ΣΚΟΠΟΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το Γενικό Λύκειο Αιγείρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το Γενικό Λύκειο Διακοπτού για πρώτη φορά, συμμετείχαν με ομάδες μαθητών στη διοργάνωση «Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής» του Εργαστηρίου Φυσικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ, από τις 18 έως και τις 20 Μαρτίου.
Η διοργάνωση του τριημέρου γίνεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος μΝΕΤ που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία Σχολικού Δικτύου από Εκπαιδευτικά Τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων και Ανιχνευτές Αστροσωματιδιακής Φυσικής και συντονίζεται από το Εργαστήριο Φυσικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με τη συνδρομή εκπαιδευτικών Φυσικών Επιστημών που ενδιαφέρονται για την κοσμική ακτινοβολία και τα στοιχειώδη σωμάτια.
Την προετοιμασία των μαθητών και τον συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος μΝΕΤ έχει και για τα δύο Λύκεια της Αιγιάλειας, η Φυσικός Έφη Μπιλάλη, η οποία συμμετείχε μαζί με τους μαθητές στην παραπάνω διοργάνωση. Η εκπαιδευτικός ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τρίτη συνεχή χρονιά. ΄΄Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές οφείλουν να ακολουθούν τις εξελίξεις. Οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι θα πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσουν αντικείμενο της εκπαίδευσης, ειδικά σε ένα μάθημα όπως η Φυσική΄΄, επισήμανε η ίδια στo Protionline.gr
Οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές- υπεύθυνοι του προγράμματος, αφιερώνουν αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων, τόσο εξ αποστάσεως όσο και δια ζώσης στον χώρο του σχολείου. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μπιλάλη, αναφέρει: ΄΄Αξίζουν, και ο κόπος και ο χρόνος. Οι μαθητές το έχουν κατανοήσει αυτό. Αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησαν να πάρουν μέρος για δεύτερη χρονιά στην συγκεκριμένη τριημερίδα. Και μάλιστα φέτος, το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές από το ίδιο σχολείο ήταν περισσότερες. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και από τους μαθητές στο ΓΕΛ Διακοπτού΄΄.
Μαθητές από το Διακοπτό και τα Μέγαρα επισκέφθηκαν το ΓΕΛ Αίγειρας
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ενσωμάτωσης της σύγχρονης επιστήμης στην εκπαιδευτική διαδικασία, με έμφαση στη βιωματική μάθηση και την ανάπτυξη της ερευνητικής σκέψης των μαθητών. Το Γενικό Λύκειο Αιγείρας συμμετέχει στο πρόγραμμα μΝΕΤ και φιλοξενεί αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης Κοσμικών Ακτίνων (τηλεσκόπιο μCosmics). Για τις ανάγκες του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στον χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του ΓΕΛ Αιγείρας, το 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων και το ΓΕΛ Διακοπτού, προκειμένου οι ομάδες των μαθητών τους, που δεν διαθέτουν ανιχνευτές στο σχολείο τους, να κάνουν την κατασκευή της μονάδας ανίχνευσης σωματιδίων κοσμικής ακτινοβολίας.΄΄Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Τα παιδιά και των τριών σχολείων είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, να αντιμετωπίσουν προκλήσεις από κοινού και να βιώσουν τη χαρά της επιστημονικής ανακάλυψης μέσα από μια κοινή προσπάθεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει τη βιωματική μάθηση,την ομαδική εργασία και την ανταλλαγή ιδεών΄΄, σημειώνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.
Το Λύκειο Αιγείρας υποψήφιο Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Παράλληλα, όπως κάνει γνωστό η κ. Μπιλάλη, ΄΄φέτος συμμετείχαμε στη 13η Διεθνή Ημέρα Κοσμικής Ακτινοβολίας (ICD), λαμβάνοντας μέρος στους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν, και πραγματοποιήσαμε μια ψηφιακή ξενάγηση στα άδυτα του CERN, με τη συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται εκεί. Αυτές οι δράσεις όχι μόνο ενίσχυσαν την επιστημονική μας κατανόηση, αλλά και ανέδειξαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση΄΄.
Η ενεργός συμμετοχή του Λυκείου Αιγείρας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συνδέεται άμεσα με την υποψηφιότητα του σχολείου, ως Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές αναπτύσσουν κριτική σκέψη, καλλιεργούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και αντιλαμβάνονται τον ρόλο της επιστήμης ως κινητήριας δύναμης για την κοινωνική και τεχνολογική πρόοδο.
Δεν φτάνει η διάθεση για μάθηση, χρειάζονται και οι πόροι
Από τα δυο λύκεια της Αιγιάλειας συμμετείχαν δεκαεπτά μαθητές στις δυο πρώτες ημέρες της διοργάνωσης. ΄΄Απογοητευτήκαμε είναι αλήθεια…Όχι από το ίδιο το πρόγραμμα, που ήταν άρτιο σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση, αλλά από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να το παρακολουθήσουμε ολόκληρο΄΄, ανέφερε η εκπαιδευτικός.
Ειδικότερα, ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη μεταφορά των παιδιών στην Πάτρα. Και στα δυο σχολεία έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν πόροι μέσω χορηγιών, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι γονείς. ΄΄Όλοι μας κινηθήκαμε προς πολλές κατευθύνσεις…Οι διευθυντές των σχολείων, ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσαν. Εκτός όμως από μία μικρή βοήθεια που πήραμε από ιδιωτική επιχείρηση της Ακράτας, δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο. Δυστυχώς το ενδιαφέρον των αρμοδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλων τοπικών φορέων δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαμε. Προσωπικά πιστεύω ότι η στήριξη ανάλογων δράσεων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε στην παρακολούθηση των δυο εκ των τριών ημερών της διοργάνωσης, και το κόστος βάρυνε τους γονείς των μαθητών΄΄, αναφέρει η κ. Μπιλάλη.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης
Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες σχετικά με τη σκοτεινή ύλη, με τις εφαρμογές των κοσμικών ακτίνων στην αρχαιολογία, αλλά και στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Ακολούθησαν τα Masterclassesμε ανάλυση δεδομένων κοσμικών σωματιδίων από το Παρατηρητήριο Pierre Auger και συζήτηση με επιστήμονες που εργάζονται εκεί, όπως και με μαθητές σχολείων από άλλες χώρες που διασταύρωσαν τα ερευνητικά τους συμπεράσματα. Την δεύτερη ημέρα οι μαθητές του Λυκείου Διακοπτού παρουσίασαν στο κοινό, στοιχεία σχετικά με το Δίκτυο μΝΕΤ και τις δράσεις του, ενώ οι μαθητές του Λυκείου Αιγείρας έκαναν παρουσίαση σχετικά με τη διαδικασία της βαθμονόμησης των ανιχνευτικών διατάξεων και τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώνονται από τη βαθμονόμηση.
΄΄Η συνεργασία με τους Διευθυντές Καραχάλιου Νίκη και Σκαρμούτσο Μιχάλη υπήρξε καθ’ όλα άψογη,προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτή η εμπειρία για τους μαθητές των δύο Λυκείων. Σημαντική ήταν και η στήριξη των συναδέλφων καθηγητών των δύο σχολείων, που διευκόλυναν με την αναμόρφωση των μαθημάτων τους, τη συμμετοχή των παιδιών στην διοργάνωση΄΄, καταλήγει η υπεύθυνος εκπαιδευτικός.