ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ 1821»
Τις διαφορετικές πτυχές της μεγάλες διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επανάστασης του 1821, αλλά πάντα με την ακλόνητη πίστη στον Θεό και με υψηλό φρόνημα για την πατρίδα, ανέδειξε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 22 Μαρτίου, Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και δήμος Αιγιαλείας. Στο πλαίσιο αυτής, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το Δικό μας 1821» της Αναστασίας Ευσταθίου, ενώ η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου πλημμύρισε με ψαλμούς και μελωδίες αγγελικών φωνών των παιδιών των Κατηχητικών και των καλλίφωνων μελών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής.
Ήταν μία εκδήλωση με… γεμάτο πρόγραμμα, όπως ασφυκτικά γεμάτη ήταν και η αίθουσα που τη φιλοξένησε, σκορπώντας γνώση αλλά και περίσσια συγκίνηση στους παριστάμενους, μικρούς και μεγάλους, με τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τους συντελεστές στο τέλος της.
Διδαχή μέσα από την αγάπη του Θεού και την τέχνη
Το πρώτο καλωσόρισμα έγινε από την αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας – Εθιμοτυπίας – Συναφών Εκδηλώσεων Μαρία Αγγελοπούλου, η οποία, εκ μέρους του δημάρχου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, μετέφερε θερμές ευχές για χρόνια πολλά. Όπως είπε, αυτή η εκδήλωση εγκαινιάζει ένα σύνολο δράσεων που θα υλοποιηθούν τις υπόλοιπες ημέρες στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, αναφερόμενη στα δύο σημαντικά γεγονότα για τον Ελληνισμό, τα οποία – όπως τόνισε – τα ονομάζουμε και θαύματα, δηλαδή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821. ΄΄Η εκδήλωσή μας έχει όχημα, αφετηρία και αφορμή αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο της συγγραφέας Αναστασίας Ευσταθίου και έχει την ταυτότητα και τη «σφραγίδα» του Μητροπολίτη μας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του και γύρω από την Ιερά Μητρόπολη, πολλές ομάδες και φορείς, εκκλησιαστικούς και όχι μόνο, παιδιά, μαθητές, έφηβους, τους δασκάλους τους, συλλόγους, καλλιτέχνες, όλοι μία γροθιά γύρω από την Εκκλησία για να γίνει τούτο: Να γιορτάζουμε μέσα από τα παιδιά μας που μαθαίνουν ιστορία και έρχονται να μας τη διδάξουν μέσα από την αγάπη του Θεού και την τέχνη. Κι εμείς ως δήμος, Σεβασμιώτατε, είμαστε συνοδοιπόροι σας, δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε για να απολαμβάνουμε κι εμείς να βλέπουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν και να γίνονται σωστοί πολίτες με την αγάπη του Θεού΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην εκμάθηση της ιστορίας από τα παιδιά
Ο π. Σπυρίδων Αλεξόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, μίλησε για την εορτή αλλά για το πόνημα της κ. Ευσταθίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Το βιβλίο δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 και τα επτά αντικείμενα που το αποτελούν έχουν επιλεγεί με σκοπό να φωτίσουν ως αυθεντικές μαρτυρίες τη συγκλονιστική αυτή εποχή από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μέσα από τη μελέτη τους, τα παιδιά καλούνται να πλησιάσουν τους ανθρώπους πριν ακόμη γίνουν ήρωες, να ακούσουν τις ιδέες την πρώτη ώρα που διατυπώνονται, ως ιδανικές, να εντυπωσιαστούν από τα θαυμαστά αλλά και να ερμηνεύσουν τα ασυγχώρητα. Το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο επιδιώκει να αναδείξει θέματα που καθιστούν την ελληνική επανάσταση κορυφαίο σημαντικό γεγονός΄΄.
Στη συνέχεια παιδιά των κατηχητικών σχολείων των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως, διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο μέσω επτά αντικειμένων αναλαμβάνει να… μιλήσει στα παιδιά. Το τσέρκι, το ξύλινο αλογάκι, η υφαντή ποδιά, το σπαθί του Νικηταρά, η πιστόλα της Μπουμπουλίνας, η εικόνα της Παναγίας, ο κονδυλοφόρος του Γ. Τερτσέτη, αφηγήθηκαν ιστορίες του 1821.
