Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η εκπαιδευτικός του Πρότυπου ΕΠΑΛ Αιγίου Πολυξένη Αντωνοπούλου ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας με ειδική αναφορά στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης και στην ανδρεία των Ελλήνων Αγωνιστών. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, ΄΄καρποφόρησε η δράση του σπαθιού και του όχλου και πανηγυρίζουμε έκθαμβοι και ευγνώμονες, βιώνοντας εκείνες τις στιγμές της ανάτασης, της αυτοθυσίας και του άχαστου μεγαλείου. Σήμερα αποτείνουμε φόρο τιμής στους δημιουργούς της Επανάστασης, που με το πείσμα της ψυχής τους και το αίμα τους πήραν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Οι μεμονωμένες εξεγέρσεις και τα επαναστατικά κινήματα κατέληξαν στην Φιλική Εταιρεία, και αυτή είναι που ανέλαβε και προετοίμασε με όραμα όχι μόνο το οργανωτικό αλλά και το ψυχολογικό υπόβαθρο της επανάστασης και των πολεμιστών. Ήταν ένα όραμα ξεχωριστό, για καθάρια ελληνική φωνή απελευθέρωσης από τους ξένους, από τον βάρβαρο ζυγό. Σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή, έκανε μεγάλη εντύπωση πώς η Ελληνική Ψυχή κατάφερε να μείνει αδούλωτη και δυνατή. Σε όλους έκανε εντύπωση τότε, το πως κατάφεραν οι αγωνιστές να διατηρηθεί ακούραστη η φλόγα της Επανάστασης και να μη σβήσει. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, πέτυχε να ξεσηκώσει και να διεκδικήσει αυτή η φλόγα την ίδια την ελευθερία. Το σκλαβωμένο γένος ανταποκρίθηκε σύσσωμο και η δεκαετία 1821-1830 είναι γεμάτη από ηρωισμούς΄΄.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μεγάλα συλλογικά και ατομικά επιτεύγματα, στις μάχες, και τις θυσίες, τονίζοντας πως ΄΄η Επανάσταση είχε γνωστά πρόσωπα αλλά και ανώνυμους ήρωες, είχε αγωνιστές που τους πρέπει ο υπέρτατος έπαινος. Παρελαύνει ο σταυρός του παππά, το δαυλί του μπουρλοτιέρη, η φουστανέλα του κλέφτη και το καριοφίλι του αρματολού. Ο Μοριάς, η Ρούμελη, το Μανιάκι, το Βαλτέτσι, η Γραβιά η Αλαμάνα… Είναι χώματα που η ίδια η ιστορία έτρεξε όλη τη μουσική κλίμακα των περιπετειών και των θριάμβων. Τα νησιά της χώρας, εκεί που άνθησαν οι τέχνες του πολέμου, εκεί που είναι ναυτοσύνη κυριαρχούσε και το ταλέντο τις πλοήγησης περίσσευε. Μαζί με αυτά υπήρξαν ηφαίστεια που έβραζαν, η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και ο γερο-Όλυμπος. Ο Κολοκοτρώνης ξεσήκωσε τους πάντες με το σύνθημα του “φωτιά και τσεκούρι στους άπιστους” και ο Διάκος με το τραγούδι του στο στόμα την στιγμή που βίωνε το μαρτύριο του. Μαζί και η Έξοδος του Μεσολογγίου όπου την υπαγόρευσε ο ανελέητος εχθρός και η πείνα, μαζί και οι γυναίκες του Σουλίου να αφήνουν ρίγη συγκίνησης με την αυτοθυσία τους. Ο λαός πολέμησε με ζεστά τα βόλια και με ατρόμητη ψυχή, κάθε μέρα και σε κάθε τόπο… είναι αυτοί που καθόρισαν ως ένα βαθμό την πορεία και την εξέλιξη ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου΄΄.
΄΄Η Ελληνική Επανάσταση απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα και ότι μόνο η ηθική οντότητα αποφασίζει για το δικαίωμα της ζωής και του θανάτου. Δεν έχει σημασία ένας λαός να είναι μεγάλος ή μικρός στον πληθυσμό του. Σημασία έχει ότι η αξία του ανθρώπου συνεχίζει να ζητά πράγματα πέρα από κάθε λογική και να πολεμά για το αδύνατο΄΄, σημείωσε ακόμη η κ. Αντωνοπούλου, προσθέτοντας: ΄΄Παρά τα όποια μελανά σημεία, οι πρόγονοί μας, μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους και ακόμα ελπίζουν ότι η θυσία τους δεν θα αποτελέσει ένα μουσειακό είδος. Θέλουν να ξέρουν πως η θυσία τους θα γίνει ένα πρότυπο προς μίμηση. Οι πρόγονοί μας έδωσαν την ζωή τους για να μην ξεθωριάσει με τον καιρό η λέξη έθνος, οι λέξεις πατρίδα και θρησκεία. Αγωνίστηκαν για να διατηρηθεί η ελευθερία της σκέψης και για να έχει το παρελθόν μας ένα μέλλον. Κάθε γενιά Ελλήνων, πρέπει να τιμά με σύμπνοια και σοφία τις αξίες της παράδοσης, τον αγώνα των μεγάλων του παρελθόντος. Οι νέες γενιές Ελλήνων πρέπει να οδηγούν την χώρα στην εξέλιξη, στην εφημερία και στην σταθερότητα προς όφελος των επόμενων γενεών. Γιατί όπως είπε και ο γέρος του Μοριά “σε εμάς μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια γερά, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ομόνοια, πίστη στην θρησκεία και ελευθερία. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821, ζήτω στους αθάνατους του παρελθόντος και στους αγέννητους του μέλλοντος΄΄.