background img
banner
banner

Εξετάζεται το ενδεχόμενο συμπληρωματικού έργου αποχέτευσης για τη Μητροπόλεως

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΑ

Ένα συμπληρωματικό έργο θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, η ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως. Πρόκειται για την αντικατάσταση του αποχετευτικού αγωγού που περνά κάτω από τον δρόμο, ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος και θα εξεταστεί εάν μπορεί να εξασφαλιστεί συμπληρωματικό κονδύλι προκειμένου να αντικατασταθεί στο πλαίσιο του έργου, ώστε μελλοντικά να μην χρειαστεί να ξανασκαφτεί ο δρόμος.

Το γεγονός συζητήθηκε σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων του έργου, της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑ προκειμένου να ζητηθεί από τη δημοτική επιχείρηση να εκπονήσει μία μελέτη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένας νέος αγωγός.

Για να μην χρειαστεί να ξανασκαφτεί μελλοντικά

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr σχετικά με τη μελέτη που καλείται να εκπονήσει η ΔΕΥΑΑ αλλά και για το έργο που μπορεί να εκτελεστεί συμπληρωματικά στην ανάπλαση, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης, Παναγιώτης Νικολόπουλος, διευκρίνισε ότι ΄΄κύριος του έργου της ανάπλασης είναι ο δήμος, οπότε οποιαδήποτε τροποποίηση ή θέμα προκύπτει, το αποφασίζει ο κύριος του έργου. Εμείς απλά κληθήκαμε σε μία συνάντηση, διότι από πλευράς δήμου υπήρξε η σκέψη, αφού εκτελείται το έργο της ανάπλασης ενός τμήματος της οδού Μητροπόλεως και υπάρχει και αποχέτευση λημμάτων, κι αφού θα γίνουν σκαψίματα ούτως ή άλλως, μήπως γινόταν και εγκατάσταση νέου αγωγού. Γι’ αυτό εκλήθη η ΔΕΥΑΑ μήπως μπορεί να γίνει τώρα, έτσι ώστε να μην επανερχόμαστε σε δεύτερο χρόνο. Σκέφτηκαν ότι πέραν της ύδρευσης την οποία έχουμε να αντικαταστήσουμε, αλλά και τον αγωγό όμβριων υδάτων που θα κατασκευάσουμε για να λυθεί και αυτό το ζήτημα, και επειδή υπάρχει ένας παμπάλαιος αγωγός αποχέτευσης – ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 ετών κατασκευασμένος – να τον αντικαταστήσουμε΄΄.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη που έχει εκπονηθεί για το έργο της ανάπλασης, έχει πρόβλεψη για τα υπόλοιπα δίκτυα αλλά όχι για την αποχέτευση. ΄΄Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνταχθεί μία μελέτη η οποία να δείχνει το έργο και τα κοστολόγια που θα απαιτηθούν για την παρέμβαση στην αποχέτευση΄΄, επισήμανε ο κ. Νικολόπουλος.

Θα εκπονηθεί το συντομότερο δυνατό…

«Το έργο της ανάπλασης είναι σε εξέλιξη. Προλαβαίνει η ΔΕΥΑΑ να εκπονήσει τη μελέτη και να τεθεί σε εφαρμογή;», ήταν η ερώτηση της «Π» με τον τεχνικό διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης, να απαντά: ΄΄Εμείς σαν υπηρεσία θα εκπονήσουμε τη μελέτη και θα την παραδώσουμε το συντομότερο δυνατό. Όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα και άλλες λεπτομέρειες. Αυτά τα θέματα τα διαχειρίζεται ο δήμος. Κατανοώ ότι ο κόσμος θέλει να γνωρίζει την κατάσταση και πως οι καταστηματάρχες αγωνιούν να τελειώσει το συντομότερο, το έργο. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποια θα είναι η καθυστέρηση του έργου, και τι πλάνο υπάρχει. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει την πλήρη επίβλεψη, αν θέλουν μπορεί να αποφασίσουν και να πουν “δεν το κάνουμε”, δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν΄΄.

Ακόμη όμως κι αν εγκριθεί το έργο, πόσος επιπλέον χρόνος χρειάζεται για το συμπληρωματικό έργο; Η κ. Νικολόπουλος επισήμανε: ΄΄Το έργο δεν είναι ανεξάρτητο. Μιλάμε για ένα τμήμα 400 μέτρων, το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλο. Ο δρόμος κατά τις εργασίες θα είναι κλειστός, θα είναι σκαμμένος. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα για τα συνεργεία. Βέβαια δεν ξέρουμε και τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν στην πορεία, διότι το δίκτυο στο σημείο της οδού Μητροπόλεως είναι αρκετά παλαιό, και δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι το έργο των τεχνικών΄΄.

Ως προς τη μελέτη που θα εκπονηθεί κι εάν η ΔΕΥΑΑ οφείλει να γνωρίζει και τα υπόλοιπα δίκτυα που περνούν, σημείωσε πως ΄΄η υπηρεσία δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες καθώς καλείται να εκπονήσει μία υδραυλική μελέτη, που δείχνει ποια είναι τα υψώματα και ποια είναι τα βάθη, δείχνει την διάμετρο των σωληνώσεων αλλά και τον αριθμό των φρεατίων και των παροχών. Μόνο στην περίπτωση που σκάβοντας ο εργολάβος βρεθεί σε καλώδια, σταματά – κάτι που το προβλέπει ο νόμος -, βγαίνει το πόρισμα της χρονοκαθυστέρησης ή το τι ακριβώς θα συμβεί και ποιες παρατάσεις θα δοθούν΄΄.

Θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα

Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα της συμπληρωματικής χρηματοδότησης που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο δήμος σε μία τέτοια περίπτωση. Θα πρέπει δηλαδή να προχωρήσει σε έναν ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και έπειτα να αποταθεί στον φορέα χρηματοδότησης που είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr