ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑ122 ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ
Το 2ο ΓΕΛ Αιγίου την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε Εκδήλωση Διάχυσης Βασικής Δράσης ΚΑ122 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2021-2027 με τίτλο «Προς το Σχολείο του 21ου Αιώνα» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων διάχυσης του Προγράμματος στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται το Βραχυπρόθεσμο Σχέδιο για την Κινητικότητα Μαθητών και Προσωπικού διάρκειας 18 μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση των δράσεων και των μαθησιακών αποτελεσμάτων της Ομαδικής Κινητικότητας Μαθητών του σχολείου που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 28 Απριλίου 2024. Οι 10 ωφελούμενοι μαθητές της Γ’ ΄Λυκείου, που συμμετείχαν στην κινητικότητα, παρουσίασαν τους στόχους των δραστηριοτήτων και τα οφέλη που αποκόμισαν, ενώ ανέπτυξαν διεξοδικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν αναφορικά με την Αειφορία, την Ενεργό Πολιτειότητα, τον Ψηφιακό Γραμματισμό, τη σχέση Ψηφιακής και Πράσινης Μετάβασης, τη Συμπερίληψη, τις Δεξιότητες του 21ου Αιώνα, την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και τις Δημοκρατικές Αξίες.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων από τις Ατομικές Κινητικότητες 4 Εκπαιδευτικών
Όπως γίνεται γνωστό σε δελτίο Τύπου του σχολείου, ΄΄παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα από τις Ατομικές Κινητικότητες 4 Εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Αιγίου για τη συμμετοχή σε Μαθήματα & Κατάρτιση, οι οποίες υλοποιήθηκαν το διάστημα Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2024. Οι συγκεκριμένες κινητικότητες είχαν στόχο την ενδυνάμωσή τους, και κατ’ επέκταση, ενδυνάμωση του σχολείου, σε νέες / καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους, σε ψηφιακές δεξιότητες και την ενίσχυση της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές συνεργασίες και προγράμματα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου του 21ου αιώνα. Η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος Erasmus+ για το 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Μελισή Παρασκευή, παρουσίασε τα κύρια σημεία από το επιμορφωτικό μάθημα που παρακολούθησε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, κατά το διάστημα 23-29 Ιουνίου 2024, με τίτλο “Erasmus Plus Project Management and educational visits. The new Erasmus framework 2021-2027: how to manage a successful accreditation”. Στόχοι της κατάρτισης ήταν η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, καθώς και η δικτύωση με εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Ισλανδικού Λυκείου Mosfellsbær Secondary School, στο πλαίσιο της διάδοσης καλών πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.
Από την κατάρτιση στην Ιταλία
Με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών, ώστε να καταστούν τα Μαθηματικά πιο ελκυστικά σε ευρύτερο κοινό, ο Σακελλαρίου Ανδρέας, καθηγητής Μαθηματικών και υποδιευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της κατάρτισης, στην οποία πήρε μέρος, με τίτλο “Digital Tools for Mathematics: Focus on GeoGebra and LaTex” στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, από 8 έως 13 Ιουλίου 2024. Στην εκδήλωση διάχυσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε και εφάρμοσε σε τμήμα της Α’ Λυκείου, χρησιμοποιώντας το λογισμικό ανοικτού κώδικα GeoGebra. Μαθητές παρουσίασαν ανατροφοδοτικά σχόλια, όπως προέκυψαν από τις επακόλουθες δράσεις αξιολόγησης, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές Μαθηματικών του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, μετά το σχετικό ενδοσχολικό επιμορφωτικό εργαστήριο που παρακολούθησαν.
Αναλυτική περιγραφή δράσεων από τους μαθητές
Η υποδιευθύντρια του σχολείου, Χάψα Ανθή, Φιλόλογος, παρουσίασε δύο δράσεις, που υλοποίησε με μαθητές της Α’ Λυκείου ως απόρροια του μαθήματος με τίτλο “Design the Positive: Positive Thinking, Positive Communication and Positive School Spaces”, στο οποίο συμμετείχε, στη Φλωρεντία της Ιταλίας κατά το διάστημα 04-09 Νοεμβρίου 2024. Τα πεδία που άγγιζε το συγκεκριμένο μάθημα αφορούσαν στη θετική ψυχολογία, την αποφυγή της αρνητικής αυτοαξιολόγησης, την ενσυνειδητότητα, το χιούμορ, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη θετική επικοινωνία, καθώς και τη θετική σχεδίαση σχολικών χώρων. Στην εκδήλωση διάχυσης, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μαθητές έδωσαν μια αναλυτική περιγραφή των δράσεων αυτών, μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από αυτές, σημειώνοντας το θετικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιου είδους εκπαιδευτικές πρακτικές στη μαθησιακή διαδικασία. Η πρώτη δράση “Θετικής Ψυχολογίας” πραγματοποιήθηκε σε μία βοηθητική αίθουσα χωρίς θρανία που διαθέτει το σχολείο ενώ η δεύτερη κατά τη διδακτική επίσκεψη του τμήματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.
Το «Αειφόρο Σχολείο» από τη Γάνδη του Βελγίου
Ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, Αγγελόπουλος Γεώργιος, Φιλόλογος, πλαισιωμένος από μια ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου, παρουσίασε την εφαρμογή του μαθήματος “Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship” που παρακολούθησε στη Βελγική πόλη της Γάνδης από 25 έως 30 Νοεμβρίου 2024. Με τίτλο “Αειφόρο Σχολείο”, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης της ποιοτικής έρευνας που σχεδίασαν, μετά την εφαρμογή στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, η οποία αφορούσε στις πρώτες σκέψεις μπροστά σε μια εικόνα κλιματικής κρίσης, στην αναζήτηση ευθυνών, στις ενέργειες πρόληψης αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.
Η επιτυχία της δράσης μπορεί να μετρηθεί από τη δέσμευση που απέσπασε το σχολείο από τις Δημοτικές Αρχές για υλοποίηση έργων βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού, που καλό είναι να επισημανθεί για ακόμα μια φορά, στεγάζεται σε συγκρότημα προκατασκευασμένων αιθουσών, για 30 χρόνια περίπου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, σε καθεστώς “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ελευθεριώτης Δημήτριος, ο οποίος επιβεβαίωσε την υπόσχεση του Δημάρχου για άμεση έναρξη των εργασιών βελτίωσης του 2ου ΓΕΛ Αιγίου εντός της σχολικής χρονιάς.
Το πρόγραμμα KA122 Erasmus+ με τίτλο “Προς το σχολείο του 21ου αιώνα” και κωδικό 2023-1-EL01-KA122-SCH-000137418 υλοποιήθηκε από το 2o ΓΕΛ Αιγίου κατά τη χρονική περίοδο 01/09/2023 – 28/02/2025 (18 μήνες) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης΄΄.