background img
banner
banner

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΩΚΟΣ: Με σχέδιο και αποτελεσματικότητα

Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤO PROTIONLINE.GR – ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ.

Tην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κινηθεί πάνω σ ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, παρά τη δύσκολη συγκυρία όπου κυριαρχεί η κρίση και η αμφισβήτηση σε αγώνες και αξίες, περιγράφει μιλώντας σήμερα στo Protionline.gr ο Αχαιός πολιτευτής και επιστήμονας Ανδρέας Τσώκος.

Όπως επισημαίνει, η κλιματική κρίση, στο σκέλος των υδάτινων αποθεμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για έργα αναγκαία και στην περιοχή της Αιγιάλειας ενώ τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσουμε την ορεινή ζώνη Διακοπτού από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Τέλος αναφέρεται σε θέματα βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της περιοχής μας αλλά και την ανάγκη για ολοκλήρωση του έργου με το τρένο υψηλών ταχυτήτων και τη σύνδεσή του με την Πάτρα, μια εκκρεμότητα κρίσιμη για την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών σε όλη την Αχαΐα…

Αυτή την περίοδο -αν δεν είχαμε τα Τέμπη να κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις (ανασχηματισμός παράλληλα με την ορκωμοσία του νέου ΠτΔ) θα συζητούσαμε για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε υποδομές και την πρωτογενή παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε τη γνώμη σας για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλει η αλλαγή του κλίματος …

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου χρειαζόμαστε, ως χώρα, να κάνουμε μια «επανεκκίνηση», στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών, με επίκεντρο τον πολίτη. Αναμφίβολα, όλοι μας είμαστε συγκλονισμένοι από όσα συνέβησαν πριν δύο χρόνια στα Τέμπη και, ενώ η δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της για απόδοση ευθυνών,
οφείλουμε να σκύψουμε σοβαρά στο συλλογικό τραύμα της απώλειας τόσων ανθρώπινων ψυχών, αλλά και στην επανόρθωση όσων παθογενειών οδήγησαν σε αυτό. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο και μπορεί να το φέρει εις πέρας.

Γενικότερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε ένα κυβερνητικό πλάνο μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας στην οικονομία, με αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με συνέχιση πάταξης της ανεργίας, στην ενίσχυση της Εθνικής άμυνας, όπου μπροστά σε γεωπολιτικές αλλαγές, η χώρα μας σχεδιάζει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη δωδεκαετία.

Όμως, η κρίση που μαστίζει συνολικά κάθε κοινωνία, κάθε κοινωνική ομάδα και ίσως περισσότερο την περιοχή μας, είναι η κλιματική αλλαγή που επιδρά στο περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες, στη λειψυδρία, στην άνοδο της θερμοκρασίας και σε όσα φαινόμενα και αλλαγές συντελούν στον πρωτογενή τομέα, όπως σωστά επισημαίνετε και βάζουμε ψηλά στην ατζέντα. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες περιλαμβάνουν ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών, ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις πολιτικές και τα σχέδια ανάπτυξης, καθώς και δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Οι κυβερνητικές δράσεις επικεντρώνονται στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων, ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και ενίσχυση υποδομών.

Πανελλαδικά αλλά και τοπικά, λόγω του Daniel κυρίως, έχει ανοίξει μια ενότητα αλλαγής του κυβερνητικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει παραγωγικούς φορείς αλλά και αυτοδιοίκηση.

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται όχι από τις προθέσεις της, αλλά από τα αποτελέσματά της, όπως τόνισε πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις προηγούμενες δεκαετίες, θεωρούσαμε την κλιματική αλλαγή ως περιβαλλοντικό πρόβλημα, προκρίνοντας τεχνικές λύσεις. Πλέον βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα σε έκτακτα φαινόμενα. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι προχωρά με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την Αχαΐα συμπεριλαμβάνει τις υποδομές όπως και την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς δεν είμαι συνηθισμένος να μιλάω σε μέλλοντα χρόνο και με «θα», πιστεύω ότι συνεχίζοντας με συνέπεια τη δουλειά που κάνουμε για την περιοχή μας, μπορούμε να πετύχουμε.

