ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ «ΤΕΣΣΕΡΑ ΈΛΑΤΑ – ΎΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ – ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»
Τον δρόμο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης πήρε πλέον οριστικά η πρόταση του ∆ήμου Αιγιαλείας για την βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση του ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος», στο όρος Χελμός, του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού της «UNESCO».
Το πρόγραμμα που έχει ήδη προκριθεί είναι προϋπολογισμού 59,6 χιλ. ευρώ και βασίζεται σε μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας.
Η πρόταση πέρασε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα σ ένα συνολικό το σχέδιο για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας σε όλη τη χώρα που έχει δρομολογηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με 106 ακόμη προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης Πάτρα, Καλάβρυτα και Ερύμανθος.
Το έργο αυτό προβλέπει διαμορφώσεις στην κοιλάδα της Στύγας. Δεν εγκρίθηκε το άλλο υποέργο «Αλλαγή πορείας του τμήματος Ύδατα Στυγός και του μονοπατιού Περιστέρα-Αρίσταρχος».
Παράλληλα πέρασε και η πρόταση του δήμου Καλαβρύτων «Δημιουργία ∆ικτύου Μονοπατιών και ∆ιαδρομών Πεζοπορίας» με μελέτη του Δασαρχείου Καλαβρύτων και προϋπολογισμό 1,73 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση προβλέπει ότι το εθνικό δίκτυο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 41,22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν από δήμους, περιφέρειες και μοναστήρια από όλη την επικράτεια.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, το οποίο θα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, συμβάλλοντας στη διατήρηση και προστασία της υπαίθρου, της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Σημειώνεται πως στην αρχική Υπουργική Απόφαση (Οκτώβριος 2024) είχαν εγκριθεί 64 προτάσεις, ενώ με τη νέα Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται ακόμη 43, μετά την εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Επιτροπής Ενστάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η εν λόγω δράση έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και, ειδικότερα, στον Άξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του άξονα «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ.