background img
banner
banner

«Ποντάρουν» στο Αεροδρόμιο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ: ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΝΤΟΣ 48 ΩΡΩΝ, ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Βαρύνουσα σημασία φαίνεται ότι είχαν οι παρατηρήσεις των δύο «ομοειδών» επιστημονικών φορέων, του Τεχνικού αλλά και του Οικονομικού Επιμελητήριου (σ.σ. κατατέθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη διάρκεια της σύσκεψης προετοιμασίας που έγινε στο Επιμελητήριο Αχαΐας) προκειμένου να αποσταλούν οι προτάσεις που έχουν ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα πλαίσια της κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την Αχαΐα. Ουσιαστικά, στα πλαίσια της προετοιμασίας έγιναν αποδεκτές και οι δύο προτάσεις, όπως μεταφέρθηκαν και στον δημόσιο διάλογο μέσω του Protionline.gr στις αρχές της εβδομάδας,

– του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βαγγέλη Καραχάλιου για τη σύσταση ομάδας εργασίας (task force) η οποία θα παραλάβει προς αξιολόγηση και τεκμηρίωση όλα τα υπομνήματα αλλά και

– του προέδρου του 10ου Παραρτήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργου Παππά, να υποβληθούν σχέδια που θα ανταποκρίνονται σε διαθέσιμους πόρους και θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και οικονομία.

Προς ικανοποίηση και του Χρήστου Κανελλή, του Αιγιώτη Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας (μίλησε και αυτός σχετικά στo Protionline.gr στις αρχές της εβδομάδας) ήδη προχωρά η αξιολόγηση κοινής πρότασης που υφίσταται σε πολλά από τα υπομνήματα τοπικών φορέων και αφορά το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου του Αράξου.

Η Ομάδα Εργασίας

Η υποβολή των υπομνημάτων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου το απόγευμα και σε αυτές κυριαρχούν, εκτός από το αεροδρόμιο, οδικές προσβάσεις, ο αγωγός φυσικού αερίου και τα απαιτούμενα έργα αξιοποίησης στα δύο λιμάνια- με τις παραλιακές ζώνες- σε Πάτρα και Αίγιο.

Σήμερα και αύριο θα γίνει η ‘συρραφή’, αξιολόγηση και τεκμηρίωση των υπομνημάτων από μια ομάδα αποτελούμενη από τους Κώστα Ραυτόπου (διοικητικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Αχαΐας), Δημήτρη Καραγιάννη (διευθυντής της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου) με την ομάδα του στην ΑΧΕΠΑΝ αλλά και του Ειδικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου Κων/νου Αντωνόπουλου. Το Επιμελητήριο Αχαΐας έως αύριο Παρασκευή θα πρέπει να αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργασμένο το «πακέτο» προτάσεων από τους φορείς.

«Προχωράμε σε μια προτεραιοποίηση προτάσεων που περιέχονται μέσα στα υπομνήματα που παραλάβαμε ήδη, μέσα από αυτές θα πρέπει να γίνει μια επιλογή με βάση την ωριμότητα που υπάρχει σε επίπεδο μελέτης -προετοιμασίας ενώ θα πρέπει συνδυαστικά να γίνει και μια τεκμηρίωση με βάση διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχουν προτάσεις που αναφέρονται περιγραφικά και δεν μπορούν να αποσταλούν χωρίς επεξεργασία στην κυβέρνηση, επίσης υπάρχουν προτάσεις για έργα και δράσεις ήδη δρομολογημένες» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης εκ μέρους της task force του Επιμελητηρίου.

Ο Άραξος

Το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου, εφόσον αποτελέσει κοινή πρόταση των τοπικών φορέων, θα φέρει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της σε μια διεκδίκηση που θα έχει χαρακτήρα ενός τοπικού «μετώπου», υποχρεωμένη όχι μόνο να το σε πρόγραμμα με χρηματοδοτικούς πόρους! Οι τοπικοί φορείς -για αεροδρόμιο, λιμάνια με παραλιακές ζώνες αλλά και αγωγό αερίου- θα καλέσουν την κυβέρνηση να αξιολογήσει και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά και παραχώρηση σε ιδιώτες. Θεωρείται δεδομένο ότι κομβικής σημασίας έργα που «σπάνε» τόσο την απομόνωση της περιοχής σε μεταφορές, αερομεταφορές και πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, θα πρέπει να γίνουν με εμπλοκή και ιδιωτών καθώς είναι κομβικές και θα έχουν πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα…

«Το Επιμελητήριο και παραγωγικοί φορείς εστιάζουν σε επενδύσεις που θα έχουν αποτύπωμα στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας. Χωρίς αεροδρόμιο η Αχαΐα δεν μπορεί να επενδύσει σε βασικές μορφές τουρισμού με ποιοτικά χαρακτηριστικά -ιαματικό, θεραπευτικό, θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό- ούτε να επενδύσει στην οικονομική της εξωστρέφεια. Υπάρχουν φορείς που βλέπουν τις ίδιες επενδύσεις και έργα από ξεχωριστές πτυχή, στο τελικό κείμενο που θα περιληφθεί στο Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης θα πρέπει να έχουμε τη ‘μεγάλη εικόνα, έναν συγκερασμό, αυτή είναι η δουλειά μας αυτή την ώρα» κατά τον κ. Καραγιάννη. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Λουλούδης, το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Αχαΐας θα περιλαμβάνει και τον μηχανισμό παρακολούθησης της πορείας των δράσεων που θα συμφωνηθούν, ώστε να παρεμβαίνει έγκαιρα για τυχόν αναθεωρήσεις.

Τεχνικό, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και Αιγιάλεια

Σημαντική συνδρομή στο έργο της Ομάδας Εργασίας του Επιμελητηρίου έχει και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που έχει ήδη εισφέρει στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου άξονες δράσης που θα φέρουν την ανάπτυξη στο προσκήνιο με επέκταση του τρένου και σύνδεσή του με τη ΒΙΠΕ Πάτρας και αεροδρόμιο Αράξου καθώς και την ορθολογική διαχείριση του νερού με νέα σύγχρονα δίκτυα άρδευσης την οποία υποστηρίζει και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ).

Ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην ύπαιθρο, ταυτόχρονα μάλιστα και με το ΓΕΩΤΕΕ, έχει περιλάβει στο υπόμνημα που κοινοποιήθηκε και στο Επιμελητήριο (έχει ήδη αποσταλεί και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη που χειρίζεται το θέμα με τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης) το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας Τάκη Ανδριόπουλου. Τις προτάσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας με ένα ευρύ πρόγραμμα αποκαταστάσεων για όλη στην Αιγιαλεία, με μέτρα για την λειψυδρία και την άρδευση έχουν επεξεργαστεί από κοινού ο δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο.

(Φωτό από την προχθεσινή επίσκεψη της διοίκησης του Επιμελητηρίου στο γραφείο δημάρχου Αιγιαλείας )


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr