ΔΥΟ ΜΑΡΙΝΕΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΖ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ MASTER PLAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Παρουσίαση της α΄ φάσης της μελέτης σύνταξης γενικού σχεδίου (Master Plan) για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα το απόγευμα, από την ανάδοχο εταιρεία «Living Prospects», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με τη συμμετοχή αρκετών ενδιαφερόμενων πολιτών. Αρχικά, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Έργων έδωσαν το στίγμα τους σχετικά με τον στόχο της εκπόνησης του σχεδίου, στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μελέτης που περιλαμβάνει τα δεδομένα της περιοχής αλλά και τις προτάσεις αξιοποίησης και ανάδειξης και ακολούθησαν οι παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις των παρευρισκόμενων πολιτών, οι οποίες μπορούν να επεξεργαστούν και να αξιολογηθούν. Όπως διαπιστώθηκε, το σχέδιο, που αφορά όλη την παραλιακή ζώνη του Αιγίου, από τον ποταμό Μεγανίτη ως το τέρμα της Αλυκής, θα προσδιορίσει κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια της παραλιακής ζώνης, όπως οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Για… βήμα προς την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής έκανε λόγο ο δήμαρχος
Ως μία ουσιώδη κίνηση προς την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής χαρακτήρισε τη σύνταξη του Γενικού Σχεδίου για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, λέγοντας πως ΄΄αποτυπώνει αυτό που θέλουμε ως δημοτική αρχή για το παραλιακό μας μέτωπο. Θεωρώ ότι οι προτάσεις που θα ακουστούν εδώ θα είναι για όλους ωφέλιμες και βέβαια οι μελέτες και τα σχέδια θα πρέπει να είναι συμβατά και προσαρμοσμένα ανάλογα με τις εποχές, τις ανάγκες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να έχουμε΄΄. Όπως τόνισε, το Master Plan της παραλιακής ζώνης στοχεύει στη στρατηγική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, στη λειτουργική οργάνωση των βασικών δραστηριοτήτων της, στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, στη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και στην οργάνωση των υπόλοιπων χρήσεων εντός της παραλιακής ζώνης.
Ως «οδικό χάρτη» της ανάπτυξης χαρακτήρισε το Master Plan ο Β. Χριστόπουλος
Ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος ανέφερε πως το Master Plan της παραλιακής ζώνης του Αιγίου ήταν το τελευταίο έργο που δρομολόγησε ο αείμνηστος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και πως του είχε αναθέσει την πραγματοποίηση της διαβούλευσης για το Master Plan της παραλιακής ζώνης και για το Master Plan της Χαρτοποιίας και για το Master Plan του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που είναι σε εξέλιξη αλλά και για όλες τις μελέτες που έχουν σχέση με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα καθοριστικό βήμα μέσα από το οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι υφιστάμενες χρήσεις και όσα γνωρίζουμε για το παραλιακό μέτωπο όσον αφορά τις πολεοδομικές χρήσεις και καθεστώς, τη μορφολογία του το πώς πρέπει να ενισχυθεί για να γίνει η σύνδεση, το λιμάνι, την Αλυκή, τη Χαρτοποιία. ΄΄Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι αυτός θα είναι ο «οδικός χάρτης» ανάπτυξης του Αιγίου, έρχονται τα τοπικά χωρικά σχέδια και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της παραλίας και να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε στοχευμένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία΄΄, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε όλα όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί για την παραλιακή ζώνη όπως τα έργα στον υδρότοπο της Αλυκής, η ανάπλαση της πλατείας Μαχαίρα, η ανακατασκευή του κτιρίου του φάρου, το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής κ.ά.
Τι περιλαμβάνουν οι δύο φάσεις της μελέτης
΄΄Αν ο σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψη τα τοπικά δεδομένα και τα «θέλω» μιας τοπικής κοινωνίας ίσως να μην είναι ο σωστότερος΄΄, είπε ο μελετητής Σπύρος Βασιλειάδης εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διοργάνωση της διαβούλευσης και τη συμμετοχή του κόσμου. Έκανε γνωστό ότι παρουσιάζει το πρώτο στάδιο που είναι εισαγωγικό και περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και τις επενδυτικές προτάσεις και τον τρόπο αξιοποίησης. Όπως είπε, το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της υποδομής καθώς και πώς θα γίνουν οι επενδύσεις με οικονομοτεχνική διερεύνηση των προτάσεων. Η συνεργάτιδά του Ιωάννα Τζαναβάρη ανέφερε τα αποτελέσματα της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ ο κ. Βασιλειάδης προχώρησε στην ανάλυση swot του παραλιακού μετώπου, παρουσίαση των στρατηγικών αξόνων και στόχων και των βασικών προτάσεων αξιοποίησης που είναι: Λειτουργική οργάνωση δραστηριοτήτων σε 7 προτεινόμενες ζώνες χρήσεων, αναβάθμιση λιμενικών υποδομών (ζώνες παλαιού και νέου λιμανιού) και μαρίνας, επαναχρησιμοποίηση παλαιών βιομηχανικών κτιρίων και πρώην ΤΕΙ και βελτιστοποίηση συγκοινωνιακών συνδέσεων. Έχοντας χωρίς την παραλιακή ζώνη του Αιγίου σε επτά ζώνες, τις περιέγραψε ως εξής: Ζώνη 1 (νέο λιμάνι) Μαρίνα, κρουαζιέρα, περιοχή ελεύθερου εμπορίου. Ζώνη 2 (εγκαταστάσεις πρώην χαρτοποιίας) ξενοδοχειακές μονάδες 5*. Ζώνη 3 (πρώην ΤΕΙ) διοικητικό κέντρο δήμου, συνεδριακό Μυρτιάς. Ζώνη 4 (παλαιό λιμάνι) αναψυχή, πολιτισμός, ιστιοπλοΐα. Ζώνη 5 εμπορικός πεζόδρομος, ζώνη 6 (παλιές σταφιδαποθήκες) νέοι επιχειρηματίες, HUB νέων τεχνολογιών. Ζώνη 7 μαρίνα, πλαζ, club.
Προτάσεις από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης του δήμου Αιγιαλείας
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις παριστάμενων, με πρώτο τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σπηλιόπουλο όπου παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξής του, «Αιγιάλεια Προορισμός» σχετικά με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως στο μυαλό μας έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την εικόνα της παραλίας σε συνάρτηση με την πόλη κι ένα πλάνο που θα καθορίζει σε βάθος χρόνου όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, πάντα βλέποντας ποιες είναι οι τάσεις, διασφαλίζοντας ότι οι παρεμβάσεις γίνονται για την ευημερία και ανάπτυξη της περιοχής. Μίλησε ακόμη για οραματισμός αλλά και για επιμέρους αναγκαίες παρεμβάσεις όπως είναι οι χρήσεις γης, τα σχέδια ζωνών, η δομή και οι υποδομές, το αστικό σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης πόρων, σημειώνοντας πως οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται μόνο από το κράτος αφού μπορεί να εμπλακούν και ιδιώτες επενδυτές.
Στην τοποθέτησή της, η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη και μεταφέροντας το σκεπτικό των ανθρώπων της παράταξης «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο», χαρακτήρισε το σχέδιο που παρουσιάστηκε ως πολύ θεωρητικό τονίζοντας πως θα πρέπει η δημοτική αρχή να το παρουσιάσει πιο αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα μία επιφύλαξη σχετικά με τα πολλά και διαφορετικά Master Plan που ακούστηκαν και το πώς θα «κουμπώσουν». Τόνισε πως δεν πρέπει να βλέπουμε την παραλία ξεκομμένη από την υπόλοιπη πόλη και επισήμανε ότι και ο δήμος θα πρέπει να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα ώστε να υποστηρίξει τα όσα προβλέπονται μέσω του Master Plan για την ανάπτυξη της περιοχής. Σημείωσε ακόμη πως είναι αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν ο δρόμος που θα συνέδεε την παραλιακή ζώνη με την νέα εθνική οδό, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να σκεφτεί να μιλάμε για αξιοποίηση της Χαρτοποιίας με τη στέγαση του διοικητηρίου του δήμου. Είπε ακόμη πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ΣΔΙΤ και ότι ο δήμος με διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να καλέσει ιδιώτες επενδυτές.
Ακολούθησαν κι άλλες αξιόλογες τοποθετήσεις και προτάσεις δείχνοντας το ενδιαφέρον αλλά και την πίστη των Αιγιωτών ότι… τελικά η ανάπτυξη θα έρθει από τη θάλασσα…