Άριστη απόδοση ύμνων και τραγουδιών
Η προυσίαση του βιβλίου έγινε από την Κατηχήτρια Άρτεμις-Μαρία Οικονόμου, Χημικό – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βιοϊατρικής. Μουσικούς επετειακούς ύμνους και τραγούδια απέδωσαν οι Χορωδίες: Του Τμήματος Νεανικού Φωνητικού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, υπό την διεύθυνση του χοράρχου Σπυρίδωνος Οικονομόπουλου, Καθηγητού Μουσικής, της Νεανικής Χορωδίας Ευρωπαϊκής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, υπό την διεύθυνση της πρεσβυτέρας Eυφροσύνης Γιαννακοπούλου – Καμπούρη, Καθηγήτριας Μουσικής και του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», υπό τη διεύθυνση του χοράρχου Βασιλείου Μπίκου, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής.
Ακούστηκαν οι ύμνοι: «Ο μέγας στρατηγός», «Σήμερον της σωτηρίας» και «Τη Υπερμάχω» και τα τραγούδια: Περήφανοι όλοι, Μπουμπουλίνα – Μαντώ Μαυρογένους, Ο Θούριος του Ρήγα και Άκρα του τάφου σιωπή. Ακόμη τα παραδοσιακά τραγούδια Χαρά που το ‘χουν τα βουνά, Παιδιά της Σαμαρίνας, Τι έχουν της Μάνης τα βουνά, Τ’ έχεις καημένε Πλάτανε.
Μητροπολίτης Ιερώνυμος: ΄΄Ένα βιβλίο μάς έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε πνευματικά όλα όσα έζησαν οι πρόγονοί μας΄΄
Το κλείσιμο της όμορφης εκδήλωσης έγινε από τον Σεπτό Ποιμενάρχη κ. Ιερώνυμο, ο οποίος τόνισε πως αποτέλεσε μία πολύ καλή αφορμή να γνωρίσουμε το δικό μας 1821 και τους ήρωές μας διότι φαίνεται πως γίνεται μία προσπάθεια να τα ξεχάσουμε και να ξεχάσουμε και την πίστη μας κάτι που δεν θα επιτρέψουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναφερόμενος στο βιβλίο της κ. Ευσταθίου, είπε πως ΄΄ένα βιβλίο μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε πνευματικά όλα όσα έζησαν οι πρόγονοί μας δηλαδή την αγάπη τους για την πατρίδα μας και τον σεβασμό και την πίστη στον Τριαδικό μας Θεό΄΄. Ευχαρίστησε τη συγγραφέα γιατί – όπως της είπε – ΄΄μας δώσατε την ευκαιρία να ζωντανέψουν μέσα μας όλα αυτά τα οποία προσπαθούν κάποιοι να διαγράψουν από την πατρίδα μας και πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι αν ξεχάσουμε την ιστορία μας τότε η Ελλάδα τελειώνει. Διότι μέσα από την ιστορία προάγεται και ο ηρωισμός των προγόνων μας και η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό. Όταν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες, τέτοιες Ελληνίδες μητέρες, τέτοια παιδιά, τα παιδιά τα δικά σας τα οποία τα εμπιστεύεστε στην εκκλησία και σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά, όταν υπάρχουν τέτοιοι ιερείς έχει συνέχεια η πατρίδα μας και θα μπαίνουμε τροχοπέδη σε όλους αυτούς που καταλύουν τα πάντα στο όνομα της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης΄΄. Και συνέχισε ο Μητροπολίτης: ΄΄Ακούσαμε αυτά τα παιδιά να απαγγέλουν ύμνους που έχουν σχέση με την πατρίδα μας και τον Χριστό μας, ο Χριστός μας τα ωφέλησε και τους προσέφερε πνευματικά αγαθά. Η τέχνη της ψαλτικής γεμίζει την καρδιά μας με ειρήνη, γαλήνη και αγάπη, χαρακτηριστικά που λείπουν μέσα από την κοινωνία μας. Μέσα από αυτό το βιβλίο ήρθατε και μας ανυψώσατε αυτά τα ιδανικά της πατρίδας μας, μας θυμίσατε την ιστορία μας και μας κάνατε να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό΄΄.