background img
banner
banner

Κυριάρχησαν έριδες για τα έργα…

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στην ειδική συνεδρίαση δημόσιου απολογισμού της Περιφερειακής αρχής χθες ο Νεκτάριος Φαρμάκης δέχθηκε πυρά για σχεδιασμό και δράση σε σχέση με τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή αλλά και το «κενό» με την θωράκιση του τουριστικού Οδοντωτού ενώ -συμπολίτευση αλλά και αντιπολίτευση- διεκδίκησαν την «πατρότητα» της επένδυσης ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων! Στον απολογισμό 5ετίας επί της ουσίας η αντιπολίτευση θέλησε να υποβαθμίσει το έργο της Περιφερειακής αρχής εκμεταλλευόμενη ένα κενό 1,5 χρόνου που είχαμε στις πληρωμές του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του ΕΠΑ 2021-2025 (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) με τον Νεκτάριο Φαρμάκη να μιλά όμως για σημαντικούς πόρους, ενισχυμένους και από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις θετικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη, επενδύσεις και ανεργία.

Στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας ο απολογισμός έγινε παρουσία δημάρχων (Αθ. Παπαδόπουλος από Καλάβρυτα και Θ. Μπαρής από Ερύμανθο) ενώ την Αιγιάλεια εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Οικονόμου.

«755.000 ευρώ την ημέρα στην οικονομία»

«Η Δυτική Ελλάδα του 2025 δεν έχει καμία σχέση με τη Δυτική Ελλάδα του 2019» ήταν το «μότο» της αρχικής τοποθέτησης του Περιφερειάρχη που ξεκίνησε την ομιλία του «πατώντας» πάνω σε τρία κρίσιμα μεγέθη,

την οικονομική δυναμική της Περιφέρειας ως «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης,

το «πλήθος των έργων που ολοκληρώθηκαν ή τέθηκαν σε τροχιά υλοποίησης ανεξάρτητα από πηγή χρηματοδότησης» και

την εμβέλεια της Περιφέρειας ως αυτοδιοικητικού θεσμού να στέκει στο πλευρό κάθε πολίτη.

Στα βασικά μεγέθη του απολογισμού του 2024, ο Περιφερειάρχης μίλησε για ένα σύνολο 1.037 έργων «ενταγμένα και λειτουργικά» ενώ σημείωσε ότι μέσα στο 2024 «επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο όριο πληρωμών από καταβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» καθώς καταβλήθηκαν 226,7 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2023 ήταν 188,7 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, «αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με περίπου 755.000 ευρώ την ημέρα στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας» επισημαίνοντας ότι «γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια είναι πλέον ο κυρίαρχος αναπτυξιακός βραχίονας του τόπου».

Ως προς το ΕΣΠΑ 2021-2027 ανέφερε ότι οι εντάξεις ανέρχονται πλέον στο 73% του προϋπολογισμού, κάτι που φέρνει τη Δυτική Ελλάδα πρώτη σε όλη τη χώρα.
Εστίασε στην έγκριση των νέων ΟΧΕ μεταξύ των οποίων και η ΟΧΕ «Ορεινή Ανθεκτικότητα Αιγιάλειας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου. Ακόμα, στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για πόρους 275 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν συνολικά, ενώ μίλησε για την ταχεία υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος αναφορά έκανε στο νέο ρεκόρ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου καταβλήθηκαν το 2024 πάνω από 110 εκ. ευρώ, ενώ μίλησε για την Πολιτική Προστασία, για την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και για δράσεις που όπως επεσήμανε «μας έκαναν περήφανους το 2024», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

«Λόγια και λίγα έργα»

Για «μεγάλα λόγια αλλά λίγα και μικρά έργα» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Σκιαδαρέσης επισημαίνοντας ότι στον 5ο χρόνο θητείας της Περιφερειακής αρχής του κ. Φαρμάκη «ένα έργο δικό της, έργο που οραματίστηκε η ίδια, δεν έχουμε δει». Στην κριτική του εστίασε ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή ενώ ακολούθως μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, τις συντηρήσεις οδών και άλλες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, τονίζοντας μάλιστα ότι, σε αυτό το επίπεδο «δεν έχουμε καταφέρει να εκμεταλλευθούμε και τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία».

Ειδικότερα επισήμανε ότι έργα 1,6 δισ. ευρώ στη Δυτική Ελλάδα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στην υλοποίησή τους. Στους εθνικούς πόρους υπάρχουν δεσμεύσεις 477,9 εκατ. ευρώ αλλά μόλις 77,9 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν τόνισε ενώ δόθηκαν μόνο 19 εκατ. για αντιπλημμυρικά και 1,3 ευρώ για έργα αναδασώσεων και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, όπως εξήγησε.

Αμφισβήτηση πεπραγμένων

«Δεν θα μάθουμε τώρα για την ιστορία του Χιονοδρομικού…» απάντησε στην πρωτολογία του κ. Φαρμάκη ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Καρπέτας, επισημαίνοντας ότι η επένδυση εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2018 και ολοκληρώθηκε μέσω ΕΣΠΑ το 2025, αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Κατήγγειλε ότι εξελίσσεται ένα «πινγκ – πονγκ» μεταφοράς ευθυνών καθώς «κανένα έργο για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην Αιγιάλεια από τις φωτιές δεν προχώρησε και ο Οδοντωτός παραμένει επί ξύλου κρεμάμενος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «η επαρχιακή οδοποιία στους δήμους είναι στον αέρα» και έκανε αναφορά σε «στασιαστικά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού» για το 1/3 σχεδόν του πληθυσμού της Περιφέρειας στο οποίο προστέθηκε πρόσφατα και το 30% της ενεργειακής φτώχειας για την οποία σχολίασε ότι είμαστε «οι πρώτοι στην Ελλάδα»

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι την περίοδο 2019-2024 χαθήκαν 300 αφίξεις ενώ κατέληξε ότι το 2024 είχαμε «ρεκόρ καμένων εκτάσεων στην περιοχή».
Στον κ. Καρπέτα απάντησε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος. «Δεν ξέρατε ότι παραλάβαμε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, με ανεργία 26,7%, για να πέσει στο 9% επί της Περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη;» αναρωτήθηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr