ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ
Δύο νέες προσφυγές για αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αιγιαλείας που αφορούν το κλείσιμο της οδού Κλ. Οικονόμου, κατέθεσαν χθες μέσω του δικηγόρου τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επαγγελματίες και κάτοικοι του κέντρου της πόλης που αντιδρούν στη στάση της δημοτικής αρχής. Αντικρούοντας το πρόσχημα της μη διοικητικής παραλαβής λόγω επικινδυνότητας και την εγκυρότητα της απόφασης της τεχνικής έκθεσης που προβλέπει πεζοδρόμηση της οδού, από τη Βάλφουρ ως τη Μητροπόλεως, οι προσφεύγοντες ζητούν από την Αποκεντρωμένη να μην εγκρίνει τις εν λόγω αποφάσεις.
Συνολικά υπογράφουν 25 άτομα, εκπροσωπώντας στην ουσία και τους υπόλοιπους, όπως μετέφερε στο Protionline.gr η εκπρόσωπός τους, Δήμητρα Κουλούρη, η οποία τόνισε: ΄΄Καταθέσαμε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύο καινούριες προσφυγές. Πρόκειται για αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα την 111 του 2025, μέσω της οποίας ο δήμος δεν κάνει διοικητική παραλαβή του έργου ανάπλασης της Βάλφουρ και την 59 του 2025 που εμπεριέχεται στην απόφαση 111, η οποία δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια και αφορά την τεχνική έκθεση της πεζοδρόμησης της οδού Κλεομένους Οικονόμου, δηλαδή το κομμάτι από Βάλφουρ μέχρι την Εθνική Τράπεζα΄΄.
΄΄Η από 23 Αυγούστου έκθεση των επιβλεπόντων υποκαθιστά πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής΄΄
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ΄΄ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καράμπελας είχε εκδώσει στις 4 Σεπτεμβρίου του ‘24 μία βεβαίωση εργασιών όπως προβλέπεται από τον νόμο, πράγμα που συνεπάγεται ως προσωρινή παραλαβή του έργου, οπότε αρχίζει και η περίοδος υποχρεωτικής συντήρησης αυτού προκειμένου να ακολουθήσει η οριστική παραλαβή. Αυτό αναφέρει και ο ίδιος ο νόμος 142/1412 του ‘16, για την ανάθεση των δημόσιων έργων. Η από 23 Αυγούστου έκθεση των επιβλεπόντων, υποκαθιστά πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής το οποίο πλέον έχει καταργηθεί και δεν ισχύει. Το υποκαθιστά αυτή η έκθεση των επιβλεπόντων, επομένως η διοικητική παραλαβή προς χρήση ενός έργου αφορά μόνο την τυπική τακτοποίηση του ζητήματος της χρήσης, και αυτό το λέει το άρθρο 169 του ίδιου νόμου. Δεν υπάρχουν έννομες συνέπειες για κανένα από τα δύο μέρη, καθώς δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος ούτε ποσοτήτων ούτε της ποιότητας του έργου. Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι αυτοδίκαια μέσα σε 60 ημέρες από την περαίωση, το έργο παραδίδεται. Από τη στιγμή που αυτό έγινε αποδεκτό από την Τεχνική Υπηρεσία, αυτοδίκαια η οριστική απόφαση έπρεπε να βγει δύο μήνες από εκείνη τη στιγμή, δηλαδή 22/10/24. Τότε υπάρχει οριστική παραλαβή, σύμφωνα με το άρθρο 172 του νόμου 4412΄΄.
΄΄Όταν το παρέλαβαν οι επιβλέποντες δεν είχαν καμία επιφύλαξη για την ασφάλεια της χρήσης, ούτε για τα οχήματα ούτε για τους πεζούς. Ούτε τότε είπαν ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα προστασίας για το κοινό ή για τα οχήματα. Πώς ξαφνικά μετά από 5 μήνες θυμήθηκαν ότι υπάρχει επικινδυνότητα; Ας μην ξεχνάμε ότι απόφαση της Αστυνομίας η οποία βγήκε στις 6 Μαρτίου, αναφέρει ότι δεν δίνεται περαιτέρω προθεσμία στα κυκλοφοριακά μέτρα διότι υπάρχει περαίωση εργασιών. Μιλάμε για ένα θέμα που νομικά δεν έχει καμία βεβαιότητα. Δεν μπορείς να κρατάς από τώρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σωστά, έναν δημόσιο δρόμο συνέχεια κλειστό΄΄, σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος των πολιτών που αντιδρούν στο κλείσιμο του δρόμου για τα οχήματα.
Για την τεχνική έκθεση είπαν πως οι αποφάσεις δεν έχουν εκτελεστότητα
“Σε ό,τι αφορά την τεχνική έκθεση, ισχυρίστηκαν ότι η πεζοδρόμηση βασίζεται πάνω σε αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία εκτελεστότητα και έγκριση. Σύμφωνα με την κ. Κουλούρη, η απόφαση αναφέρεται στην τροποποίηση του σχεδίου πόλεως η οποία δεν έχει εγκριθεί. Μιλά για τον κανονισμό των πεζοδρομίων, ένα ζήτημα που μερικώς ενεκρίθη. Βασίζεται και στηρίζεται σε μία απόφαση που νομικά είναι άκυρη΄΄.
Επιπλέον, η κ. Κουλούρη έθιξε και μια ακόμη παράμετρο, τονίζοντας πως ΄΄όλα αυτά καταστρατηγούν ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι ένα τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαφυγής, που έχει ψηφιστεί ήδη επί δημαρχίας Δημήτρη Καλογερόπουλου, τον Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, το οποίο ισχύει κανονικά σήμερα και αποτυπώνει ξεκάθαρα – κάτι που έχουμε παρουσιάσει και στην Αποκεντρωμένη αλλά και στην Εισαγγελία – ότι η Κλεομένους Οικονόμου και η Μητροπόλεως είναι δρόμοι διαφυγής του πληθυσμού και πρέπει να είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι εμποδίων σε όλο τους το μήκος και πλάτος΄΄.
΄΄Με επιχειρήματα που στηρίζονται στους νόμους του κράτους, πιέζουμε τους αρμόδιους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Η Αποκεντρωμένη οφείλει να τα δει πάλι όλα από την αρχή και να πάρει τις νόμιμες αποφάσεις. Δεν γίνεται με ψέματα και υπεκφυγές να κρατούν δημόσιους δρόμους κλειστούς΄΄, κατέληξε η εκπρόσωπος των επαγγελματιών.