ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ
Ό,τι δεν επετεύχθη το 2020 λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, επιχειρούν τώρα να καταφέρουν Δήμος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας, κινώντας τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση του υβριδικού ηλεκτροδοτούμενου πλοίου που θα ενώνει την Αιγιάλεια με τη Δωρίδα. Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Α. Ανδρέας Οικονόμου κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος ότι στο πρόγραμμα που «ανοίγει» τον Μάρτιο, θα ενταχθεί το εν λόγω έργο που θα ανοίξει… δρόμους ανάπτυξης για τις δύο περιοχές.
Η αισιοδοξία του πηγάζει από την προ ημερών επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Στέφανο Γκίκα, μιας και, όπως φαίνεται και για το ίδιο το υπουργείο το εγχείρημα αποτελεί μία πρόκληση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε όλη τη χώρα, παρά μόνο σε χώρες της Βαλτικής, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ενημέρωση από τον Ανδ. Οικονόμου στο Δημοτικό Συμβούλιο
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Α. σημείωσε: ΄΄Σε σχέση με το υβριδικό ηλεκτροδοτούμενο πλοίο, είναι ένα πρόγραμμα που έχει τεθεί και στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί λόγω διαφόρων συνθηκών και προβλημάτων, όμως επειδή επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή η δυνατότητα, έχουμε πλέον εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας, με την επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και με το πλάνο που διαχειριζόμαστε ο δήμαρχος και εγώ κι όλα αυτά σε συνεργασία με τον δήμο Δωρίδος. Αυτό που επιθυμούμε είναι να προχωρήσουμε αυτό το πρόγραμμα και για εμάς ιδιαίτερη σημασία αποτελεί το γεγονός ότι ο φάκελος είναι ολοκληρωμένος, μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές επικαιροποίησης στη μελέτη και να ενταχθεί. Εφόσον το υπουργείο μπορέσει να διαχειριστεί το πρόγραμμα αυτό όπως ευελπιστούμε, μπορεί να θα επιτευχθεί. Βάσει της μελέτης του 2023 το έργο κοστολογείτο στα 6 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε και τη μετασκευή του πλοίου, τη δημιουργία των εγκαταστάσεων για το ηλεκτροδοτούμενο πλοίο και για τη συντήρησή του, δηλαδή να γίνει ένα κλειστό πλοίο ακτοπλοϊκής σύνδεσης να ενταχθεί στα «Πράσινα Λιμάνια» και να συνδέει το Αίγιο με τα Τριζόνια και τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδας΄΄.
Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Επιθυμούμε την ανάπτυξη των δύο αυτών λιμανιών που θα μπορούσαν να τροφοδοτούν το πλοίο επί καθημερινής βάσης και που θα έκανε τα δρομολόγια αυτά πολύ συχνά, δηλαδή τρεις φορές στην εβδομάδα τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες και κάθε μέρα για τους καλοκαιρινούς.
Αντιλαμβάνονται όλοι το πόσο σημαντικό θα ήταν κάτι τέτοιο για την ανάπτυξη της περιοχής. Το 2010 σταμάτησε αυτή η ακτοπλοϊκή επικοινωνία και ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια, ταλαιπωρείται. Το Αίγιο στερείται ένα έσοδο σημαντικό και επιπλέον, χάσαμε πολλούς επισκέπτες. Από ό,τι πληροφορήθηκα, το πρόγραμμα αυτό θα γίνει τον Μάρτιο και φιλοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να ενταχθούμε΄΄.
Η άγονη γραμμή και η βιωσιμότητα
Στο σημείο εκείνο, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος ανέφερε το μέγα ζητούμενο που είναι η βιωσιμότητα μίας τέτοιας γραμμής, ρωτώντας εάν υπάρχει η πιθανότητα ή δυνατότητα να ενταχθεί το Αίγιο – Τριζόνια στις άγονες γραμμές ώστε να χρηματοδοτείται. Ο κ. Οικονόμου απάντησε πως άγονη γραμμή υπάρχει όταν υπάρχει σύνδεση με νησιά. Εν προκειμένω, στα Τριζόνια οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 150 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότεροι από αυτό που ισχύει για να χαρακτηριστεί ως άγονη γραμμή επικοινωνίας.
΄΄Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εμπόδιο θα το ξεπεράσουμε, είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, μοναδικό στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που υπάρχει μόνο στη Βαλτική Θάλασσα. Τα οφέλη που θα έχει γενικά η περιοχή σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τεράστια΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Α. με τον αντιδήμαρχο Έργων Βασίλη Χριστόπουλο να προσθέτει πως η γραμμή αποκτά άλλη βαρύτητα και από το γεγονός ότι φτιάχνεται ο δρόμος Λαμία – Άμφισσα, κάτι που θα δώσει νέα πνοή και δυναμική επισκεψιμότητας, στην ευρύτερη περιοχή.
Τι περιελάμβανε το πρότζεκτ πέντε χρόνια πριν
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το 2020 οι δήμοι Αιγιαλείας και Δωρίδος είχαν υπογράψει επικαιροποιημένο μνημόνιο επιστημονικού και ερευνητικού επιπέδου με τον πρύτανη Π. Καλδή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην κατεύθυνση μετασκευής ενός κλασσικού πλοίου σε σύγχρονο υβριδικό (ηλεκτρικό και συμβατικού καυσίμου) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και των πρώτων «Πράσινων Λιμένων» σε Αίγιο και Άγιο Νικόλαο Δωρίδος. Επρόκειτο για την αξιοποίηση πρότζεκ Νορβηγών που αφορά στη δρομολόγηση πλοίου νέας τεχνολογίας στη πορθμειακή γραμμή Αιγίου – Αγίου Νικολάου Δωρίδος μέσω Τριζονίων, με τις ελπίδες –όπως φαίνεται – να μην έχουν σβήσει…