητα και λυθεί το πρόβλημα στο πληροφοριακό σύστημα του κράτους τότε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι για όσους έχουν οφειλές από 300 ευρώ και πάνω και δεν προσήλθαν για τη ρύθμιση. Η λίστα των οφειλετών υπάρχει και αρκεί μόνο μία εντολή΄΄.
Ερωτηθείς για το εάν είναι αυστηρή μία τέτοια απόφαση, ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως έχουν σταλεί επανειλημμένως ειδοποιητήρια στους κακοπληρωτές, όμως κάποιοι εξακολουθούν να αδιαφορούν. ΄΄Δεν πρόκειται για πολιτική του δήμου, αλλά για διαδικασίες που προβλέπουν νόμοι του κράτους. Έπειτα, αν δεν εφαρμοστούν αυτές, τότε υπόλογοι θα είναι και οι υπάλληλοι του δήμου. Η ρύθμιση των εξήντα δόσεων είναι ευνοϊκή και όσοι σκοπεύουν να απαλλαγούν από το βάρος των οφειλών τους προς τον δήμο, καλά θα κάνουν να σπεύσουν προτού εκπνεύσει η προθεσμία στο τέλος του μηνός΄΄, είπε ο κ. Βούλγαρης, προσθέτοντας: ΄΄Είναι σαφές ότι δεν ισχύουν όσα ανέφερε η ελάσσονα αντιπολίτευση ότι δεν έχουμε προβεί στις ενέργειες που πρέπει για να εισπράξουμε τα ληξιπρόθεσμα. Εμείς έχουμε κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είμαστε έτοιμοι. Ξέρουμε τις συνέπειες για τους οφειλέτες όμως δεν είναι δυνατόν να είμαστε αρεστοί σε όλους΄΄.
Η ρύθμιση
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση του νέου νόμου που επιτρέπει την ρύθμιση μιας οφειλής σε 60 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Μετά από αυτή την ημερομηνία, όλοι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι από την ΑΑΔΕ να αποστέλλουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να κινδυνεύει να πάρει φορολογική ενημερότητα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη: Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) προς τους Δήμους και τα Νομικά τους πρόσωπα. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Στη ρύθμιση αυτή μπορεί να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:
α) Τελούν σε αναστολή με νόμο ή διοικητικά.
β) Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση που είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
γ) Δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε βαθμό και εφ όσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα από αυτόν ένδικα μέσα. δ) Έχουν συνυποβληθεί για τις οφειλές αιτήματα συμβιβαστικής επίλυσης μαζί με τα ένδικα μέσα.
Στις μέχρι και 60 δόσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εξαίρεση από προσαυξήσεις σύμφωνα με τη διάταξη του νέου νόμου ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ.α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020. Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο απαλλάσσονται οι προσαυξήσεις κατά ποσοστό ως εξής:
α)Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ , απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%
β)Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%
γ)Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80% δ)Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%.
Προσοχή: Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της δόσης, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης, επιβαρύνεται αυτή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης. Σε περίπτωση δε, μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Οι ασυνεπείς στη ρύθμιση
Ο Δημοτικός Ταμίας σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών είναι ρητά υποχρεωμένοι βάση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και με τον υπ’ όψη νόμο, να γνωστοποιήσουν στην οικεία ΔΟΥ το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή, πρόστιμα και τόκους) το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία σε βάρος του οφειλέτη που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της ΔΟΥ και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οφειλή με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – κατάσχεσης για λογαριασμό των Δήμων παρακρατώντας η ΔΟΥ το 5% της οφειλής.
Ακόμα δε και την περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/20 στον οποίον μπορεί να έχει προσφύγει ο οφειλέτης για ποσά άνω των 10.000€ προς Δήμους και δεν πληρώνει τον διακανονισμό, η οικεία ΔΟΥ το διαχειρίζεται ως χρέος του δημοσίου προκειμένου να τα εισπράξει με κατασχέσεις και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση καλούνται οι οφειλέτες τα ενημερωθούν για τον νόμο ή να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία.