ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ LOCKDOWN ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ COVID ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα για τα κρούσματα γρίπης, μεγάλη έξαρση παρατηρείται και στην Αιγιάλεια. Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως η υγειονομική κρίση παραμένει, θέτοντας και το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) σε πλήρη ετοιμότητα.
Η τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το ECDC, ανέδειξε πως η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη θετικότητα στη γρίπη σε όλη την Ευρώπη καθώς τα κρούσματα στη χώρα όλο και αυξάνονται. Αντιθέτως, η έξαρση του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο δεν παρατηρείται πλέον, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως παύει να υφίσταται.
Σημαντική, μάλιστα είναι η άνοδος της γρίπης τύπου Β, η οποία σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπερτερεί έναντι της γρίπης Α. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως παραμένουν σημαντικές οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, κι αυτό αποδεικνύεται και από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει πως από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη, ενώ 11 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ.
«Έφυγε» ο covid… ήρθε η γρίπη
΄΄Έχουμε έξαρση γρίπης αυτή την εποχή και η περίοδος επιδημικής γρίπης είναι συνήθως μέχρι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί γιατί έχουμε μέρες μπροστά μας΄΄, επισήμανε στo Protionine.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), Κωνσταντίνος Λέτσας. Αναφορικά με πιθανά κρούσματα covid, ο κ. Λέτσας είπε: ΄΄Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιστατικά, κάποια από τα οποία βαριά, που επηρέασαν και τους πνεύμονες των ασθενών, υπήρξαν επιπλοκές δηλαδή και είχαμε και δύο θανάτους. Ωστόσο, εδώ και ένα δεκαπενθήμερο έχει αρχίσει και αραιώνει ο covid και τον τελευταίο μήνα δεχόμαστε πολλά περιστατικά γρίπης, αρχικά παράλληλα με τον covid και πλέον καθαρά γρίπης΄΄.
Αναφορικά με τη σοβαρότητα των περιστατικών αυτών, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής επισήμανε: ΄΄Σοβαρά περιστατικά που να χρειαστούν διασωλήνωση εξαιτίας της γρίπης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε΄΄.
Τι ισχύει όμως στο νοσοκομείο για τα περιστατικά γρίπης αλλά και όσα καταφθάνουν με covid; Ο κ. Λέτσας σημειώνει: ΄΄Προσπαθούμε να κρατάμε τέτοιες περιπτώσεις σε ειδικούς θαλάμους και να είναι απομακρυσμένοι από άλλους ασθενείς, όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια γιατί στις επιδημίες γεμίζουν οι θάλαμοι΄΄.
Να αποφεύγονται οι επισκέψεις συγγενών στο Νοσοκομείο…
Τέλος, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής εστίασε και σε ένα ακόμη θέμα που ίσως πολλοί αγνοούν ή εσφαλμένα… δεν δίνονται την απαιτούμενη βαρύτητα. ΄΄Επισημαίνουμε το γεγονός ότι δεν μπορούν να γίνονται επισκέψεις στο νοσοκομείο σε αυτό το βαθμό και μάλιστα σε περιόδους με τέτοια έξαρση γρίπης. Λέμε «όχι πολλοί συγγενείς», δυστυχώς όμως φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι χώρος κοινωνικών επισκέψεων. Κι αυτό το επισημαίνουμε για το καλό όλων΄΄.
Την ίδια στιγμή, το ECDC ενημερώνει τους πολίτες, πως παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η εποχική γρίπη φέτος έχει σοβαρότερες επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες. Η θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη του 2024, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι αν η φετινή πρωτοφανής για τα τελευταία χρόνια έξαρση, οφείλεται σε χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη ή σε μεταλλάξεις του ιού της γρίπης, που τον καθιστούν πιο επιθετικό.
Σημαντικός ο εμβολιασμός
Οι ειδικοί δεν παραλείπουν μάλιστα να τονίσουν τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων. ΄΄Τονίζουμε πάντα τον συστηματικό εμβολιασμό των ηλικιών που προβλέπονται σε ό,τι αφορά τις ομάδες κινδύνου. Πρέπει να εμβολιάζονται για γρίπη όσοι έχουν συμπαρομαρτούντα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών και τα παιδιά μέχρι πέντε ετών καλό είναι να κάνουν εμβόλιο΄΄, υπογράμμισε ο κ. Λέτσας.
Σε ό,τι αφορά τον covid-19 πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός, για όποιον το επιθυμεί πραγματοποιείται κανονικά κατόπιν ραντεβού μέσω της εφαρμογής emvolio.gov.gr/app. Ο covid-19 είναι η νόσος που προκαλεί ο ιός SARS-COV-2. Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την ανακηρύξει επίσημα «πανδημία», στις 11 Μαρτίου 2020. Από τις 5 Μαΐου 2023, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος. Ωστόσο ο ιός δε σταμάτησε ποτέ να κυκλοφορεί στην Κοινότητα και παραμένει δυνητικά σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.