background img
banner
banner

Το… πρώτο βήμα στα μονοπάτια της ανάπτυξης

ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ «ΤΕΣΣΕΡΑ ΈΛΑΤΑ – ΎΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ – ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

Τη βούληση της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη σπάνιων φυσικής και ιστορικής σημασίας μονοπατιών της Αιγιάλειας, υλοποιεί η αντιδημαρχία Ανάπτυξης, που σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, κάνει την αρχή με τη βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση του ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος» στο όρος Χελμός, του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO. Μετά την πρώτη αυτή χρηματοδότηση, θα ακολουθήσουν κι άλλες προτάσεις για μονοπάτια που έχουν ήδη χαρτογραφηθεί από τον δήμο Αιγιαλείας, ώστε να δρομολογηθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Η υπηρεσία εντάσσεται στο Έργο «SUB1a. Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση 32.984 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης ,ορίζοντας μηχανικό του δήμου ως αρμόδιο επικοινωνίας για το έργο.

Μιλώντας στo Protionline.gr γι’ αυτό το πρώτο… βήμα στα μονοπάτια της ανάπτυξης, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, τόνισε: ΄΄Είναι μία πρώτη προσπάθεια που έγινε για χρηματοδότηση μονοπατιού και η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Μετά από πολλά χρόνια, χρησιμοποιούμε τη μελέτη που υπήρχε από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για την αποκατάσταση και ανάδειξη των μονοπατιών το δήμου μας. Είναι μία πρώτη χρηματοδότηση και αποτελεί το ξεκίνημα σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε υλοποιήσει και την καταγραφή με την εταιρεία «Path of Greece» και έχουμε μελέτες και για άλλα μονοπάτια, πράγμα που σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε άλλη πρόσκληση είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε προτάσεις ένταξης΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος παρατήρησε πως το συγκεκριμένο είναι το πιο γνωστό μονοπάτι και ιδιαιτέρως σημαντικό για την Ανατολική Αιγιάλεια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μόλις παραδοθεί, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και επισκεψιμότητα της περιοχής. Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Γενικότερα, όπως έχω πάλι επισημάνει, η αντιδημαρχία Ανάπτυξης με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ανοιχτή πρόσκληση και να υποβάλλουμε προτάσεις ώστε να φέρνουμε χρήματα στον δήμο μας και να αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα σημεία του προβάλλοντας τη μοναδικότητά του΄΄.

Οι παρεμβάσεις στο μονοπάτι

Οι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο μονοπάτι έχουν να κάνουν με καθαρισμούς και βελτίωση βατότητας.

Ειδικότερα, σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υλοποιηθούν καθαρισμοί του καταστρώματος από ξύλα, πέτρες, χώματα και φυτά που έχουν εισχωρήσει στη διαδρομή του μονοπατιού, ενώ θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να υπάρχει σε όλο το μήκος της διαδρομής πλάτος τουλάχιστον από 0,80m έως 1m. Αντίστοιχα, θα υλοποιηθούν κλαδεύσεις σε ύψους 2,5m και σε πλάτος τουλάχιστον 0,50m από το όριο της κάθε πλευράς του καταστρώματος του μονοπατιού. Όλες οι εργασίες θα υλοποιηθούν με εργαλεία χειρός, ώστε να μην επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον. Προβλέπεται ακόμη σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων.

Ειδικότερα, στη διαδρομή θα τοποθετηθεί ξύλινη πινακίδα, όπου θα ενημερώνει τον επισκέπτη για τα χαρακτηριστικά της διαδρομής του μονοπατιού (συντεταγμένες αρχής και τέλους, μήκος, μέσος χρόνος πορείας ανάβασης και κατάβασης, διάγραμμα κλίσεων, βαθμός δυσκολίας, σημεία ανάπαυσης), το σημείο επιστροφής και τη σήμανσή του.

Στο τμήμα του μονοπατιού θα γίνει σήμανση με βαφή, σε χρώμα κόκκινο-άσπρο, με το άσπρο προς την πλευρά του μονοπατιού σε όλο το μήκος της διαδρομής, πάνω σε βράχους ή μεγάλες πέτρες, δέντρα ή «κούκους» (σωρούς από στοιβαγμένες πέτρες), τόσο κατά την κατάβαση, όσο και κατά την ανάβαση.

Σημειώνεται ότι, θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να επαναβαφούν και οι πολύ παλαιές σημάνσεις με βαφή που υπάρχουν κατά την ανάβαση. Με τον τρόπο αυτόν, θα υπάρχει αμφίδρομη σήμανση στη διαδρομή.

Η πυκνότητα της σήμανσης πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε ο επισκέπτης από τη θέση κάθε σήματος να μπορεί να βλέπει το επόμενο.

Από το σύνολο της διαδρομής θα αφαιρεθούν οι παλιές μεταλλικές, πλαστικές ή ξύλινες πινακίδες ή/και σήματα που εντοπίστηκαν. Στην οπή που θα μένει ως πληγή στους κορμούς ή στα κλαδιά των θάμνων ή/και δέντρων θα εφαρμόζεται πάστα/σκεύασμα επούλωσης πληγών δέντρων. Επίσης, θα υπάρξει προειδοποίηση για την απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένα σημεία. Ακόμη, θα γίνει αποκατάσταση ξύλινου κιοσκιού και ξύλινων καθιστικών, εργασίες ενάντια στη διάβρωση, τοποθέτηση βράχων και δημιουργία ξύλινων και πέτρινων σκαλοπατιών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr