ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, με ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα που απασχολούν τη μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση της Αιγιάλειας και τους παραγωγούς – μέλη της σε συνάρτηση με την πολιτική που ασκείται από την κεντρική εξουσία, εξελίχθηκε η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανου Κασσελάκη στο Αίγιο και η συνάντησή του με τη διοίκηση του Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών.
Έτυχε υποδοχής –Άκουσε τα προβλήματα αγροτών
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασσελάκη στην Αχαΐα ήταν η Ακράτα όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να συνομιλήσει με πολίτες, φίλους και μέλη του κόμματος. Ακολούθως κατέφθασε στο Αίγιο, όπου παρά τον αρχικό προγραμματισμό για επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών, κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήταν σε εξέλιξη ο αποκλεισμός του δρόμου. Τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας ανέμεναν μέλη και φίλοι που είχαν αναρτήσει και πανό έξω από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών. Τον υποδέχθηκε ο τοπικός συντονιστής και μέλος της νομαρχιακής ομάδας του Κινήματος Δημοκρατίας Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Μαρία Ιατροπούλου που είναι μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Αιγίου. Στην υποδοχή βρίσκονταν και αγρότες της περιοχής που του έθεσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο αυτό της χαώδους διαφοράς στην τιμή των προϊόντων από αυτή που λαμβάνει ο παραγωγός μέχρι το ράφι. Ακόμη του έθεσαν το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών προϊόντων γεγονός που έχει καταρρακώσει τις τιμές των εγχώριων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημείο βρέθηκαν και υποστηρικτές του κόμματος που ζήτησαν από τον πρόεδρο να τους υπογράψει το βιβλίο του, καθώς και ηλικιωμένοι άνθρωποι που τους μίλησαν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τον ίδιο να δέχεται με πολύ ενδιαφέρον να τους ακούσει.
Σύσκεψη με τους διοικούντες της Ένωσης
Εισερχόμενος στην Π.Ε.Σ. έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Οργάνωσης Θανάση Σωτηρόπουλο, τον γενικό διευθυντή Μίλτο Σταυρόπουλο και τον αντιπρόεδρο Νίκο Μιχαλόπουλο. Ο κ. Δεληγεωργόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για το Κίνημα Δημοκρατίας το αγροτικό ζήτημα, δεδομένου ότι η πρώτη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Αιγιάλεια αφορούσε αυτό το θέμα, ενώ γνωστοποίησε τις θέσεις του Κινήματος που είναι σε διαβούλευση με αγρότες και περιέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Σωτηρόπουλος παρουσίασε στον πρόεδρο του Κινήματος την κατάσταση και ανέλυσε τον ρόλο που επιτελεί η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών για την Αιγιάλεια. Ανέφερε πώς από Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έγινε Ανώνυμη Συνεταιριστική Εταιρεία.
Τόνισε τον εξαγωγικό χαρακτήρα της οργάνωσης έχοντας ως κορωνίδα τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα με την επωνυμία «Βοστίτσα». Μίλησε για τις διώξεις που έχει υποστεί η Ένωση τελευταία και από την πλευρά της κυβέρνησης όπως είπε αλλά και γενικότερα. Παρά ταύτα, καταφέρνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στις εξαγωγές από πάνω από το 55-60% της ελληνικής σταφίδας εξάγεται από το Αίγιο προς περισσότερες από σαράντα χώρες. ΄΄Είναι ένα προϊόν που, αν λίγο μας βοηθούσε το κράτος, θα είναι έδινε τεράστια δύναμη και σε εργατικά χέρια και τεράστια ανάπτυξη στην τοπική οικονομία και γενικότερα της χώρας΄΄, είπε ο πρόεδρος επισημαίνοντας ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η σταφίδα υποβαθμίστηκε, ειδικά μετά την πανδημία και τις απώλειες. ΄΄Η Ένωση δεν λύγισε γιατί ήταν δυνατή, αλλά λύγισε ο παραγωγός που εξαθλιώθηκε οικονομικά. Η καλλιέργεια της σταφίδας εγκαταλείπεται συνεχώς διότι πέρασαν δύο «μαύρα χρόνια». Η τιμή κατρακύλησε από τα 2 ευρώ και έφτασε ως 60-70 λεπτά, ήρθαν και οι καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν την καλλιέργεια αυτή που είναι τόσο δύσκολη. Έτσι συρρικνώθηκε το προϊόν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν έχουμε άλλο προϊόν να εξάγουμε΄΄, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στην επένδυση της ΠΕΣ στο ελαιόλαδο με τη δημιουργία του πρότυπου ελαιοτριβείου όμως κι εκεί υπήρξε μείωση παραγωγής, ενώ όπως είπε, οι συντεχνίες και τα τραστ κατρακυλούν την τιμή στον παραγωγό ενώ στο ράφι πέφτει ελάχιστα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΠΕΣ για ενίσχυση του αγροτικού τομέα με παρεμβάσεις στο υπουργείο, ενώ ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για το γεγονός ότι το κράτος δεν προχώρησε στην απόσυρση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, γιατί – όπως τόνισε – δεν άφησαν τον υπουργό κάποιες συντεχνίες. Είναι οι ίδιοι που έρχονται τώρα και κατηγορούν την ΠΕΣ γιατί δίνει μεγάλη τιμή στον παραγωγό, όπως είπε.
