ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΤΥΠΟΥΝ» ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Είναι καθησυχαστικός και θεωρεί σωστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως ώρας. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη που θα σταματήσει η σεισμική ακολουθία αλλά θεωρεί απίθανο την ενεργοποίηση ηφαιστείου. Επισημαίνει πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα, στο σύνολο της, αυτή τη στιγμή βρίσκεται απλά σε αναμονή…
Ο Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας, με πλούσια ερευνητική δραστηριότητα στη γεωλογία των σεισμών και την ανάλυση φυσικών καταστροφών με τα συνοδά φαινόμενα σεισμών, κλήθηκε από τo Protionline.gr να εκφράσει μια τεκμηριωμένη αλλά και μια όσο το δυνατόν απλοποιημένη εκτίμηση για την σεισμική διέγερση στη Σαντορίνη και το ευρύτερο σύμπλεγμα νησιών γύρω από μια μεγάλη ηφαιστειακή και σεισμογενής ζώνη.
Πρώτη ερώτηση αν, τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί με τα κλειστά σχολεία και την απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών, θα διατηρηθούν επί μακρόν.
«Δυστυχώς υπάρχει αβεβαιότητα διότι ακόμη δεν είναι σαφές πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, σε μια περιοχή ευαίσθητη για πολλούς λόγους.
Πρώτα απ όλα διότι η Σαντορίνη είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός για την Ελλάδα. Είναι γνωστή παγκοσμίως και σωστά για το λόγο αυτό έχουν ληφθεί μέτρα» αναφέρει ο κ. Κουκουβέλας.
«Από πλευράς γεωλογικής, όπως διευκρινίζει, το θέμα είναι πολύπλευρο, σε μια περιοχή που έχουμε ηφαιστειακή δραστηριότητα καθένας σκέφτεται ότι με μια ακόμη σειρά σεισμών θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με την ηφαιστειότητα. Σε αυτό το σημείο, όμως, με βάση τα δεδομέν,α φαίνεται να υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα από την ύπαρξη αυτών των σεισμών».
Όπως εξηγεί, «αν υπάρξουν ισχυρότεροι σεισμοί ή αλλάξει θέση η περιοχή στην οποία συγκεντρώνονται τα επίκεντρα, θα μιλάμε για νέα πράγματα… Αλλά, στην παρούσα στιγμή τα επίκεντρα των σεισμών έχουν απομακρυνθεί από τα δύο ηφαιστειακά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή».
Μια ακόμη κρίσιμη ερώτηση που θέσαμε είναι σε ποιο σημείο θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου.
«Αυτή τη στιγμή για να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει, μέσα στη χρονοσειρά των σεισμών, θα πρέπει να καταστεί κάποιος ο κύριος σεισμός.
Αν τα μεγέθη συνεχίζουν να αυξάνονται θα είμαστε σε προσεισμική φάση. Αν σταματήσουν να αυξάνονται θα πάμε σε μια μετασεισμική φάση αλλά ο χρόνος της ύφεσης θα εξαρτάται από την ισχύ του κυρίως σεισμού» αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μαζί με το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας εκτιμά ότι πολύ μεγάλα μεγέθη δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν παρόλο που η περιοχή έχει ιστορικό. «Σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ όπως το 1956 δεν μπορεί να επαναληφθεί σε λίγα χρόνια» σχολιάζει ενώ συμπληρώνει ότι και κάποιο τσουνάμι «σε αυτό το επίπεδο της σεισμικής διέγερσης δεν θα δούμε, διότι μιλάμε για πέντε επιπλέον εκατοστά ενός κύματος που δεν θα αντιληφθεί κανείς…»
Τέλος καταλογίζει έμμεσα ως ανεύθυνα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που επιχειρούν να γίνουν μάντεις κακών με εκτεταμένες καταστροφές. «Να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία. Όλες οι κατασκευές στον Ελληνικό αντέχουν σήμερα σεισμό 6 Ρίχτερ» καταλήγει.
«Γεωλογική ηρεμία στο μέτωπο του Βουραϊκού»
Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κουβέλας είναι και μελετητής -για λογαριασμό του ΟΣΕ- των αναγκαίων αποκαταστάσεων μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Παρά το γεγονός ότι στο μέτωπο μελετών και έργων, από πλευράς ΟΣΕ και Υπουργείου Υποδομών, δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη κάποιες παρεμβάσεις, παρά τις συστάσεις τους, εκτιμά ότι «από πλευράς έντονων καιρικών φαινομένων ίσως να μην έχουμε κάποιες σημαντικά νέα προβλήματα και πιθανότατα, για το επόμενο διάστημα θα έχουμε, τουλάχιστο στο μέτωπο του Βουραϊκού, μια γεωλογική ηρεμία έως ότου δρομολογηθούν ίσως κάποιες αναγκαίες επεμβάσεις».
Άκης Τσελέντης: “Να εξετάζουμε πάντα το χειρότερο σενάριο”
«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του» εκτιμά ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης.
«Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης» εξηγεί και καταλήγει: «Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Σχετικά με τα ηφαίστεια Σαντορίνης και Κολούμπο, είναιο ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα».