Του ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Είχα την τύχη παραμονές Χριστουγέννων να λάβω ένα ωραίο βιβλίο, δώρο τιμητικό πολύ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, υπό τον τίτλο «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο» του αείμνηστου ιστορικού Σαράντου Καργάκου, ανέκδοτου έως ότου η Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανέλαβε την έκδοσή του. Πρόκειται για μια έκδοση 300 και πλέον σελίδων (με το φωτογραφικό παράρτημα και καλαίσθητο εξώφυλλο με μνημεία θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου σ’ αυτό.
Διευκρινίζω ότι το παρόν σημείωμα δεν διεκδικεί δάφνες βιβλιοκριτικής, αλλά έχει κατά βάση ενημερωτικό σκοπό. Έτσι λοιπόν μια γενική αναφορά θα κάνω κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πάντοτε εκτιμούσα, διάβαζα και παρακολουθούσα τον Σαράντο Καργάκο. Μάλιστα το 2001 τον απόλαυσα και στο Αίγιο στην αίθουσα του «Πολυτεχνείου» μαζί με τον αείμνηστο παπα-Γιώργη Μεταλληνό και τον κ. Καραμπελιά). Αλλά ο Καργάκος απεδείχθηση, μολονότι μη Αιγιώτης, μέγας Αιγιολάτρης με το ιστορικό αυτό πόνημα, που ταυτόχρονα αποτελεί και συγγραφικό λογοτέχνημα με γλαφυρό ύφος μάλιστα, ωραιότατα δηλαδή γραμμένο, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να το αφήσει εύκολα από τα χέρια του!
Ομολογώ ότι μια νύχτα αφιέρωσα 2-3 ώρες για να διαβάσω τα κεφάλαια που αναφέρονται στο Αίγιο- Αιγιάλεια» ως παραδοσιακός οικογενειακός- ας μου επιτραπεί- Αιγιολάτρης. Για να κεντρίσω λοιπόν την περιέργεια του αναγνώστη- τονίζω και πάλι- αναφέρω προς το παρόν επιγραμματικά κάποια από αυτά που περιλαμβάνει αυτό το πολύ όμορφο βιβλίο, ιστορικό, θρησκευτικού περιεχομένου, τουριστικού κτλ.
«Η ρίζα αιγ και οι ονομασίες Αίγιον, Αιγιάλεια, ο Αιγιαλός, η θέση του Αιγίου, οι πρώτοι κάτοικοι Πελασγοί το Αίγιο και η εκστρατεία της Τροίας, το Αίγιο κέντρο της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ο Άρατος. Επίσης: Ρωμαϊκή περίοδος και Βυζαντινή περίοδος του Αιγίου- το όνομα Βοστίτσα, περίοδος Φραγκοκρατίας, η Βοστίτσα επί Τουρκοκρατίας. Επίσης: ειδικό κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Το Αρχαιολογικό ΦΛΑΣ ΜΠΑΚ» λίαν και αυτό ενδιαφέρον. Ακόμα: η Δεύτερη Τουρκοκρατία, η επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδος, η Συνέλευση της Βοστίτσας- Κληρικοί της Αιγιάλειας στον Αγώνα- το Αίγιο κατά την Επανάσταση. Και συνεχίζει ο ακαταπόνητος σπουδαίος συγγραφέας: το Αίγιο και η περιοχή του μετά τον Αγώνα, με έμφαση στην κοινωνική, πνευματική, καλλιτεχνική θρησκευτική ζωή του Αιγίου. Στο δεύτερο μέρος: τα Καλάβρυτα και η περιοχή τους και στο τρίτο επανέρχεται στην Αιγιάλεια με ειδικό αφιέρωμα πολλών σελίδων στην Ελίκη και στην περιοχή της αρχαίας Ελίκης, λίαν σημαντικό και άξιο μέγιστης προσοχής!
Για λόγους χώρου σταματώ εδώ συγχαίροντας μεταθανατίως τον Σαράντο Καργάκο και φυσικά και τον Μητροπολίτη μας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ για την προσφορά του αυτή στο Αίγιο- Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα… Καλή ανάγνωση φίλοι αναγνώστες!