Παρουσίαση της εξαγωγικής δραστηριότητας ΠΕΣ έκανε ο κ. Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στην… κρίση σκοπιμότητας που πέρασε η Ένωση μέσα στην πανδημία, τονίζοντας πως θα μπορούσε να έχει αποσοβηθεί αλλά έγινε για κάποιο λόγο. Ανέφερε ότι ξεκίνησε η απορρόφηση του αποθέματος της σταφίδας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΠΕΣ έδωσε περίπου 3.000 τόνους προϊόντος όμως το υπουργείο άλλαξε ηγεσία και ο νέος υπουργός δεν αναγνώρισε τα όσα ο προκάτοχός του είχε αποφασίσει και ανακοινώσει. ΄΄Η ΠΕΣ κάνει αυτή την παρέμβαση στην αγορά γιατί έχει επενδύσει σε υποδομές, σε τεχνολογία αιχμής στην παραγωγική διαδικασία, στην έρευνα που θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη επένδυση. Τίθεται το ερώτημα σε αυτούς που είχαν την αντίθετη άποψη να μην αποσυρθεί το απόθεμα που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών, σε αυτή τη συντεχνία: «Πόσο έχουν επενδύσει αυτοί στην έρευνα όλα αυτά τα χρόνια; Ούτε ένα ευρώ. Η Παναιγιάλειος όμως επενδύει στην έρευνα σε ετήσια βάση τουλάχιστον 250.000 ευρώ όπως φαίνεται και είναι καταγεγραμμένο στον ισολογισμό της΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος, τονίζοντας ότι ΄΄εάν δεν αποδείξεις σήμερα τη διατροφική αξία ενός προϊόντος τότε δεν μπορείς να διεκδικήσεις μία καλύτερη τιμή στην αγορά΄΄. Αναφέρθηκε τέλος στη διεθνή παρουσία της ΠΕΣ σε κάθε μεγάλο διεθνές εμπορικό γεγονός και έκθεση, ενώ μίλησε και για την επιτροπή ανταγωνισμού και τους ελέγχους που, όπως είπε, το «έγκλημα» για εμάς ήταν ότι δίναμε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όποιοι άλλοι επιθυμούσαν να πάρουν προϊόν. Όμως δεν τίθεται θέμα σκοπιμότητας διότι κατά τον έλεγχο του υπουργείου δεν διαπιστώθηκε απόθεμα παλαιότερων ετών, κάτι που θα συνέβαινε εφόσον υπήρχε σκοπιμότητα. Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων ενάντια στην κλιματική κρίση.
Στ. Κασσελάκης: ΄΄Τα παλαιά κομματικά μοντέλα είναι εντελώς ξεπερασμένα, χρειαζόμαστε νέες προοπτικές΄΄
«Κάποια από τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής χρονίζουν που εμείς σαν ντόπιοι τα βιώνουμε συστηματικά, πέρασαν διάφορες κυβερνήσεις και πολλοί πολιτικοί και σχεδόν τίποτα από αυτά δεν ικανοποιήθηκε, γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει κάτι;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας, από τον αντιπρόεδρο της ΠΕΣ Νίκο Μιχαλόπουλο, με τον κ. Κασσελάκη να αναφέρει στην τοποθέτησή του: ΄΄Ο δημότης σήμερα αντιλαμβάνεται την πολιτική με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ίσως πλέον να χρειάζεται μία άλλη νοοτροπία, μια νέα πολιτική προσέγγιση στον σύγχρονο και απαιτητικό ρυθμό που ζούμε όλοι μας. Νομίζω ότι πλέον ο λαός χρειάζεται και επιζητά μια πολιτική τέτοια, που να φτάνει σε εμάς με κανόνες αγοράς. Δεν χρειαζόμαστε να μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ρεαλιστικές ιδέες, καινοτομίες εφαρμόσιμες που να είναι κοντά σε αυτά που έχουμε ανάγκη ως παραγωγοί και που θέλουμε να πετύχουμε. Ο τομέας μας, σε γενικές γραμμές έχει κάνει μία πολύ καλή δουλειά και σε αυτό το πλαίσιο διαχείρισης. Οι καλές ιδέες δεν έχουν ούτε εταιρικό ούτε πολιτικό πρόσημο.
Εμείς μπορούμε να στηρίζουμε τις καλές ιδέες υπέρ του κοινωνικού συνόλου ή ακόμα ένα στηρίξουμε μία κοινωνική ομάδα αρκεί να έχει μία φιλοσοφία. Όταν έχεις ένα εξαγωγικό προϊόν οφείλεις να το κρατήσεις, να το στηρίξεις για πάρα πολλούς λόγους. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη λεπτομέρεια από κάθε κλάδο, για αυτό είμαστε εδώ, για να μας πείτε τι συμβαίνει στον κλάδο σας, να μας περιγράψετε τις ιδιομορφίες που έχουν οι καλλιέργειες, τα ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να δουλεύετε. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι κοινωνικά κοστολογημένο γιατί όταν επενδύεις σε κάτι, πρωτίστως φτιάχνεις θέσεις εργασίας και φυσικά έχεις μία τεράστια θετική απόσβεση ως κράτος. Δυστυχώς το κράτος μας είναι τόσο υπερχρεωμένο που αν δεν επενδύσει στον ισολογισμό ώστε να υπάρχει μία υπεραπόδοση, με μαθηματική ακρίβεια θα χρεοκοπεί συνεχώς. Αν μιλήσουμε με όρους αγοράς, έχουμε την απόλυτη ευθύνη να αξιοποιήσουμε τους φόρους που πληρώνει ο κόσμος, αποδοτικά πάντα, χρειαστώ χρειαζόμαστε ένα έξυπνο κράτος με διαύγεια και διαφάνεια.
Να μπορούμε να επενδύσουμε σωστά και με βάση το μέλλον. Μόνο τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την κλιματική προσαρμογή που πρέπει να κάνουμε. Οι υποδομές για την άρδευση δεν είναι δική σας ευθύνη, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Η πολιτεία μπορεί να δώσει πολλά κίνητρα στους συνεταιρισμούς όπως η ρευστότητα, παραδείγματος χάριν. Μπορεί να μειώσει την γραφειοκρατία και να μην είναι πολιτικά κατευθυνόμενη΄΄.
Ο αρχηγός του Κινήματος Δημοκρατίας εστίασε στην έλλειψη πολιτικής ηγεσίας, λέγοντας: ΄΄Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκλεγεί με έναν τρόπο, αφήνοντας στην εξουσία να διαχέεται προς τα κάτω με έναν ανάλογο τρόπο. Όμως αυτό το μοντέλο μας έχει χρεοκοπήσει. Είναι πλήρως αποτυχημένο και δεν το χρειάζεται, δεν το έχει ανάγκη η σημερινή, σύγχρονη κοινωνία΄΄, είπε, παρατηρώντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία ριζική αλλαγή στην κουλτούρα αλλά και στους θεσμούς που λειτουργεί το κράτος. ΄΄Η φιλοσοφία του κόμματος μου, είναι αυτή η εξέλιξη, η ανάγκη της αλλαγής σε κάθε τομέα που χωλαίνει ή προβληματίζει την λειτουργία αυτής της χώρας στην καθημερινότητα. Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να δημιουργεί ενάρετους κύκλους, αποκλιμακώνοντας κάθε ένταση και αστάθεια. Η επιχειρηματικότητα με την πολιτική είναι δύο πράγματα τελείως διαφορετικά που δεν πρέπει ούτε να συνδέονται ούτε να συμβαδίζουν. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στη συνέχεια του κράτους, αλλά και στο πώς πολιτεύεται ο κόσμος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε από την κορυφή. Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές και αν δεν γίνουν δεν θα αλλάξει τίποτα. Η πρώτη θεσμική αλλαγή που πρέπει να συμβεί είναι στις θητείες των βουλευτών, πρέπει να αλλάξουν τα όρια. Δεν χρειαζόμαστε πλέον την πολιτική της τοπικής εξάρτησης και των θεσμών που πολλές φορές σε αυτό συμμετέχει και η εκκλησία, δεν θέλουμε ανθρώπους να εκλέγονται ξανά και ξανά και τελικά ο βουλευτής να γίνεται επάγγελμα. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να καταργηθούν όλες οι ασυλίες, όπως δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τρίτον όλες οι ηγεσίες της δικαιοσύνης να μην καθορίζονται από υπουργικά συμβούλια, και τέταρτον να μπει το “ασυμβίβαστο” μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών΄΄.
Καταλήγοντας, ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στους ανθρώπους της ΠΕΣ, είπε: ΄΄Μην περιμένετε να αλλάξει τίποτα αν δεν τολμήσετε. Είστε άνθρωποι που μπορείτε να μιλάτε με διάφορους διανομείς και να συμμετέχετε στα marketing προϊόντων προκειμένου το κάθε ελληνικό προϊόν να αποκτήσει ένα prestige. Η χώρα δεν έχει θεσμικά αντίβαρα, δεν έχει την κουλτούρα της δικαιοσύνης και της σταθερότητας, δεν ξέρει τι σημαίνει κομματικοδίαιτη οικονομία. Η Ελλάδα είναι ευάλωτη και θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου σε ποια παράταξη ανήκει ο καθένας από σας, ποια είναι τα πολιτικά του πιστεύω. Αν ξημερώσει η ημέρα που θα είμαστε κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα, θα καταλάβετε την ριζική διαφορά νοοτροπίας και πολιτικής. Τα παλαιά κομματικά μοντέλα είναι εντελώς ξεπερασμένα, χρειαζόμαστε νέες προοπτικές΄΄.