Η ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΑΖΕΙ… ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Με τις συντάξεις να καταβάλλονται… κατόπιν εορτής και τις τιμές υψηλότερες από πέρυσι σε βασικά είδη που καταναλώνονται την πασχαλινή περίοδο, η τοπική αγορά μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς.
Το πασχαλινό τραπέζι προμηνύεται φέτος πιο «αλμυρό», ενώ δεν αποκλείονται και ελλείψεις στον πατροπαράδοτο οβελία, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες φέτος είναι περιορισμένες αλλά και το οικονομικό «μάγκωμα» δεν επιτρέπει πολλά… ανοίγματα στις παραγγελίες των επαγγελματιών, υπό τον φόβο ότι θα τους… ξεμείνουν προϊόντα για μετά το Πάσχα.
Κάπως έτσι η αγορά τροφίμων στην Αιγιάλεια ξεκινά δειλά – δειλά να υποδεχθεί την αποδοτική (κατά τα άλλα) περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταστηματάρχες να διατηρούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι. Διότι, από τη μία υπάρχει καλή πρόβλεψη για επισκέπτες σε συνάρτηση με την αναμενόμενη βελτίωση του καιρού, από την άλλη όλοι γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες της μέσης οικογένειας που δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά «ανοίγματα».
Πιθανές ελλείψεις στα κρεοπωλεία της περιοχής
Οι παραλαβές στα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας ξεκίνησαν προχθές Σάββατο 12 Απριλίου, όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης, αναφέροντας πως δεν έχουν προμηθευτεί αμνοερίφια όλα τα κρεοπωλεία. Αναφορικά με το εάν εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον από καταναλωτές, τόνισε πως ΄΄είναι αρκετοί οι πελάτες που περνούν και ρωτούν για τις τιμές ενώ αυτοί που έχουν παραγγείλει ήδη είναι αυτοί με τα υψηλά εισοδήματα, οι οποί δεν ρωτούν καν για τις τιμές και παραγγέλνουν ένα ολόκληρο αρνί η κατσίκι, εμπιστευόμενοι τον παραδοσιακό κρεοπώλη τους.
Οι περισσότεροι όμως αναμένουν να ξεκαθαριστούν τα πράγματα με τις τιμές και φαίνεται πως θα κάνουν τις αγορές τους ή μέσα στη Μ. Εβδομάδα ή και την τελευταία στιγμή όπως συνηθίζεται.
Όμως, τη φετινή χρονιά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρχει απόθεμα ως την τελευταία στιγμή. Μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για εμάς είναι η οικονομική στενότητα του κόσμου και το γεγονός ότι δεν καταβάλλονται οι συντάξεις πριν το Πάσχα, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει τις αγορές του. Άρα κι εμείς σαν κρεοπώλες, κρίνοντας πως η κατανάλωση θα είναι λιγότερη εξαιτίας αυτής της κατάστασης, θα σφάξουμε πολύ λιγότερα αμνοερίφια φέτος από όσα τις προηγούμενες χρονιές΄΄.
Επηρεάζεται η τιμή του οβελία
Η έλλειψη που ενδεχομένως παρατηρηθεί, θα οφείλεται, σύμφωνα με τους κρεοπώλες και στο γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Ορθόδοξων συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών με αρκετά μεγάλες ποσότητες εξαγωγής.
Επίσης, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών, ΄΄λόγω της ζωονόσου μειώθηκαν μεγάλα ζωικά κεφάλαια, μειώθηκε ο πληθυσμός των ζώων, άρα ίσως υπάρξει έλλειψη και εξαιτίας αυτού του γεγονότος΄΄.
Ως προς τις τιμές, ο κ. Βούλγαρης είπε πως αρνί και κατσίκι αναμένεται να πωλούνται στα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας από 15 έως 16 ευρώ. Σημειωτέον ότι πέρυσι κυμαίνονταν στα 14 ευρώ. Τέλος, κοκορέτσι έτοιμο και γαρδούμπες θα βρει κανείς στα κρεοπωλεία της περιοχής περίπου στα 13.00 με 14.00 ευρώ.
Λίγο πάνω και τα οπωρολαχανικά λόγω καιρού
Λίγο αυξημένες σε σχέση με τρεις – τέσσερις εβδομάδες πριν είναι οι τιμές των οπωρολαχανικών. Η κίνηση προχθές Σάββατο 12 Απριλίου, στη λαϊκή αγορά του Αιγίου ήταν ικανοποιητική, με τον πρόεδρο των παραγωγών λαϊκής αγοράς Οδυσσέα Κανελλόπουλο να επισημαίνει στo Protionline.gr πως ΄΄οι ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής αξίας του κάθε προϊόντος. Ο καταναλωτής ετοιμάζεται για το πασχαλινό τραπέζι και μπορούμε να πούμε πως είναι επιλεκτικός. Και αυτές τις ημέρες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, το καταναλωτικό κοινό προτιμά τα λαχανικά και τα χόρτα, τα φρούτα και τα νηστίσιμα προϊόντα όπως π.χ. το μέλι κ.ά.
Επίσης, και εν όψει Πάσχα αναμένουμε αύξηση των αγορών καθώς πολλά είδη μας καταναλώνονται στο γιορτινό τραπέζι ως συνοδευτικά΄΄. ΄΄Το αγοραστικό κοινό στη λαϊκή αγορά μπορεί να βρει ποικιλία σε προσιτές τιμές και ποιοτικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κανελλόπουλος.
Οι τιμές στη λαϊκή του Σαββάτου, όπως καταγράφηκαν από τo Protionline.gr, είχαν ως εξής: Πατάτες για τηγάνι 1 ευρώ το κιλό, για φούρνο 1,50 ευρώ το κιλό. Κολοκυθάκια 3,50 ευρώ το κιλό και 1,70 τα β΄ διαλογής. Μελιτζάνες από 4 ευρώ το κιλό. Ντομάτες 2,30 ευρώ το κιλό και 1,80 ευρώ οι β΄ διαλογής. Κρεμμύδια 1,50 ευρώ το κιλό, πιπεριές Φλωρίνης 3 ευρώ το κιλό, πιπεριές για σαλάτα 2,50 ευρώ, σπανάκι 1,80 ευρώ, ραδίκια από 2,50 έως 3 ευρώ, κόκκινο λάχανο 1 ευρώ, λάχανο άσπρο 1 ευρώ, μαρούλι 0,50 ευρώ το ένα, κρεμμύδια φρέσκα 2 ευρώ το κιλό, κουνουπίδι 1,50 ευρώ και μαϊντανός 0,50 ευρώ. Ακόμη, λεμόνια 0,80 ευρώ το κιλό ενώ οι τιμές στα φρούτα είχαν ως εξής: Φράουλες 3 ευρώ το κιλό και 1,80 οι β΄ διαλογής. 1,90 ευρώ οι τρεις μπανάνες, 1,20 τα μήλα, 1,30 ευρώ τα κυδώνια και 1,20 ευρώ τα αχλάδια. Τέλος, τα αυγά πωλούνταν προς 0,25 ευρώ το ένα.
Στα ίδια με πέρυσι κουλούρια και τσουρέκια αλλά επίκεινται αυξήσεις μετά το Πάσχα
Δειλά – δειλά ξεκίνησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κίνηση στα αρτοποιεία της Αιγιάλειας, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάζονται «μουδιασμένοι». ΄΄Ξεκινάμε σιγά – σιγά να βγάζουμε παραγωγή και να ετοιμαζόμαστε εν όψει Πάσχα. Δεν έχουμε όμως μεγάλες παραγγελίες όπως συνέβαινε παλιότερα, ο κόσμος είναι διστακτικός και εκτιμώ ότι η κίνηση στα αρτοποιεία της περιοχής θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά κι αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα΄΄, τόνισε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας Πάνος Κουτρόπουλος.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως σε ό,τι αφορά τις τιμές, θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα προκειμένου όλοι οι καταναλωτές να μπορέσουν να προβούν στις εορταστικές αγορές, πλην όμως αμέσως μετά το Πάσχα συζητούνται αυξήσεις. ΄΄Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις καθώς διαπιστώνουμε πως κάθε ημέρα που περνάει χρεωνόμαστε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας. Όμως τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά και ειδικά το κόστος του ρεύματος είναι δυσβάσταχτο.
Ήταν να πάρουμε επιδότηση, όμως όπως φαίνεται, μας δίνουν «ψίχουλα». Για παράδειγμα, στα 2.000 ευρώ που καλείται μία επιχείρηση να πληρώσει ρεύμα, θα λάβει 50 ευρώ, άρα μιλάμε για κοροϊδία΄΄, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών.
Για τις τιμές στα πασχαλινά είδη, ο κ. Κουτρόπουλος ανέφερε: ΄΄Τα κουλούρια κυμαίνονται στις περσινές τιμές. Στα αρτοποιεία της περιοχής μας θα βρούμε αυγοκούλουρα με φρέσκο γάλα και αυγά παραδοσιακά, από 12.00 έως 14.00 ευρώ το κιλό. Τα σταφιδοκούλουρα, μουστοκούλουρα και ουζοκούλουρα που είναι νηστίσιμα κοστίζουν από 10.00 έως 11.00 ευρώ το κιλό, τα τσουρέκια ξεκινούν από 4,50 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα αν είναι γεμιστά με σοκολάτες, πραλίνες, μπουένο και ανάλογα και τον στολισμό. Τέλος, η πασχαλοκουλούρα με το κόκκινο αυτό θα πωλείται προς 3,50 (πάνω από ενάμιση κιλό καθαρό βάρος). ΄΄.
΄΄Κάποτε σε βαφτιστικά αυγά ή τσουρέκια που δίνονταν από τους νονούς με τη λαμπάδα, ξεπουλούσαμε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας κάτι που σήμερα έχει εξαλειφθεί΄΄, παρατήρησε ακόμη ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών, προτρέποντας τους καταναλωτές να προτιμούν τα μαγαζιά της περιοχής τους, τον φούρνο της γειτονιάς τους που φτιάχνουν κουλούρια, τσουρέκια και τα συναφή με τοπικές πρώτες ύλες, φρέσκα αυγά και γάλα που είναι αγνά και διατηρούνται.