background img
banner
banner

«Στον αέρα» το Μaster Plan

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η Α’ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – ΟΙ 7 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ

Ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου ανοίγει αυτή την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση της α’ φάσης της μελέτης του γενικού σχεδίου (master plan) που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Αιγιαλείας.

Πέντε μήνες μετά την υπογραφή -εκ μέρους του δήμου είχε υπογράψει ο εκλιπών πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, η ανάδοχος εταιρεία «Living Prospects ΕΠΕ» του Σπυρίδωνα Βασιλειάδη παρουσιάσει μια σειρά από προτάσεις-εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση του συνόλου της ζώνης που περιλαμβάνει το ακίνητο της πρώην Χαρτοποιίας και εκτείνεται ανάμεσα στις δύο μαρίνες – αλιευτικά καταφύγια έως και την Αλυκή.

Οι προτάσεις αυτές ουσιαστικά, από αυτή την εβδομάδα, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, για την τοπική κοινωνία, τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς, με στόχο βέβαια να περάσουμε στην επόμενη, και τελική φάση, οριστικοποίησης του master plan.

Αυτή την εβδομάδα η παρουσίαση αφορά ένα πρώιμο στάδιο σύνταξης του σχεδίου και περιλαμβάνει ένα γενικό περίγραμμα με 7 άξονες – στόχους το οποίο θα πρέπει να ωριμάσει στη διαβούλευση για να μπορέσει στην επόμενη φάση να παρουσιαστεί ως ένα πλήρως τεκμηριωμένο σχέδιο.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Στις δύο πλευρές κυρίως της ακτογραμμής όπου προτείνεται να χωροθετηθούν οι δύο μαρίνες στα άκρα αλλά και ειδική λιμενική ζώνη υποδοχής κρουαζιέρας. Σε επίπεδο χρήσεων γης αναφέρεται ως ζώνη ήπιας αναψυχής και ελεύθερου εμπορίου, χρήσεις οι οποίες υφίστανται, αν και υποβαθμισμένες, και σήμερα.

Στις παλαιές Σταφιδαποθήκες προτείνεται να διαμορφωθούν δύο Hub’s, χώροι παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας, με θεματικές τη Γεωργία και τις Νέες Τεχνολογίες. Η συζήτηση για την Γεωργική Σχολή στο Αίγιο έχει επηρεάσει το σχέδιο όπως και η χρήση της παραλιακής για επιστημονικές παρουσιάσεις και επισκέψεις – διαμονή ακαδημαϊκών φοιτητών και ερευνητών.

Μια άλλη ζώνη στη μέση της σημερινής παραλιακής ορίζεται ως χώρος ανάπτυξης για τουριστικές και κύριες εμπορικές δραστηριότητες και αναψυχή για τους συμπολίτες, στη φιλοσοφία άλλωστε και της σημερινής ανάπτυξης με τα καφέ κλπ.

Ο χώρος του Παλιού Λιμανιού προβλέπεται να αναδειχθούν με βάση δύο πυλώνες δράσης, την ιστιοπλοΐα και μια περιοχή τουρισμού με θαλάσσιες δραστηριότητες, φιλοξενία κλπ.

Στη ζώνη της Χαρτοποιίας προβλέπεται η ανάπτυξη Συνεδριακού χώρου αλλά και του νέου Διοικητηρίου του Δήμου Αιγιαλείας. Ειδικά για το νέο Διοικητικό κέντρο, αξιοποιείται το πρώην ΤΕΙ Αιγίου για τις υπηρεσίες του δήμου. Περεταίρω δε ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία ένταξης της πρώην Χαρτοποιίας σε πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης. Η μετακίνηση και διαμόρφωση του νέου διοικητικού κέντρου του δήμου είναι άλλωστε βασική προτεραιότητας γι αυτό και ο δήμος το εντάσσει ήδη ως πρώην ΤΕΙ στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Δύο ακόμη άξονες με παράλληλα εναλλακτικά σενάρια αφορούν τη διασύνδεση με την πόλη. Πρόκειται για τους γνωστούς κάθετους άξονες προς το Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ ουσιαστικά έχουμε τις δράσεις διασύνδεσης με την πόλη.

Η σύνταξη του master plan αποσκοπούσε εξ αρχής στην αξιοποίησης της παραλιακής παράλληλα με το έργο της διάγνωσης αναγκών και δυνατοτήτων του δήμου και τον χρονικό προγραμματισμό των προς υλοποίηση έργων.

Περισσότερα στοιχεία για τις χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεων, θα καθοριστούν σε συνεργασία του αναδόχου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο.

Επίσης, πριν ανοίξει ο φάκελος με το σχέδιο για την παραλιακή, έχουμε ήδη πολλές προτάσεις προ-διαβούλευσης όπως από την αντιπολίτευση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου που «διεκδικεί» το πρώην ΤΕΙ Αιγίου για Σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής ή/και Ναυτικών Δοκίμων ή της σχολικής κοινότητας του 2ου ΓΕΛ Αιγιαλείας που εκτιμά ως προτεραιότητα τη μετακίνηση από κοντέινερ στην πρώην Χαρτοποιία…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr