ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Με τις ποσότητες να μην είναι οι προσδοκώμενες και τις τιμές του ελαιολάδου να ανεβοκατεβαίνουν στο «χρηματιστήριο» της αγοράς, η ελαιοσυγκομιδή βαίνει προς το τέλος για φέτος στην Αιγιάλεια. Στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι φέτος οι ποιότητες στην πλειοψηφία του ελαιολάδου είναι καλές, ωστόσο ιδιαιτέρως αρνητικό για τον παραγωγό και την τοπική οικονομία παραμένει το ότι η τιμή που πουλά ο παραγωγός το λάδι του απέχει πάρα πολύ από αυτή που το αγοράζει ο καταναλωτής.
Στο 70% της συγκομιδής
Μιλώντας στo Protionline.gr για το πώς βαίνει η συλλογή του ελαιοκάρπου αλλά και ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το παραγόμενο ελαιόλαδο, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος επισήμανε: ΄΄Η συγκομιδή προχωρά και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 70% της διαδικασίας, είμαστε σαφώς πάνω από το μισό της συγκομιδής και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, ενδέχεται να βρισκόμαστε και λίγο παραπάνω από αυτό το ποσοστό. Το ελαιόλαδο που θα πάρουμε δυστυχώς δεν είναι αυτό που ήταν αναμενόμενο ως στόχευση, δηλαδή παρ’ όλο που οι ποσότητες είναι πιο μεγάλες από πέρυσι εντούτοις δεν είναι ο όγκος που επιθυμούσαμε, δεν είναι αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Παράλληλα όμως, αυτό που είναι ευχάριστο, καταγράφεται και επικυρώνεται με όλα τα δεδομένα και είναι ότι το φετινό ελαιόλαδο είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας, ένα λάδι από τα καλύτερα των τελευταίων πολλών ετών που δίνει η ευρύτερη περιοχή. Η ποιότητα στο σύνολο των ντόπιων παραγωγών είναι πολύ καλή και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από αυτό΄΄.
Η εμπορία αρχίζει και δυσκολεύει
Βεβαίως, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε και το γεγονός ότι οι παραγωγοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, αφού η εμπορία του προϊόντος αρχίζει και δυσκολεύει όλο και περισσότερο, λέγοντας: ΄΄Παλιά είχαμε άλλα στοιχεία και σαφώς λιγότερες μετρήσεις για την ποιότητα του λαδιού, τώρα τα πράγματα είναι αρκετά σχολαστικά από κάθε άποψη και οι αναλύσεις που γίνονται είναι πολύ εξειδικευμένες, τόσο που κάθε αλλοίωση μπορεί και ανιχνεύεται αμέσως. Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποιότητα του προϊόντος είναι ιδιαίτερα αυστηρές και όλα ελέγχονται. Ο παραγωγός έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και είναι κρίμα κάποιοι να δημιουργούν… προβλήματα με τις τεχνικές που το μαζεύουν. Παραδείγματος χάριν, τα ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται στα αλυσοπρίονα, είναι στοιχεία που πλέον μπορούν να ανιχνευτούν στο ελαιόλαδο και αυτό δημιουργεί διάφορα ζητήματα και πιθανόν αλλοίωση της ποιότητας΄΄. Επίσης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κάλεσε τους παραγωγούς να είναι πολύ προσεκτικοί στη συγκομιδή και να μην χρησιμοποιούν ειδικά φάρμακα τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε οποιαδήποτε απλή ή σύνθετη χημική ανάλυση. ΄΄Είναι τρόφιμο πρώτης ανάγκης και ο καταναλωτής θέλει να ξέρει ότι έχει στα χέρια του ένα ελαιόλαδο αυτούσιο, καθαρό και ελεγμένο. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και οι έλεγχοι γνησιότητας συνεχείς και συχνότατοι΄΄, συμπλήρωσε.
Ως προς την τιμή του προϊόντος, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε: ΄΄Η τιμή ξεκινά από 4,50 ευρώ για τον παραγωγό και μπορεί να φτάσει περίπου στα 5,50 ευρώ, έχει μία κλίμακα του ενός ευρώ πάνω- κάτω, η οποία καθορίζεται αναλόγως με την περιοχή της συγκομιδής αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του καρπού της εκάστοτε παραγωγής. Στο ράφι, δυστυχώς, για τον αγοραστή λιανικής, η τιμή είναι και παραμένει υψηλή. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε διάφορα ράφια μεγάλων καταστημάτων πώλησης το ελαιόλαδο πωλείται 13, 14 ή και 15 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος παραγωγός λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής τιμής. Αυτό και μόνο, δημιουργεί ανησυχία στον παραγωγό και στους καταναλωτές αλλά και αντιδράσεις στην αγορά γενικότερα΄΄.
Καμία παραγωγή δεν παρουσιάζει σταθερή τιμή πώλησης για το προϊόν
Για τη φετινή παραγωγή στην Αιγιάλεια, μίλησε στo Protionline.gr και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης. Όπως είπε, ΄΄η παραγωγή βαίνει προς ολοκλήρωση, όμως υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό που δεν έχει μαζευτεί αφενός λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και αφετέρου λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων που καθυστέρησαν την ελαιοσυλλογή. Η διαδικασία όμως συνεχίζεται κανονικά και θεωρώ ότι σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου, πλην της Ιταλίας, η ελαιοκομιδή είναι σε καλά επίπεδα και έχουμε πολύ καλή ποιότητα λαδιού. Κατά περιοχή, η υφή γίνεται ακόμα πιο ποιοτική και έχουμε ικανοποιητικές ποσότητες. Οι τιμές είναι σταθερές και κατά περίπτωση “ανεβοκατεβαίνουν”, αυτό που βλέπουμε δηλαδή είναι ότι η τιμή του προϊόντος είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Πρόκειται δηλαδή για ένα… χρηματιστήριο, ουσιαστικά, αφού καμία παραγωγή δεν παρουσιάζει σταθερή τιμή πώλησης για το προϊόν΄΄.
΄΄Η φετινή παραγωγή για την Αιγιάλεια είναι μέτρια. Εμείς σαν επιχείρηση δουλεύουμε με παραγωγούς από όλη την χώρα, συλλέγοντας εκλεκτό προϊόν΄΄, πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης της ΕΛΦΑ.
Σε ερώτηση του Protionline.gr για το αν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά, ο επιχειρηματίας ανέφερε μεταξύ άλλων: ΄΄Ναι, υπάρχει, όμως όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε, λόγω της αυξομείωσης της τιμής και αυτό μας αναγκάζει να πηγαίνουμε με πιο αργούς ρυθμούς από τους επιθυμητούς΄΄.
Όσον αφορά αυτό που είχε επικρατήσει την περσινή χρονιά ότι όποιος είχε πολύ ελαιόλαδο είχε και πολλά… χρήματα, επισήμανε: ΄΄Το σημαντικό είναι ο παραγωγός και κυρίως στην Αιγιάλεια, η οποία δεν έχει μεγάλη δυναμική καλλιεργητικά, πρέπει να εστιάζει στη μείωση του κόστους της παραγωγής και της ελαιοσυλλογής΄΄.
Συγκομιδή στον σωστό χρόνο και με εκσυγχρονισμό
Παράλληλα, ο κ. Κούσκουρης αναφέρθηκε και στον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί πλέον ο σύγχρονος παραγωγός ελαιόλαδου, σημειώνοντας: ΄΄Ο παραγωγός πρέπει να μειώσει το κοστολόγιό του, να μαζεύει τις ελιές σε σωστό χρόνο και δίχως καθυστέρηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε καλύτερη εικόνα είναι να προχωρά σε συγκομιδή νωρίς, μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου΄΄.
Τέλος, εστίασε και στην ποιότητα που είναι απαραίτητη, λέγοντας: ΄΄Οι παραγωγοί πρέπει να προμηθεύονται σύγχρονα μηχανήματα ελαιοσυλλογής και να βελτιώσουν τη δουλειά τους κάνοντάς την ταχύτερη και πιο αποδοτική. Είναι λογικό να ανεβαίνουν τα κόστη αλλά δεν γίνεται να λέμε “θέλω κέρδος και μόνο” η αγορά δεν μπορεί να το προσφέρει αυτό σταθερά. Η έλλειψη και η ζήτηση είναι στο… παιχνίδι όμως δεν γίνεται σε αυτό το πλαίσιο να προσαρμόζονται τα έξοδα στην καλύτερη δυνατή τιμή κέρδους. Πρέπει να γίνει μία εκτεταμένη ενημέρωση στους παραγωγούς για τη χρήση των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν κατά την συλλογή και επιπλέον η ποιότητα να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι και κάθε παρατυπία όχι μόνο εντοπίζεται αλλά και ελέγχεται εκτενώς. Το μυστικό είναι στη σωστή καλλιέργεια ο παραγωγός πρέπει να μειώσει το κοστολόγιό του και να μαζεύει τις ελιές του δίχως καθυστέρηση μην περιμένοντας την τελευταία στιγμή για να το κάνει΄΄.