background img
banner
banner

Αντιμέτωποι με πιθανή νέα λειψυδρία

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση συντονίζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα που ανέκυψαν κατά την προηγούμενη αρδευτική περίοδο 2024 και ενώ ήδη το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι εμφανές ενόψει του φετινού καλοκαιριού.

Ειδικότερα για την Αιγιάλεια, φέτος, φαίνεται ότι θα πάμε στην έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου από 1η Μαΐου, περίοδο κατά την οποία ο δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όμως μια σειρά από παρεμβάσεις που ήδη έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται για τη συντήρησης του δικτύου άρδευσης το οποίο διαχειρίζεται αλλά και την πρόσληψη υδρονομέων.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Παναγιώτης Νικολόπουλος, μέρα με τη μέρα γίνονται παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση νερού με ψηφιοποίηση και συστήματα ορθής διαχείρισης και στον τομέα της άρδευσης. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα για νέα συστήματα διαχείρισης του νερού.

Στη συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς με στόχο την έναρξη λειτουργίας νέων σύγχρονων συστημάτων ορθής διαχείρισης του νερού στο Φράγμα Πηνειού από το οποίο εξαρτάται η παραγωγή νωπών φρούτων, λαχανικών και οπωροκηπευτικών, η επάρκεια και οι τιμές τους σε όλη την Αχαΐα(!) προχωρά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέα Φίλια.

Τοπικές παρεμβάσεις

Ο Δήμος προχωρά μέσω της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας στην υλοποίηση ευρείας παρέμβασης που αφορά σε μελέτη αναβάθμισης των αρδευτικών δικτύων του, της τάξης των 37.200 ευρώ.
Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και αφορά στην αντικατάσταση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων, με ηλικία άνω των 40 ετών, κατασκευασμένα από παλαιούς πλαστικούς και μεταλλικούς σωλήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη υλικό κατασκευής των σωληνώσεων έχει χάσει την αντοχή του, παρουσιάζονται συνεχείς ζημιές και διαρροές, βάνες και βαλβίδες έχουν φθαρεί ή/και σκουριάσει, έχουν δηλαδή χάσει τη λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα είναι αδύνατη ακόμη και η συντήρησή τους.

Τμήματα του δικτύου άρδευσης που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας συνεχίζουν να αποτελούνται από ανοιχτές χωμάτινες τάφρους. Το έργο περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση τοπογραφικών εδαφικών διαγραμμάτων για τον υπολογισμός κλίσεων και της διαμέτρου των νέων αγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας διαχειρίζεται σήμερα το ½ από την καλλιεργήσιμη έκταση στην Αιγιάλεια που είναι συνολικά περί τα 40 χιλ. στρέμματα.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η πρόσληψη 23 νέων υδρονομέων. Προβλέπεται η

τοποθέτηση 7 υδρονομέων για τις Δ.Ε. σε Συμπολιτείας – Ερινεού σε Ροδοδάφνη, Αγ. Κωνσταντίνο -Δημητρόπουλο, Λόγγο, Σαλμενίκο, Δαμακίνι – Ζήρια – Αρραβωνίτσα, Μυρόβρυση – Γρηγόρι – Γραίκα και Κρήνη,

τοποθέτηση 7 υδρονομέων για τις Δ.Ε. Αιγείρα – Ακράτα σε Πλάτανο, Αιγές, Χρυσάνθιο, Αμελόκηπους, Όαση, Περιθώριο και Μοναστήρι και

τοποθέτηση 9 υδρονομεών σε Διακοπτό (πεδινά), Διακοπτό (Άνω), Ζαχλωρίτικα, Νικολαίικα, Ροδιά, Ελαιώνα, Τράπεζα, Μαμουσιά – Πτέρη (Δ.Ε. Διακοπτού και Αιγίου).

«Ο δήμος κατά την τελευταία 8ετία έχει τοποθετήσει πάνω από 22 χιλιάδες έξυπνα υδρόμετρα και διαθέτει 300 σταθμούς τηλεμετρίας, επεκτείνοντας την ψηφιοποίηση και το σύστημα τηλεμετρίας το οποίο ήδη διαθέτει ο δήμος, πέραν της ύδρευσης, και στην ύδρευση. Εκτός από σταθμούς τηλεμετρίας και έξυπνα υδρόμετρα και στην άρδευση, προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και διεθνή ερευνητικά κέντρα σε σύγχρονα συστήματα υπολογισμού των μελλοντικών αναγκών στην άρδευση με τη χρήση αλγορίθμου. Έχοντας στα χέρια εκτιμήσεις αναγκών σε βάθος 5ετίας, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε έγκαιρα και τα κατάλληλα έργα και παρεμβάσεις για αναβάθμιση και επέκταση δικτύων άρδευσης» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος.

Κηρύττει έναρξη στον κάμπο!

Η Περιφέρεια λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά μοντέλα από την έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την νέα αρδευτική περίοδο 2025 καθώς και τις αργίες του Πάσχα προχώρησε στην έναρξη παροχής από το Φράγμα Πηνειού Ηλείας και Αλφειού από τη Μ. Δευτέρα 14/4/2025.

«Πρόκειται για δοκιμαστική λειτουργία των αντλιοστασίων που θα διαρκέσει έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 17 του μηνός, υπάρχουν ήδη όμως ήδη και αιτήματα για παροχή νερού από ΤΟΕΒ» εξηγεί ο κ. Φίλιας στo Protionline.gr

«Το καλοκαίρι του 2024 ήταν εφιαλτικό καλοκαίρι, τα αποθέματα νερού στη λιμνοδεξαμενή του Πηνειού επαρκούσαν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε την αρδευτική περίοδο στα τέλη Οκτωβρίου και ξεκινήσαμε να προγραμματίζουμε την επόμενη πάνω σε τρεις άξονες, -επιτάχυνση των ήδη εκτελούμενων έργων εκσυγχρονισμού του συστήματος άρδευσης και των διαδικασιών ωρίμανσης των μελετών νέων έργων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα,

μείωση της σπατάλη του νερού και στις διαρροές προς τη θάλασσα και, τέλος,

αξιοποιώντας τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εγκαταστήσαμε σύστημα υπολογισμού του ύψος της στάθμης του νερού στο φράγμα ενώ εγκαταστάθηκαν ταυτόχρονα και νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί» σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Τα αποθέματα νερού είναι πλέον διαθέσιμα σε… ζωντανή σύνδεση στο εργαστήριο του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Παύλο Αβραμίδη ενώ στο Τμήμα Γεωπονίας υπό τον καθηγητή Παντελή Βαρούχα λειτουργούν ταυτόχρονα μετεωρολογικοί σταθμοί, με ανάλυση δορυφορικών εικόνων για μεγάλη ακρίβεια στις ανάγκες άρδευσης ακόμα σε επίπεδο χωραφιού και στην Αχαΐας σε εύρος αναγκών της επόμενης εβδομάδας!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr