ΈΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) – Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2026 – 2030
Τη συζήτηση για σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας με κυρίαρχη βέβαια την αξιοποίηση της παλαιάς λιμενικής ζώνης αλλά και της Χαρτοποιίας Αιγίου, ανοίγει αυτή την περίοδο η έναρξη διαβούλευσης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) 2026-2030 που έχει ήδη ενεργοποιηθεί τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Νίκου Παπαθανάση, στα τέλη Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η αποτύπωση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) και ΠΠΕ (Περιφερειακά Προγράμματα) κατά την πρώτη περίοδο 2021-2025. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει και καταγραφή για μια σειρά από αναπτυξιακές προτεραιότητες της νέας περιόδου 2026-2030.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο η νέα Προγραμματική Περίοδος που ξεκινά από 1/1/2026 θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε συνεργασία με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), έργα που θα μπουν στο εθνικό σκέλος του ΠΠΑ Δυτική Ελλάδα 2026-2030 αλλά και τα γνωστά έργα – «γέφυρες» της Π.Π. 2021-2025 που δεν ολοκληρώθηκαν παρότι έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (πληρωμές) και, τέλος, έργα που μπορεί να μην ξεκίνησαν καν.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το έργο της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως που είχε ενταχθεί αρχικά μέχρι και την πλήρη μελετητική ωρίμανση του στην Προγραμματική Περίοδο του ΠΠΑ 2021-2025. Στο ΠΠΑ είχε ενταχθεί και η επένδυση των 21,2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Η επένδυση ολοκληρώνεται, αφού βέβαια «μετακινήθηκε» σε άλλο πρόγραμμα και χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Η νέα φάση έργων στο Χιονοδρομικό
Σύμφωνα με πληροφορίες του Protionline.gr στο ΠΠΑ της νέας Περιόδου 2026-2030 ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν, ίσως το πρώτο σε επίπεδο Αχαΐας θα είναι η δεύτερη φάση μετατροπή του Χιονοδρομικού σε «πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών».
Η πρόταση είναι αμφίβολο αν θα περάσει στις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας του εθνικού σκέλους γι αυτό και η Περιφέρεια εξετάζει την εναλλακτική του ΠΠΑ.
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που συντάσσει το Χιονοδρομικό το «πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών» είναι ένα project ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες συμμόρφωσης της χώρας με την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία, στο νέο ΠΠΑ διπλασιάζεται η ίδια συμμετοχή των δικαιούχων, με βάση μαθηματικό τύπο και βέβαια το όφελος που προκύπτει από κάθε επένδυση. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν υπολογίζεται ότι, για τα δεδομένα των ΟΤΑ μπορούν να ενταχθούν στρατηγικές επενδύσεις της τάξης των 10-20 εκατ. ευρώ.
Αξιολόγηση τρέχουσας χρήση
Η νέα λογική του ΠΠΑ έχει στόχο να αλλάξει άρδην την κατάσταση που αφορά τον υφιστάμενο σχεδιασμό του προγράμματος με έργα τα οποία θα αποτελούν ταυτόχρονα και επενδύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αιγιάλεια μαζί με άλλους δήμους υλοποιεί, μέσω του ΠΠΑ 2021-2025, έργα κυρίως κοινόχρηστου χαρακτήρα στα οποία περιλαμβάνονται
βελτίωση οδοποιίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας,
δημιουργία και βελτίωση παιδικών χαρών και για ΑμΕΑ σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας,
συντήρηση βελτίωση και αναβάθμιση οδοποιίας στην ορεινή Αχαΐα,
προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων της Π.Ε. Αχαΐας,
βελτίωση βατότητας και οδικής ασφάλειας υφιστάμενης οδοποιίας στην Π.Ε. Αχαΐας.
Το master plan «ωριμάζει»
Eιδικότερα για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, αυτή την περίοδο έχουμε την ωρίμανση των τελικών προτάσεων του γενικού σχεδίου (master plan) που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Αιγιαλείας με σημαντικές προτάσεις για μαρίνες, ζώνη υποδοχής κρουαζιέρας, χώρο ανάπτυξης για νέες τουριστικές και εμπορικές δραστηριότητες και αναψυχή για τους συμπολίτες, διαμόρφωση και ανάδειξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες και φιλοξενία (ξενοδοχεία).