Προσωπικά, μέσα από τις συνεχείς επαφές που πραγματοποιώ με κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια για κάθε τομέα, προωθώ τα αιτήματα των τοπικών μας κοινωνιών, κάνω τη φωνή μας δυνατή για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για εμάς και τα παιδιά μας στην περιοχή μας.

Η κλιματική κρίση στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων εστιάζει μέσω δήμων και περιφέρειας στο πρόβλημα με το φράγμα του Πηνειού και μια σειρά από έργα που είναι αναγκαία και στην περιοχή μας προκειμένου για να μην χαθούν καλλιέργειες μεταξύ των οποίων είναι πλέον και η ελιά…

Δεν θα έλεγα ότι έχει ακριβώς «ενδιαφέρον», αλλά περισσότερο μας καλεί σε εγρήγορση. Η κλιματική κρίση ιδιαίτερα στο σκέλος των υδάτινων αποθεμάτων (θέμα που με έχει απασχολήσει και επιστημονικά και στη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και κατά τη θητεία μου στη Διοίκηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών -ΕΑΓΜΕ), πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο αλλά και άμεσο σχεδιασμό. Το πρόβλημα με το φράγμα του Πηνειού και τα έργα που είναι αναγκαία στην περιοχή της Αιγιάλειας απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Στην αγροτική μας παραγωγή, στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ελιά, το αμπέλι, βλέπουμε απίστευτες αλλαγές. Η κλιματική κρίση «διαβρώνει» τις καλλιέργειές μας. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία και των μετεωρολόγων, οι ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την γεωργία, το οποίου έχουμε χρέος συντονισμένα με συνεργασίες να αντιμετωπίσουμε.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πρόβλημα στον Βουραϊκό και ποιες ενέργειες γίνονται για να θωρακίσουμε την ορεινή ζώνη, το τρενάκι αλλά και τους παραθαλάσσιους οικισμούς στα καμένα της Δ.Ε. Διακοπτού;

Η προστασία του Βουραϊκού και της γύρω περιοχής είναι σημαντική για την οικολογική ισορροπία και την τουριστική ανάπτυξη. Αυτές τις ημέρες, ξεκίνησαν τα έργα για κορμοδέματα, από το χωριό Τράπεζα, με χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών «Περιβάλλον 2021-2025» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εντός εξαμήνου, πρόκειται να ολοκληρωθούν έργα για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του ∆ιακοπτού που έχουν πληγεί. Πρέπει να προστατεύσουμε την ορεινή ζώνη από πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπως και το τρενάκι και τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών. Από πλευράς μου, όπου έχω τη δυνατότητα, μπορώ να συμβάλλω στην προστασία της περιοχής μας.

Το θέμα της ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών κυριαρχεί στην ατζέντα σε Πάτρα αλλά και Αίγιο. Θέλουμε την εκτίμησή σας σε σχέση με την πορεία της συζήτησης…

Η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών είναι κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να προχωράμε σε συγκρίσεις για τις περιοχές της Αχαΐας, αλλά πρέπει να παλέψουμε εξίσου και από κοινού όλες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας για όλες τις περιοχές και να ανταποκριθούμε στις διαφορετικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με αποτελεσματικότητα, αλλά και με προοπτική στις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της περιοχής μας θα είναι και φιλική για τους πολίτες και αναπτυξιακή για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το τρένο υψηλών ταχυτήτων βρίσκεται προ των πυλών του Αιγίου όμως ο σχεδιασμός για την τελική και αναγκαία απόληξή του στην Πάτρα επηρεάζει και την προοπτική των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών….

Η ολοκλήρωση του τρένου υψηλών ταχυτήτων και η σύνδεσή του με την Πάτρα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι ένα από τα βασικότερα έργα που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Πρόσφατα ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με βάση καλές διεθνείς πρακτικές διέλευσης του τρένου μέσα στον αστικό ιστό στην Πάτρα καλώντας τους τοπικούς φορείς σε συναίνεση, με στόχο το νέο τρένο να μπει δυναμικά στον μεταφορικό και επιχειρηματικό χάρτη της περιοχής.
Με συνεργασία, με όραμα αλλά και συνέπεια, με σταθερά βήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της Αχαΐας και για τις επόμενες γενιές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr