background img
banner
banner

Οι ΤΟΕΒ προνοούν για την επάρκεια νερού

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ Ο ΤΟΕΒ ΚΑΛΑΜΙΑ

Λύσεις ως προς την επάρκεια νερού όχι μόνο για την άρδευση αλλά και για την πυρόσβεση εφόσον χρειαστεί, αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση του έργου του λιμνοδεξαμενής στην περιοχή του Καλαμιά, με τον Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων να έχει πραγματοποιήσει βήματα για τη δρομολόγησή της. Σε μία εποχή που γίνεται πολύς λόγος για τη διαχείριση του ύδατος από τους ΤΟΕΒ και τη ΔΕΥΑΑ και με δεδομένο το πρόβλημα της λειψυδρίας, η ανάγκη παρεμβάσεων εξοικονόμησης νερού είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Ο ΤΟΕΒ Καλαμιά δεν σταματά να πρωτοπορεί έχοντας ήδη εκτελέσει το έργο κατά ένα μεγάλος μέρος του, υπολείπεται ωστόσο ένα σεβαστό ποσό, το οποίο προσδοκά να εξασφαλίσει μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ήδη λάβει τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Πρόκειται για τα 120.000 ευρώ που χρειάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Προς αυτό μάλιστα, ο ΤΟΕΒ προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης την οποία κατέθεσε στην Περιφέρεια, αναμένοντας την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου που θα αλλάξει τα δεδομένα στην άρδευση της περιοχής.

Η Περιφέρεια θα δημοπρατήσει το υπόλοιπο του έργου

Όπως μετέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιάννης Παπαϊωάννου, ΄΄καταθέσαμε τη μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αναμένουμε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του εναπομείναντος έργου. Το δίκτυο είναι έτοιμο και υπολείπονται μόνο η μεμβράνη και η περίφραξη για να έχει συνεχώς νερό η δεξαμενή και να αρδεύεται μία περιοχή 600 στρεμμάτων, με κλειστό κύκλωμα αυλακιών. Δηλαδή είναι ήδη έτοιμη η δεξαμενή, υπάρχουν 600 στρέμματα στα οποία έχουν περαστεί λάστιχα, είναι έτοιμο το δίκτυο, ωστόσο απομένουν το γαιοΰφασμα και το πλαστικό. Το σημείο του έργου είναι ιδανικό, υπάρχει δεξιά κι αριστερά βουνό και μπροστά βρίσκεται το φράγμα. Θα πέφτουν 110 κυβικά χειμώνα –καλοκαίρι΄΄.

Πώς ήταν όμως το περσινό καλοκαίρι η κατάσταση με τις υπάρχουσες συνθήκες; Ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει πως υπήρξε έντονη λειψυδρία και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες. Επίσης, ο ΤΟΕΒ προσφέρει στα μέλη του που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους, μία αρκετά συμφέρουσα έκπτωση.

Η προσφορά του ΤΟΕΒ σε όσους πληρώσουν άμεσα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ΄΄το νερό κοστολογείται 0,16 ευρώ το κυβικό. Όσοι όμως προνοήσουν και πληρώσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, στον επόμενο λογαριασμό θα χρεωθούν 0,10 ευρώ κυβικό΄΄. Ο ΤΟΕΒ επιχειρεί αφενός να «ελαφρύνει» τους καλλιεργητές από το βάρος αλλά και να εισπράξει άμεσα προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα και σε αυτούς που οφείλουν, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, με τον πρόεδρο να αναφέρει πως εάν ο Οργανισμός είχε στο ταμείο του αυτό το ποσό, τότε θα είχε αποπερατώσει ήδη από μόνος του το έργο της λιμνοδεξαμενής.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο όμως, όπως φαίνεται, τους καλλιεργητές και δη στην Ανατολική Αιγιάλεια, δεν είναι τόσο η κοστολόγηση των αρδευτικών όσο η συχνότητα που ποτίζουν, δεδομένων των ελλείψεων. Αυτή την κατάσταση προσπαθούν να εξομαλύνουν οι ΤΟΕΒ, με τους προέδρους των κοινοτήτων που αρδεύονται από τη ΔΕΥΑΑ να έχουν ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τα ισχύοντα και με βάση της συχνότητα της προηγούμενης αρδευτικής περιόδου.

Σταθακόπουλος: ΄΄Άλλο να ποτίζουμε κάθε 15-20 ημέρες κι άλλο κάθε 3-4 μήνες΄΄

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος, αναφέρει στo Protionline.gr: ΄΄Η κοινότητά μας διαθέτει δύο ΤΟΕΒ της Αιγείρας και των Μαρμάρων και η χρέωση είναι 27 ευρώ και 30 ευρώ το στρέμμα, ενώ δεν παρατηρείται το παραμικρό πρόβλημα, αφού και το προηγούμενο καλοκαίρι το πότισμα γινόταν κανονικά. Γνωρίζουμε όμως ότι στις όμορες κοινότητες που αρδεύονται από τη ΔΕΥΑΑ, υπήρξε μεγάλο πρόβλημα αφού οι άνθρωποι πότιζαν σπάνια. Ναι μεν χρεώνονται 25 ευρώ το στρέμμα όμως σε σύγκριση με εμάς είναι αδικημένοι. Διότι είναι άλλο να ποτίζονται οι καλλιέργειες κάθε 15-20 ημέρες και άλλο κάθε 3-4 μήνες. Στη δική μας περίπτωση το νερό δεν έλλειψε και η αρδευτική περίοδος προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες αφού μπορεί να είναι και έξι και επτά μήνες. Όπως φαίνεται η ΔΕΥΑΑ δεν μπορεί να τους καλύψει επαρκώς και οφείλει να αναζητήσει λύσεις ως προς αυτό. Δεν νομίζω ότι οι καλλιεργητές έχουν τόσο πρόβλημα με την τιμή του νερού όσο με το γεγονός ότι δεν ποτίζουν, κάτι που βέβαια έχει άσχημες συνέπειες στις καλλιέργειές τους΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση της άρδευση στη ΔΕΥΑΑ είναι 25 ευρώ το στρέμμα για αγροκτήματα με ανοιχτού τύπου δίκτυα, 30 ευρώ το στρέμμα για αρδεύσιμα με γεωτρήσεις και η καταμέτρηση κατανάλωσης ανά έτος και πάγιο 35 ευρώ, η κλίμακα είναι από 0 έως 100 κυβικά στα 0,23 ευρώ το κυβικό, από 101 έως 250 κυβικά, στα 0,29 ευρώ, από 251 έως 800 κυβικά, στα 0,32 ευρώ και από 801 κυβικά και άνω στα 0,34 ευρώ το κυβικό μέτρο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr