Η ερώτηση αν το αβγό έκανε την κότα ή η κότα έκανε το αβγό πρέπει να υπάρχει, όσο υπάρχει λάλος άνθρωπος. Μελετήθηκε εν τω μεταξύ, από πολλούς επιστημονικούς τομείς, καθώς είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός γρίφος.
Πιο συγκεκριμένα, ενσωματώνει σύνθετα ερωτήματα σχετικά με τις εξελικτικές διαδικασίες, με την ιστορία να δείχνει πως πλάσματα που γεννούσαν αβγά υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστούν τα κοτόπουλα (πχ δεινόσαυροι, αρχαία θαλάσσια ζώα και αμέτρητα άλλα είδη που αναπαράχθηκαν μέσω των αυγών εκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθεί το σύγχρονο κοτόπουλο).
Κάθε εξέλιξη βέβαια, συμβαίνει μέσω σταδιακών αλλαγών μεταξύ των γενεών. Τι έγινε λοιπόν, με το αβγό και την κότα;
Τη σήμερον ημέρα η απάντηση των εξελικτικών επιστημόνων, των παλαιοντολόγων, των εμβρυολόγων, των ορνιθολόγων, των βιοχημικών, των γενετιστών και των ανθρωπολόγων/αρχαιολόγων είναι η ίδια.
Το αβγό έκανε την αρχή, πράγμα που επιβεβαιώνει και η πιο πρόσφατη σχετική δημοσίευση που έγινε στο Nature
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο αβγό
Οι εξελικτικοί επιστήμονες έκαναν την αρχή, εξηγώντας πως τα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, εξελίχθηκαν από προγόνους των ερπετών που γεννούσαν αβγά, πριν εμφανιστούν τα πτηνά.
Η μετάβαση από τα ερπετά στα πτηνά περιλάμβανε σταδιακές αλλαγές που έγιναν σε εκατομμύρια χρόνια. Το χαρακτηριστικό της ωτοκίας παρέμενε. Το πρώτο πλάσμα που έμοιαζε με κοτόπουλο προέκυψε από ένα αβγό που γέννησε ερπετό, το οποίο έμοιαζε με πουλί (πρωτόπουλο). Δεν ήταν ακόμα κοτόπουλο.
Οι επιστήμονες που μελετούν γενετικές μεταλλάξεις ανέλαβαν τη συνέχεια, εντοπίζοντας ότι το σύγχρονο κοτόπουλο (Gallus gallus domesticus) προέρχεται από τα κόκκινα πτηνά της ζούγκλας και άλλα σχετικά είδη, μέσω μιας διαδικασίας φυσικής επιλογής και επιλεκτικής αναπαραγωγής από τον άνθρωπο.
Η εκκόλαψη του πρώτου κοτόπουλου πρέπει να έγινε από ένα αυγό που γέννησε πουλί το οποίο ήταν «σχεδόν, όχι εντελώς» κοτόπουλο, καθιστώντας το αβγό τον προκάτοχό του.
Εξελικτικά λοιπόν, το αβγό προηγείται του κοτόπουλου, επειδή η γενετική μετατόπιση που παρήγαγε ένα αληθινό κοτόπουλο πιθανότατα συνέβη στο έμβρυο μέσα σε ένα αβγό που γεννήθηκε από έναν… σχεδόν πρόγονο κότας.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από τα αρχεία απολιθωμάτων των παλαιοντολόγων, που πρόσθεσαν ότι οι δεινόσαυροι Theropod (πρόγονοι των σύγχρονων πτηνών) γέννησαν αυγά με σκληρό κέλυφος εκατομμύρια χρόνια πριν. Για παράδειγμα, ο Archeopteryx (πριν περίπου 150 εκατομμύρια έτη) είχε φτερά και χαρακτηριστικά που μοιάζουν με πτηνά, αλλά ήταν ακόμα ερπετό με πολλούς τρόπους. Επιπροσθέτως, έχουν βρει απολιθωμένα αβγά και φωλιές από αυτά τα πλάσματα, δείχνοντας ότι η ωοτοκία προηγείται οτιδήποτε μοιάζει με κοτόπουλο σε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι εμβρυολόγοι εξετάζουν πώς αναπτύσσονται οι οργανισμοί από ένα μόνο κύτταρο. Στα πτηνά, το έμβρυο που είναι μέσα στο αβγό υφίσταται γενετικές και αναπτυξιακές αλλαγές.
Η βασική στιγμή για την «κοτόπουλο» πιθανότατα συνέβη όταν μια μετάλλαξη στο DNA ενός εμβρύου -μέσα σε ένα αβγό που γεννήθηκε από ένα πουλί που δεν ήταν ακριβώς κοτόπουλο- είχε ως αποτέλεσμα ένα ζώο που θα ταξινομούσαμε ως κοτόπουλο.
Μελέτες του 2010 για την ανάπτυξη των πτηνών έδειξαν ότι η πρωτεΐνη ωοκλειδίνη-17 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός σκληρού κελύφους αβγού και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ωοθήκες της κότας και όχι στο ίδιο το αβγό. Έτσι προέκυψε η εικασία ότι παράγεται μόνο από τα πουλιά και άρα -σε ό,τι αφορά το δίλημμα- έπρεπε να υπάρχει ένα πλάσμα που έμοιαζε με πουλί για να γεννήσει αβγό από το οποίο εκκολάφτηκε το κοτόπουλο.
Οι ερευνητές είχαν τονίσει ότι αυτό το εύρημα δεν έρχεται σε αντίθεση με το εξελικτικό χρονοδιάγραμμα. Απλα περιορίζει το “αβγό κότας” σε ένα πουλί πολύ κοντά στο να είναι κοτόπουλο.
Άρα, το αβγό έρχεται σε όλες τις περιπτώσεις πρώτο.