ΕΜΕΙΝΑΝ… ΠΙΣΩ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Την ώρα που σχεδόν όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε… οικοδομικό οργασμό, στην Αιγιάλεια ο αριθμός των νέων οικοδομών που ανεγείρονται είναι μηδενικός και οι επενδύσεις μοιάζουν λέξη ξεχασμένη. Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ο πρώτος που υπέβαλε Τοπικά Χωρικά Σχέδια ωστόσο η «βραδυπορία» του φορέα διαχείρισης έφερε τώρα την υλοποίησή τους, η οποία ωστόσο πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Για τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής μάλιστα, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπει σε μία σειρά η περιοχή και να γίνει, επιτέλους, πόλος έλξης επενδυτών.
Β. Χριστόπουλος: ΄΄Ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία μας για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις΄΄
΄΄Είμαστε οι πρώτοι που υποβάλαμε Τοπικά Χωρικά Σχέδια, μείναμε πίσω, ωστόσο πλέον υπάρχει ανάδοχος. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει μαζί του, τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει τη σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι ο φορέας υλοποίησης και με το που θα υπογράψει, ξεκινά η εφαρμογή. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία ώστε να ξεκινήσει κατευθείαν διότι έχει ως χρόνο υλοποίησης ως το τέλος του 2025 κάτι που βέβαια δεν αποκλείεται να αλλάξει και να δοθεί παράταση΄΄, τόνισε επί του θέματος ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τεχνικής Υπηρεσίας, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, κατά την προ ημερών ενημέρωση που παρείχε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, πρόσθεσε:
΄΄Έχουμε ήδη συζητήσει για το πώς θα επιλυθούν πολλά πολεοδομικά προβλήματα της περιοχής. Ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία μας για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Διότι έρχονται ενδιαφερόμενοι, ερευνούν το πολεοδομικό καθεστώς, δεν βρίσκουν τις συνθήκες που επιθυμούν και δεν προχωρούν΄΄.
Η Πολεοδομία πάντως εκσυγχρονίζεται καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, έχει καταφθάσει νέος εξοπλισμός από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η ψηφιοποίηση όλων των πολεοδομικών αδειών.
Σωτ. Ταξιαρχόπουλος: ΄΄Όλη η Ελλάδα κτίζεται, εκτός από την Αιγιάλεια…΄΄
Στον τομέα αυτό πάντως είναι σαν να… σταμάτησε ο χρόνος, όπως επισήμανε στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας, Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος. Όπως είπε, ΄΄δυστυχώς η περιοχή μας αποτελεί εξαίρεση. Ενώ σε όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας και στην Πάτρα, για να μην πούμε για την Αθήνα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, στην Αιγιάλεια το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Ο μόνος τομέας που δουλεύει εδώ είναι οι ανακαινίσεις σπιτιών, όπως αυτό δεν λέει κάτι από πλευράς ανάπτυξης. Αν δεν υπάρχει νέα οικοδομή δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη΄΄. ΄΄Η οικοδομική δραστηριότητα είναι ένας παράγοντας που δείχνει την ανάπτυξη της περιοχής. Εδώ ακόμη ψάχνουμε τι θα κάνουμε τους δρόμους του Αιγίου, πώς θα αναπλαστούν, τι μορφή θα έχουν, εάν θα δοθούν στην κυκλοφορία, εάν θα είναι πεζόδρομοι… Τι να περιμένουμε για την περιοχή μας όταν ο ίδιος ο δήμος δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει υποδομές για να αναπτυχθεί; Είναι φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις΄΄, επισήμανε ακόμη ο κ. Ταξιαρχόπουλος.
Ό,τι κινείται είναι από ανακατασκευές, αναφέρει ο Παν. Νύχτης
Ο τομέας των κατασκευών, σε επίπεδο Αιγιάλειας, κινείται αποκλειστικά με τις ανακατασκευές και συντηρήσεις κτιρίων, όπως μετέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης. ΄΄Για τους ανθρώπους που έχουμε απομείνει να ασχολούμαστε με την οικοδομή, υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μέσα από τις ανακατασκευές και όχι από νέες οικοδομές. Επίσης, μία ώθηση έχει δοθεί και από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κλάδος μας σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει ανεργία. Δύσκολα θα βρούμε συνάδελφο χωρίς μεροκάματο. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την… άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι οι οικοδόμοι και ασχολούμενοι με συναφή επαγγέλματα, έχουν εγκαταλείψει τον χώρο τα προηγούμενα χρόνια, ελλείψει δουλειάς. Συνεπώς, όσοι έχουμε απομείνει στην οικοδομή, δουλεύουμε΄΄, παρατήρησε ο κ. Νύχτης. Και είναι γεγονός ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν το επάγγελμα του οικοδόμου και αυτός ήταν και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια πολλοί εγκατέλειψαν τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ήδη οι οικοδόμοι βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα που θα διασφαλίζονται μέσα από την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία για τις 12 και 13 Φλεβάρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Αίτημά τους είναι ακόμη, κάθε ημέρα δουλειάς και ένσημο καθώς και αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, όπως και 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Ζητούν ακόμη μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να μην… μετρούν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους.
Τέλος, το σωματείο προσανατολίζεται σε μαζική μεταφορά μελών του, στην πανελλαδική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας τους, στις 13 Φλεβάρη, στις 12μ.μ.στην πλατεία Κάνιγγος που θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας.